TV: Fiasko för MFF - föll mot VSK efter drömfrispark

Svenska Cupen

MALMÖ. Västerås SK chockade Malmö FF i svenska cupens första gruppspelsmatch.
Simon Johansson avgjorde på en frispark i den 64:e minuten.
- Det är klart att det inte är godkänt, säger MFF:s Anders Christiansen till Fotbollskanalen.

Markus Antonsson blev anfallsvalet i Malmö FF efter veckor av spekulationer. 29-åringen fick chansen redan efter fem minuter när han frispelades av Erdal Rakip, men avslutet gick i stolpen. Kort senare fick VSK en nästan lika bra möjlighet när Viktor Prodell gavs ocenaner av yta, men Anel Ahmedhodzic hann emellan och skottet blev tamt.

Västerås hade en ny chans i den 17:e minuten när Emil Skoghs avslut/inlägg tvingade Marko Johansson att tippa bollen över ribban. På den efterföljande hörnan fick VSK ett dubbelläge men MFF-försvaret lyckades hålla bollen undan mållinjen.

MFF hade nästa målchans när Jonas Knudsen kom först på ett inlägg som han inte kunde styra på mål. Inte heller fick vänsterbacken en straff sedan han gått in i en närkamp med försvarare

Västerås gick och tog ledningen efter 38 minuter istället. Pedro Ribeiro stod omarkerad på en frispark till höger och nickade in bollen via Johanssons vänstra stolpe. Då hade gästerna jämnat ut spelet med ett effektivt presspel och tillät inte MFF-spelarna att dominera med bollen i samma utsträckning.

Fem minuter efter pausvilan kvitterade MFF. Knudsen kastade bollen till Antonsson som skarvade bakåt mot en framåtrusande Anders Christiansen i straffområdet. MFF-kaptenens skott tog en styrning på vägen och gick in bakom Anton Fagerström.

Med timmen spelad fick Albin Sporrong ett jätteläge när en andraboll damp ner framför VSK-spelaren. Men skottet gick över, liksom Antonssons läge i anfallet efteråt när MFF-anfallaren löpte sig till ett bra läge.

I den 64:e minuten chockade VSK hemmalaget igen. På en frispark precis utanför straffområdet smekte Simon Johansson bollen i mål via Johanssons ribba. Det dröjde en kvart för MFF att skapa nästa stora målchans. Felix Beijmos djupledspassning hittade Antonsson som skakat av sig en försvarare i straffområdet, men han sköt den studsande bollen högt över.

I den 83:e minuten hittade Knudsen Ola Toivonen med ett inlägg men nickade gick över Fagerströms mål. MFF ökade trycket under slutminuterna och Antonsson fick den sista chansen på tilläggstid. Men avslutet framför mål styrdes rakt på Fagerström.

Matchen på Malmö IP slutade 1-2 till Västerås SK, som kopplar ett kommando om grupp 1. En enorm seger för laget som slutade på sjunde plats i superettan 2020.

VSK:s Simon Johansson till C More:

- Jag tycker vi gör en riktigt bra match. Vi har inne bara tur utan vi jobbar hårt. Visst, de har några lägen, men jag tycker vi är hyffsat värde de här tre poängen.

- Det är klart att det här är jättestort. Det är tidigt på säsongen och de kanske inte fått ordning på allt, men vi gör en jättebra match och jag är jättestolt över grabbarna och vår insats.

Johansson berättar också att frisparksmålet var efterlängtat.

- Jag har väntat på att få ta en frispark igen. Förra säsongen hade jag två bra försök som målvakterna räddade och nu fick jag äntligen till det. Det var riktigt skönt när den gick in.

MFF:s Christiansen till Fotbollskanalen:

- De var duktiga på hörnor och frisparkar, vi spelade för långsamt idag under perioder. De gånger vi har tempo kommer vi fram och skapar tillräckligt många chanser för att vinna idag, det ska vi heller inte glömma. Men det är klart att det inte är godkänt. Hatten av till dem vi spelade mot.

Lagens startelvor:

Malmö FF: Johansson – Beijmo, Ahmedhodzic, Nielsen, Knudsen – Christiansen (K), Rakip – Berget (20'), Toivonen, Sarr (76') – Antonsson
Byten: Nalic (20'), Nanasi (76')

Västerås: Fagerström – Sabetkar (K), Engström, Johansson, Ribeiro, Custovic, Skogh, Sporrong, Almström Tähti (71'), Prodell, Tronét
Byten: Hellgren (71')

Gula kort: Almström Tähti (45'), Rakip (52'), Toivonen (60'), Nielsen (64')