Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Blågults plan i rysaren: "Kommer ha koll och bli uppdaterade"

Sverige (dam)

LEIGH. Antal gjorda mål och gula kort kan avgöra gruppen.
Då har Sveriges koll på Nederländernas match under söndagen. 
- Vi har en som meddelar vår analytiker och ner så vi får det till bänken, säger Gerhardsson. 

22:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en presskonferens med Peter Gerhardsson i spelaren ovan.

Sverige ställs under söndagen mot Portugal i den sista gruppspelsomgången i EM. Inför matchen har Sverige och Nederländerna fyra poäng var och är favoriter mot Portugal respektive Schweiz. Vid seger för Sverige och Nederländerna står de fortsatt på samma poäng, och i och med att det är likaläge i inbördes möten - efter 1-1 i premiären - gäller först målskillnad, sedan antal gjorda mål, därefter färst antal gula och röda kort, och i slutändan placering på Uefas rakning för att eventuellt skilja de åt om gruppsegern.

Sverige och Nederländerna har just nu samma målskillnad, men Nederländerna har gjort ett mål mer, vilket gör att landslaget är i gruppledning. Samtidigt står just nu Sverige på noll varningar, medan Nederländerna dragit på sig fyra gula kort. 

Annons

Blågula förbundskaptenen Peter Gerhardsson berättar att analytiker Anders Eriksson kommer ha koll på Nederländernas match under söndagskvällen.

- Vi kommer ha koll på den och bli uppdaterade. Rent konkret går det till så att vi har en som meddelar vår analytiker och ner så vi får det till bänken, säger han och fortsätter:

- Jag behöver inte veta varenda situation och speciellt i första halvlek som inte kommer vara intressant. Det är situationer som man varit med om förut och ett mål kan naturligtvis färga. Men nummer ett är att vi vinner vår match, men det kan också bli så att ett oavgjort resultat blir bra. Vi kommer ha koll men det är olika faktorer och det troliga är att det är på slutet. Sen kan det vara avgjort tidigare ändå.

Kommer ni på något sätt kommunicera ut till spelarna på planen, om ni exempelvis skulle behöva forcera framåt?

Annons
- Ja självklart. Enda problemet är att det är jättesvårt. Det är jättekul med publik men är det någon som varit på Tele2? Det går inte att få ut information. Man får naturligtvis försöka att få ut det och om det är läge, säger han och fortsätter:

- Annars är en uppmaning till spelarna att spela matchen som vanligt, det är vår sak att få ut om det behöver göras något, annars spelar man på ett vanligt sätt. Om det blir viktig information som är viktig hoppas jag att vi kan få ut den. Men det är inte alltid så lätt som man tror att få ut taktiska delar på plan, men vi kommer att göra ett försök.

Hanna Glas vill nödvändigtvis inte ha information om parallellmatchen.

- Det beror på hur matchbilden ser ut och om det är något vi behöver korrigera, men jag personligen känner inte att jag behöver ha informationen så länge vi gör vår grej.

Annons

Sveriges möte med Portugal börjar klockan 18.00 under söndagen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 17.00.

FAKTA

Så kan Sverige och Nederländerna skiljas åt om gruppsegern

Om Sverige vinner mot Portugal och Nederländerna vinner mot Schweiz hamnar landslagen i ett läge, där inbördes möten inte skiljer de åt, då det blev oavgjort, 1-1, i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. 

Då gäller följande för att skilja Sverige och Nederländerna åt om gruppsegern:

1. Bäst målskillnad.
2. Flest antal gjorda mål.
3. Lägst disciplinär poängsumma, vilken baseras på gula och röda kort som erhållits av spelare och lagledare i gruppspelsmatcherna. Rött kort innebär tre poäng, och gult kort innebär en poäng. Två gula kort i en och samma match innebär tre poäng.
4. Placering på Uefa-rankningen (Nederländerna högre rankat än Sverige).

FAKTA

Sverige-Portugal genom åren

1900-talet:
17 mars 1994: Portugal-Sverige 0-3 (träningsmatch)
12 mars 1997: Portugal-Sverige 0-4 (träningsmatch)
30 april 1997: Portugal-Sverige 2-0 (träningsmatch)
17 mars 1998: Portugal-Sverige 0-2 (träningsmatch)

2000-talet:
14 mars 2000: Portugal-Sverige 1-5 (träningsmatch)
11 mars 2001: Portugal-Sverige 1-4 (träningsmatch)
1 november 2005: Portugal-Sverige 1-4 (VM-kval)
7 maj 2006: Sverige-Portugal 5-1 (VM-kval)
1 mars 2019: Portugal-Sverige 2-1 (Algarve cup)
10 mars 2020: Portugal-Sverige 0-2 (Algarve cup)
20 februari 2022: Portugal-Sverige 0-4 (Algarve cup)

- Sverige har vunnit nio matcher och förlorat två mot Portugal genom åren.

Publicerad 2022-07-17 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto