Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Drama väntar för Blågult - gula kort kan avgöra: "Vi spekulerar inte"

Sverige (dam)

CHESTER. Drama väntar i Sveriges EM-grupp.
Antal gjorda mål och gula kort kan bli avgörande om gruppsegern.
- Vi spekulerar inte så mycket, säger mittbacken Amanda Ilestedt.

4:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Sveriges möte med Schweiz i spelaren ovan.

Sverige ställs under söndagskvällen mot Portugal och samma tid spelar Nederländerna mot Schweiz i den sista gruppspelsomgången i EM. Sverige och Nederländerna har slagläge i gruppen med fyra poäng var och är favoriter mot Portugal respektive Schweiz i kväll.

Vid seger för både Sverige och Nederländerna står landslagen fortsatt på samma poäng, och i och med att det är likaläge i inbördes möten - efter 1-1 i premiären - gäller först målskillnad, sedan antal gjorda mål, därefter färst antal gula och röda kort, och i slutändan placering på Uefas rakning för att eventuellt skilja landslagen åt i toppen av gruppen.

Annons

Inför kvällens matcher har Sverige och Nederländerna samma målskillnad, men Nederländerna har gjort ett mål mer, vilket gör att landslaget är i gruppledning. Samtidigt står just nu Sverige på noll varningar, medan Nederländerna dragit på sig fyra gula kort. 

Trots att det väntar ett drama vill flera svenska spelare inte fokusera på vad som gäller kring att vinna gruppen. I stället ligger fokus först och främst på att slå Portugal. 

- Vi spekulerar inte så mycket om resultat, som andra gör just nu. Vårt mål är att vinna matchen, och det kommer vi att gå all-in för att göra, säger Amanda Ilestedt.

Forwarden Rebecka Blomqvist är inne på samma spår.

- Först och främst behöver vi vinna matchen, och Portugal har gjort två bra prestationer och är ett skickligt lag med skickliga spelare. Först och främst handlar det om att vinna den matchen, och mer än så kan vi egentligen inte påverka. Det kan ha betydelse att komma etta eller tvåa, men vi kommer även stöta på bra lag framöver, så vi får se hur det blir i en eventuell kvartsfinal, säger forwarden. 

Annons

Målvakten Hedvig Lindahl vill också bara ha fokus på att vinna mot Portugal.

- Förutsättningarna finns någonstans i bakhuvudet, men det handlar om att göra samma saker och fokusera på våra grundläggande grejer, som vi jobbat med, och göra det så bra vi kan. Då borde vi, som ett resultat av att vi gör bra saker i prestationen här och nu, också göra fler mål. Det är det enda vi kan påverka. Vi kan inte påverka resultatet mer än vad vi gör här och nu. Det är där vi har fokus.

Mittbacksveteranen Linda Sembrant:

- Vi vet såklart om det, men för oss är det väldigt mycket fokus på prestationen och vi behöver vinna matchen för att ta oss vidare. Vi har fyra poäng hittills, vilket är bra, då vi har ett bra läge för att ta oss vidare. Den andra delen ligger mer på våra ledare, att ha koll på det och vad de vill taktiskt, men vi behöver fokusera på prestationen och vad vi ska göra, då det är små detaljer, och vinna matchen.

Annons

Sveriges möte med Portugal börjar klockan 18.00 under söndagen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 17.00.  

ALI REZA

FAKTA

Så kan Sverige och Nederländerna skiljas åt om gruppsegern

Om Sverige vinner mot Portugal och Nederländerna vinner mot Schweiz hamnar landslagen i ett läge, där inbördes möten inte skiljer de åt, då det blev oavgjort, 1-1, i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. 

Då gäller följande för att skilja Sverige och Nederländerna åt om gruppsegern:

1. Bäst målskillnad.
2. Flest antal gjorda mål.
3. Lägst disciplinär poängsumma, vilken baseras på gula och röda kort som erhållits av spelare och lagledare i gruppspelsmatcherna. Rött kort innebär tre poäng, och gult kort innebär en poäng. Två gula kort i en och samma match innebär tre poäng.
4. Placering på Uefa-rankningen (Nederländerna högre rankat än Sverige).

FAKTA

Sverige-Portugal genom åren

1900-talet:
17 mars 1994: Portugal-Sverige 0-3 (träningsmatch)
12 mars 1997: Portugal-Sverige 0-4 (träningsmatch)
30 april 1997: Portugal-Sverige 2-0 (träningsmatch)
17 mars 1998: Portugal-Sverige 0-2 (träningsmatch)

2000-talet:
14 mars 2000: Portugal-Sverige 1-5 (träningsmatch)
11 mars 2001: Portugal-Sverige 1-4 (träningsmatch)
1 november 2005: Portugal-Sverige 1-4 (VM-kval)
7 maj 2006: Sverige-Portugal 5-1 (VM-kval)
1 mars 2019: Portugal-Sverige 2-1 (Algarve cup)
10 mars 2020: Portugal-Sverige 0-2 (Algarve cup)
20 februari 2022: Portugal-Sverige 0-4 (Algarve cup)

- Sverige har vunnit nio matcher och förlorat två mot Portugal genom åren.

Publicerad 2022-07-17 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto