Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blågult förberett på maskande: "Man får försöka påpeka det"

Sverige (dam)

CHESTER. Sverige ställs mot Portugal i EM.
Då är Blågult förberett på att det kan bli portugisiskt maskande.
- Om det skulle bli så är det något vi får påpeka för domaren, säger Amanda Ilestedt. 

7:57
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Hedvig Lindahl i spelaren ovan.

Svenska landslaget ställs under söndagskvällen mot Portugal på Leigh Sports Village i den sista gruppspelsmatchen i EM i England. Efter 2-1-segern mot Schweiz uttalade sig högerbacken Hanna Glas om att motståndarlaget maskade medvetet och sa även att landslaget pratat om att just Schweiz och Portugal "kan vara lag som drar ner på tiden".

Portugals förstamålvakt Ines Pereira är samtidigt, enligt den schweiziska tidningen Blick, känd för att vara en "provokatör" i sitt schweiziska klubblag Servette, då hon tidigare rapporteras maskat i högstaligan i landet. 

Svenska landslagsbacken Amanda Ilestedt menar att det bara är att prata med domaren - om ett motståndarlag, som exempelvis Portugal, skulle maska på planen.

ANNONS

- Det är något vi pratat om och om det skulle bli så är det något vi får påpeka för domaren och själva styra och försöka pusha tempot så mycket som det går. Sedan är vårt fokus på att vinna matchen, säger Ilestedt. 

Hjälper det att påpeka för domaren?
- Ja, man får försöka påpeka och sådär så mycket det går, men sedan om det hjälper eller inte…

Rebecka Blomqvist om motståndarlag som maskar:

- Det är något som vi generellt pratar om, att vi ska hantera varje situation som uppstår. Om ett motståndarlag väljer att maska eller om de gör andra saker vet vi hur vi ska hantera det. Vi kan använda det för att kanske sätta press på motståndaren eller domaren. Vi kan inte göra så mycket åt det, men vi kan vara förberedda för det och känna att vi är lugna i det.

Hur hanterar ni det?
- Det är framför allt att vara lugn i det och inte stressa upp sig för att de maskar. Det är frustrerande och jag tycker att det är frustrerande, men det finns inte så mycket att göra åt det där och då. Ibland ger domaren kanske ett gult kort och då är det den åtgärden som det blivit, men vi kan inte göra så mycket åt det. Det är bara att ha tålamod i det, även om det kan vara frustrerande, säger Blomqvist. 

ANNONS

Mittbacken Linda Sembrant:

- Vi vet att vissa lag gör taktiska saker och för oss är det viktigt att fokusera på det vi kan påverka, men även såklart i situationer att vi påpekar olika saker, men det är viktigt att vi fokuserar på det vi kan påverka och inte lägger energi på fel saker.

Målvakten Hedvig Lindahl:

- Det finns fördelar, och om folk väljer att göra så mot oss kommer vi att växa i styrka. Då får vi möjlighet att prata ihop oss. Om man vill göra det får man göra det, men då utnyttjar vi det, säger målvakten. 

Det blir inte en frustration?
- Det finns alla möjligheter att alla känslor kommer in, men jag tror att vi har bra metoder för att kunna fokusera på det vi ska göra.

ALI REZA

Sveriges möte med Portugal börjar klockan 18.00 under söndagen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 17.00.  

ANNONS

FAKTA

Så kan Sverige och Nederländerna skiljas åt om gruppsegern

Om Sverige vinner mot Portugal och Nederländerna vinner mot Schweiz hamnar landslagen i ett läge, där inbördes möten inte skiljer de åt, då det blev oavgjort, 1-1, i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. 

Då gäller följande för att skilja Sverige och Nederländerna åt om gruppsegern:

1. Bäst målskillnad.
2. Flest antal gjorda mål.
3. Lägst disciplinär poängsumma, vilken baseras på gula och röda kort som erhållits av spelare och lagledare i gruppspelsmatcherna. Rött kort innebär tre poäng, och gult kort innebär en poäng. Två gula kort i en och samma match innebär tre poäng.
4. Placering på Uefa-rankningen (Nederländerna högre rankat än Sverige).

FAKTA

Sverige-Portugal genom åren

1900-talet:
17 mars 1994: Portugal-Sverige 0-3 (träningsmatch)
12 mars 1997: Portugal-Sverige 0-4 (träningsmatch)
30 april 1997: Portugal-Sverige 2-0 (träningsmatch)
17 mars 1998: Portugal-Sverige 0-2 (träningsmatch)

2000-talet:
14 mars 2000: Portugal-Sverige 1-5 (träningsmatch)
11 mars 2001: Portugal-Sverige 1-4 (träningsmatch)
1 november 2005: Portugal-Sverige 1-4 (VM-kval)
7 maj 2006: Sverige-Portugal 5-1 (VM-kval)
1 mars 2019: Portugal-Sverige 2-1 (Algarve cup)
10 mars 2020: Portugal-Sverige 0-2 (Algarve cup)
20 februari 2022: Portugal-Sverige 0-4 (Algarve cup)

- Sverige har vunnit nio matcher och förlorat två mot Portugal genom åren.

Publicerad 2022-07-17 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto