Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sandell: "Vi skulle inte ha en chans i dag"

Sverige (dam)

CHESTER. Sveriges spel har inte varit bländande.
Assisterande tränaren Victoria Sandell tror att skärpan kan komma i sista gruppspelsmatchen.
- Vi ar höga krav på oss, säger hon.  

3:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela intervjun i spelaren ovan.

Sverige har tagit fyra poäng på två gruppspelsmatcher i EM. Först kryssade landslaget mot Nederländerna i premiären och sedan blev det seger mot Schweiz med 2-1 i den andra gruppspelsmatchen. Men det är något som har saknats, den skärpan som folk är så bortskämda med att se hos Blågult har inte funnits där.

Men assisterande tränaren, tillika tidigare landslagsspelaren, Victoria Sandell, tror att skärpan kommer att finnas mot Portugal.  

- Nu grottar vi ner oss i Portugal och vi tror att vi kommer komma till avslut i de här matcherna. Är det mycket inspel eller instick, eller centrala avslut? Det är det jag försöker jobba med och som Peter (Gerhardsson), också gör i lagdelsträningen, säger hon till TV4.

ANNONS

Nu har ni spelat två matcher, hur tycker du att det hittills varit för er, har ni uppnått den potentialen du tycker ni har?
- Vi har ju höga krav på oss, i första matchen mötte vi regerande mästaren Nederländerna. Det är klart att det vore fantastiskt om vi hade spelat bländande fotboll och gjort massa mål. Men så ser inte verkligheten ut alltid. Det resultatet var bra sett till hur matchbilden såg ut. Jag tycker att vi var närmast till att vinna den matchen, säger hon och fortsätter:  

- Sen mot Schweiz, man får inte så många chanser mot ett sådant lag alltid. Vi gjorde mål och borde vunnit med 3-1, men vi vann med 2-1 och det var vinsten som var det viktigaste. Det kommer inte stå i historieböckerna hur matchen såg ut, utan vi har fortfarande allt i våra egna händer. Vi ska inte tro att Portugal blir lätt, de har legat under med 2-0 och kommit ifatt. Och jag som är gammal forward vet att gör man inte mål, då får man höra det men det är inte så att det är samma spelare som fått massa chanser och bränt dem. Det har varit utspritt. Jag är inte speciellt orolig, jag vet vad de kan.  

ANNONS

Vad kan man förvänta sig från det svenska anfallsspelet?
- Fart, fläkt och klokhet. Det är klart att vi inte kan gå varje gång för det finns en motståndare som kommer sätta stopp. Det går inte att köra rakt på en kant en hel match. Det gäller det här kreativa, att bryta mönster också, men vi vill spela framåt och diagonalt och hota i djupled. Det behöver vi göra men vi behöver ha många spelare involverade. Har du spelat bollen då tar du ansvar för din boll och tar en ny position och det är fler spelare som är spelbara. Vi möter ett tekniskt Portugal, så det kommer krävas där.  

Sandell blickar tillbaka till sin tid i landslaget som spelare och menar att det nu finns fler spelare som kan bryta mönster och att spelet går fortare. Hon lägger därtill att hon inte tror att man hade haft en chans mot dagens Blågult.  

ANNONS

- Vi var starkt kollektivt och det fanns individuella spelare som kunde avgöra matcher, men jag skulle nog säga att det finns fler spelare som kan bryta mönster i dag än det fanns då. Sen går det fortare nu, en och två touch. Det är jättesvårt att jämföra hur vi skulle stå oss mot detta lag i dag. Det är svårt att säga för vi var riktigt bra 2003. Men jag tror inte vi skulle ha en chans i dag, avslutar hon.  

Sveriges möte med Portugal börjar klockan 18.00 under söndagen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 17.00.

ALI REZA

FAKTA

Så kan Sverige och Nederländerna skiljas åt om gruppsegern

Om Sverige vinner mot Portugal och Nederländerna vinner mot Schweiz hamnar landslagen i ett läge, där inbördes möten inte skiljer de åt, då det blev oavgjort, 1-1, i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. 

Då gäller följande för att skilja Sverige och Nederländerna åt om gruppsegern:

1. Bäst målskillnad.
2. Flest antal gjorda mål.
3. Lägst disciplinär poängsumma, vilken baseras på gula och röda kort som erhållits av spelare och lagledare i gruppspelsmatcherna. Rött kort innebär tre poäng, och gult kort innebär en poäng. Två gula kort i en och samma match innebär tre poäng.
4. Placering på Uefa-rankningen (Nederländerna högre rankat än Sverige).

FAKTA

Sverige-Portugal genom åren

1900-talet:
17 mars 1994: Portugal-Sverige 0-3 (träningsmatch)
12 mars 1997: Portugal-Sverige 0-4 (träningsmatch)
30 april 1997: Portugal-Sverige 2-0 (träningsmatch)
17 mars 1998: Portugal-Sverige 0-2 (träningsmatch)

2000-talet:
14 mars 2000: Portugal-Sverige 1-5 (träningsmatch)
11 mars 2001: Portugal-Sverige 1-4 (träningsmatch)
1 november 2005: Portugal-Sverige 1-4 (VM-kval)
7 maj 2006: Sverige-Portugal 5-1 (VM-kval)
1 mars 2019: Portugal-Sverige 2-1 (Algarve cup)
10 mars 2020: Portugal-Sverige 0-2 (Algarve cup)
20 februari 2022: Portugal-Sverige 0-4 (Algarve cup)

- Sverige har vunnit nio matcher och förlorat två mot Portugal genom åren.

Publicerad 2022-07-16 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto