Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blackstenius om kritiken mot spelet - och Frankrike: "Hade gärna sluppit dem"

Sverige (dam)

CHESTER. Stina Blackstenius är redo för 90 minuter mot Portugal.
Nu ger hon sin syn på Blågults spel, kritiken och möjligt kvartsfinalmotstånd.
- Om jag hade fått välja hade jag gärna sluppit Frankrike, säger stjärnspelaren.

Foto: Bildbyrån

Svenska landslagsforwarden Stina Blackstenius kan nu se tillbaka på ett par lite tuffa veckor inför och i början av EM. Det började med att forwarden missade träningar under förlägret i Båstad, och sedan har hon även haft lite problem i England. 

26-åringen har varit ett frågetecken, men har samtidigt också spelat. I EM-genrepet mot Brasilien hoppade hon in och gjorde mål, och sedan hoppade hon in mot Nederländerna (1-1) i EM-premiären och därefter gjorde hon 80 minuter i 2-1-segern mot Schweiz. Samtidigt har det funnits en ovisshet kring hur många minuter hon kunnat göra i matcherna. 

ANNONS

Nu berättar Blackstenius att hon är helt redo för 90 minuter mot Portugal i söndagens avslutande gruppspelsomgång, som är avgörande för vilka lag som går till kvartsfinal. 

- Jag skulle absolut säga att jag är det, och det hade jag nog varit då (mot Schweiz) också. Jag tror inte att de tio minuterna hade gjort någonting. Kroppen har svarat bra och det har inte varit några reaktioner på att jag spelade de 80 minuterna, så det är positivt, säger Blackstenius till TV4. 

När hon blickar tillbaka till mötet med Schweiz är det med lite blandade känslor. Hon tycker att det viktigaste var att vinna, men menar att prestationen inte var perfekt. 

- Jag tar med mig styrkan i att vi klarade av att vinna en sådan match, trots att allt i vårt spel inte riktigt satt. Vi fick kanske inte riktigt igång det bolltempot som behövs och spelade ibland på lite för många tillslag, säger forwarden och fortsätter:

ANNONS

- Samtidigt mötte vi ett motstånd som gjorde det väldigt bra mot oss. Om man skulle fråga dem skulle de nog vara väldigt nöjda med sin prestation. Det är en styrka att kunna vinna en match, där man känner att allt inte riktigt stämmer.

Vad krävs för att ta det där ytterligare steget för att få allt att stämma?
- Nu är det en ny match och en ny chans till att göra en bättre prestation och förhoppningsvis ta med delarna som faktiskt fungerade, då det är självklart att det var mycket bra i den matchen också. Vi släppte inte till mycket i vårt försvarsspel och de hade egentligen bara en chans, då de gjorde mål. De delarna ska vi definitivt ta med oss och sedan återkommer jag till bolltempot, att vi behöver spela på färre touch, då vi inte har den tiden och försvararna hinner stänga ytorna som vi vill komma åt. Jag skulle vilja säga att en viktig del är att vi behöver använda färre touch.

ANNONS

Hur ser du på din roll?
- Min roll handlar mycket om att hota i djupled och vara en spelare som drar ner backlinjen och försöker skapa ytor för andra, men även för mig själv. I förra matchen fick jag något friläge, och det är sådana lägen jag älskar att komma i, men sedan kunde jag tyvärr inte förvalta det avslutet, säger hon.

- Samtidigt är det spelet väldigt viktigt för oss för att få isär motståndarna och vi är även väldigt bra när vi kommer in i spelyta två. Då kan den ytan bli större, vilket gör att vi kan använda den och få in Fridolina (Rolfö) och "Kosse" (Kosovare Asllani), som är väldigt skickliga i de ytorna, vilket är en viktig del i vårt spel, fortsätter forwarden.

Hur ska de då få dig att gå i djupet?
- Det handlar väl mycket om att ju snabbare vi kan spela i vårt spel och ju mer framåtriktade vi kan vara, desto bättre blir vi. Vi är ett ganska kontringsinriktat lag även i vårt anfallsspel. Det behöver inte alltid vara ett uppställt spel med många passningar och att spela igenom lag på så sätt. Vi kan göra det genom två-tre passningar, och om vi kan spela på färre touch och verkligen få igenom bollen genom lagdelar, så öppnas det för mig där framme att kunna komma i de lägena.

ANNONS

Inför EM gick flera svenska landslagsspelare ut med att Blågult går för guld och är en av favoriterna i England. Blackstenius menar att spelarna har höga krav på sig själva, och känner att landslaget har mer i sig än vad som visats upp så här långt i mästerskapet. 

- Mycket av pressen är krav som vi ställer på oss själva. Vi vet att vi kan vara ett lag som är med och slåss om medaljerna. Sedan är det här mästerskapet kanske ett av de största som har spelats, och lagen som är här är otroligt bra. Det handlar inte bara om några lag, utan varje match är en otroligt tuff uppgift. Sedan är det klart att vi vet att vi har några nivåer i oss, och det kan bli en frustration att vi känner: "Vad är det som gör att vi inte får ut det?".

Hon fortsätter:

- Samtidigt vann vi matchen, tog våra tre poäng och har en ny match att se fram emot. Det kommer komma nya chanser och förhoppningsvis kan vi växa in i det här mästerskapet. Vår tro på att vi kan gå långt har inte försvunnit på något sätt. Vi tror fortfarande på det vi gör och våra mål finns kvar.

ANNONS

Tycker du att kritiken varit rättvis?
- Det kommer alltid finnas folk som tycker och tänker och det är en del av vårt jobb att få höra när våra prestationer är mindre bra, men samtidigt tycker jag att det var starkt av oss att vi vann matchen och det var någonstans det viktiga.

Hon fortsätter:

- Sedan är det klart att man vill att prestationer alltid ska vara de bästa, men det blir inte alltid så och vi hittade ett sätt att vinna matchen. Det är väl såklart lite tråkigt med kritik, men till viss del är den också befogad.

Sverige står just nu, precis som Nederländerna, på fyra poäng efter två matcher. Vid segrar för båda landslagen under söndagen blir det därmed en rysare, då inbördes möten gäller i EM, där det är helt lika mellan landslagen efter 1-1 i premiären.

För att skilja lagen åt gäller därmed nu målskillnad, sedan antal gjorda mål, därefter antal gula och röda kort och slutligen Uefa-ranking, där Nederländerna är högst rankat.

ANNONS

Blackstenius ser fram emot att ta sig an Portugal och hoppas förstås på gruppseger.  

- Det är inspirerande. Det är en viktig match för oss och någonstans vill man vinna gruppen och känna att man gått starkt ur det här ändå. Samtidigt är Portugal ett starkt lag och de gjorde en bra insats mot Nederländerna, så det kommer finnas vissa delar i deras spel som vi definitivt måste se upp med. Det kan eventuellt bli en liknande matchbild som mot Schweiz, men vi får se vad vi sätter för plan mot dem, säger Blackstenius.

Tidigare i veckan vann Frankrike mot Belgien och blev därmed, som gruppetta, klart för EM-kvartsfinal. Det innebär att tvåan i Sveriges grupp ställs mot Frankrike, medan ettan spelar mot Island, Belgien eller Italien.

Blackstenius tycker att det vore skönt att slippa Frankrike i en eventuell kvartsfinal. 

ANNONS

- Frankrike, som nation, är en stor fotbollsnation och har ett otroligt bra lag. Om man ser på deras spelare är det kvalitetsspelare rakt av, så det går inte att säga annat än att det är ett motstånd som man hade velat slippa att möta, men om det skulle bli så att man ställs mot Frankrike är det en uppgift att ta sig an och det kommer inte vara några lag som är enkla att möta i en eventuell kvartsfinal eller semifinal. Det kommer vara tuffa motstånd rakt av, men om jag hade fått välja hade jag gärna sluppit Frankrike, säger forwardsstjärnan.

ALI REZA

FAKTA

Så kan Sverige och Nederländerna skiljas åt om gruppsegern

Om Sverige vinner mot Portugal och Nederländerna vinner mot Schweiz hamnar landslagen i ett läge, där inbördes möten inte skiljer de åt, då det blev oavgjort, 1-1, i EM-premiären på Bramall Lane i Sheffield. 

Då gäller följande för att skilja Sverige och Nederländerna åt om gruppsegern:

1. Bäst målskillnad.
2. Flest antal gjorda mål.
3. Lägst disciplinär poängsumma, vilken baseras på gula och röda kort som erhållits av spelare och lagledare i gruppspelsmatcherna. Rött kort innebär tre poäng, och gult kort innebär en poäng. Två gula kort i en och samma match innebär tre poäng.
4. Placering på Uefa-rankningen (Nederländerna högre rankat än Sverige).

FAKTA

Sverige-Portugal genom åren

1900-talet:
17 mars 1994: Portugal-Sverige 0-3 (träningsmatch)
12 mars 1997: Portugal-Sverige 0-4 (träningsmatch)
30 april 1997: Portugal-Sverige 2-0 (träningsmatch)
17 mars 1998: Portugal-Sverige 0-2 (träningsmatch)

2000-talet:
14 mars 2000: Portugal-Sverige 1-5 (träningsmatch)
11 mars 2001: Portugal-Sverige 1-4 (träningsmatch)
1 november 2005: Portugal-Sverige 1-4 (VM-kval)
7 maj 2006: Sverige-Portugal 5-1 (VM-kval)
1 mars 2019: Portugal-Sverige 2-1 (Algarve cup)
10 mars 2020: Portugal-Sverige 0-2 (Algarve cup)
20 februari 2022: Portugal-Sverige 0-4 (Algarve cup)

- Sverige har vunnit nio matcher och förlorat två mot Portugal genom åren.

Publicerad 2022-07-16 kl 18:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto