Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Djurgårdens fysträning var för dålig - då var landslagsstjärnan tvungen att ta tag i det själv: "Otroligt tråkigt"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Olivia Schough har tagit sig tillbaka till landslaget - efter att ha varit tvungen att på egen hand ordna en fystränare.
Nu får Djurgården och andra klubbar kritik för att inte hjälpa damspelarna mer.
- Otroligt tråkigt att det fortfarande ska behövas, säger Magdalena Eriksson.

2:04
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se intervjun med Olivia Schough i spelaren ovan.

Olivia Schough var med i VM-truppen men hamnade sedan utanför landslaget, samtidigt som det gick ganska tungt för klubblaget Djurgården.

Nu har hon tagit sig tillbaka in i landslagstruppen, och på torsdagen fick hon förtroende att spela från start. Då gjorde hon både mål och assist mot Lettland.

Efteråt var hon lycklig.

- Det var så skönt. En perfekt passning av Anna (Anvegård) som jag bara kunde ta med mig ner och så var det bara att stänka dit den. Det var otroligt skönt. Jag har glömt hur det känns, säger hon.

Vad betyder det att ta chansen?
- Det betyder mycket. Jag vet ju att konkurrensen är stenhård på min position och att den har varit det under en lång tid nu. Så att jag fick chansen i dag var väldigt viktigt för mig. Så jag försökte göra så gott jag kunde och visa upp mig. Jag är väldigt glad över att jag fick starta, och så får vi se vad som händer sen.

ANNONS

Schough berättade också att hon har tvivlat på om hon skulle klara av att komma tillbaka till landslaget.

- Ja de dagarna har jag haft, men jag bestämde mig i slutet av förra säsongen att jag måste steppa upp. Så jag har tränat hårdare och fokuserat mycket på mig själv, på att helt enkelt bli bättre. Så det är väldigt kul att vara med igen, säger hon.

Vad är det som du har gjort i din träning som har gjort att du har tagit dig tillbaka till landslaget?
- Förra året hade vi knappt någon fysdel i klubben så det tog jag tag i under det här året. Så nu har jag en egen fystränare och det har fungerat superbra. Jag känner att jag har blivit starkare och snabbare, och det gör ju att jag orkar ta initiativ hela tiden och har väl byggt upp en tro på mig själv.

Varför vill inte klubben hjälpa till med fysträning eller fystränare?

ANNONS
- Vi har två sjukgymnaster som ger oss styrkeprogram, men egentligen är inte det en sjukgymnasts uppgift. Så sjukgymnasterna gör ju så gott man kan, men givetvis hade det varit bäst för oss att ha en fystränare som sköter hela den biten. Men det är så som det är.

Magdalena Eriksson är imponerad över Schoughs vilja, men tycker också att det är trist att spelarna själva ska behöva ta tag i sådana saker som fystränare för att kunna utvecklas.

- Först och främst så är det otroligt bra initiativ av Olivia att göra det själv och att ta det ansvaret och ha det drivet, säger Eriksson och fortsätter:

- Men jag tycker också att det är otroligt tråkigt att det fortfarande ska behövas, och jag tror inte att det bara är Djurgården som har haft det problemet utan det är otroligt synd att det fortfarande är så i damallsvenskan. Om man jämför med hur vi har det i England, men det givetvis finns andra ekonomiska förutsättningar, men där allt runtomkring är på plats och det gör att man kan fokusera på sig själv och att man själv ska kunna gå ut och prestera. Och det är det som vi vill som fotbollsspelare.

ANNONS

- Man får hoppas att sådana här saker får klubbar att inse att man vill driva vissa delar framåt fortfarande och att det är sådant som krävs för att hjälpa spelarna att kunna prestera på högsta nivå.

Magdalena Eriksson tycker att klubbarna borde kunna göra mer för att spelarna ska kunna utvecklas.

- Det finns otroligt många olika delar som kan bli bättre. Men det är klart att det är en kostnadsfråga. Där handlar det om att få till mer jämställd sponsring, att vissa svenska herrklubbar väljer att satsa mer på sina damlag och investera mer i sina damlag och förstå värdet av att ha ett damlag. Det är lättare sagt än gjort, men det är klart att man önskar att det fanns bättre förutsättningar.

Publicerad 2020-10-22 kl 22:44
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto