Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inga damklubbar i världens största fotbollsspel - nu kritiseras Fifa21 för att ignorera damerna

Sverige (dam)

GÖTEBORG. I teve-spelet Fifa21 finns det 17 000 spelare från 700 olika lag.
Men inga damklubbar.
- Det är väldigt viktigt för småtjejer och killar där ute att se att tjejer också kan spela professionell fotboll, och att man också kan spela med tjejer på Fifa, säger Magdalena Eriksson till Fotbollskanalen.

4:37
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Magdalena Eriksson i spelaren ovan.

I det nya teve-spelet Fifa21 så finns det inga damklubbar med.

Det finns 17 000 spelare från 700 lag i 30 olika ligor.

Bara 368 av de 17 000 är damspelare - men det är alltså inte en enda liga eller ett enda klubblag på damsidan - utan endast 16 landslag.

Magdalena Eriksson tycker att fördelningen är skev.

- Det var ett tag sedan de introducerade damspelare i Fifa, det var ett jättestort steg i rätt riktning. Sedan kanske det har gått lite för långsamt i hur de har utvecklat det. Det är absolut på tiden att introducera klubblag på Fifa. Det är väldigt viktigt för småtjejer och killar där ute att se att tjejer också kan spela professionell fotboll – och att man också kan spela med tjejer på Fifa. Det ska inte vara någon konstighet, säger hon till Fotbollskanalen.

ANNONS

En annan som också tycker att fördelningen är på tok för skev är nioåriga Sumayya Patel, som enligt Danmarks Radio, har skrivit ett brev till EA Sports, som står bakom Fifa21, om att hon drömmer om att bli fotbollsspelare, men att det saknas förebilder och att det får henne att tro, att damfotboll ignoreras.

Magdalena Eriksson anser att det här är en väldigt viktig sak.

- Det är otroligt viktigt med förebilder, det märker jag själv sedan jag kom upp i damlandslaget och fått mer speltid, hur många som hör av sig till mig och berättar om vilken inspiration jag är för dem och det betyder otroligt mycket för mig och för alla i damlandslaget. Vi vill gärna vara med och påverka det och kunna vara förebilder på alla sätt, att introducera mer damspelare på Fifa är ett jättestort kliv. Det är ett så pass populärt spel som många unga spelar, man vill att det ska sända signaler att damer också kan spela på professionell nivå, säger Eriksson.

ANNONS

2015 var första gången då damspelare blev en del av Fifa-spelet - då kunde man välja mellan 12 landslag. Nu har det gått fem år och valmöjligheterna har stigit till 16 landslag. 

Magdalena Eriksson spelar i Chelsea, ett av världens bästa lag.

England har med 92 lag från de fyra högsta ligorna på herrsidan, men alltså inte en enda liga eller ett enda lag på damsidan.

Danmarks landslagsstjärna Pernille Harder tycker, i en intervju med dansk media, att Fifa21 och EA Sports ignorerar damfotboll.

- Det är irriterande. Det er en väldigt bra möjlighet för att få kvinnliga idoler, säger hon.

Publicerad 2020-10-27 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto