Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Janne Andersson: "För mig är det jättekonstigt"

Sverige (herr)

GÖTEBORG. Borde Sverige ha vågat mer mot Spanien?
Janne Andersson är övertygad om att svaret på den frågan är nej.
- Jag står för taktiken alla dagar i veckan, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se Janne Anderssons presskonferens efter Spanien-matchen i spelaren.

Sverige var länge nedtryckt av Spanien i EM-premiären. Men man lyckades få med sig en poäng i Sevilla - och har nu en stark plattform att stå på inför de sista två gruppspelsmatcherna mot Slovakien och Polen.

Men frågan om Blågult spelade för lågt mot Spanien och borde ha vågat mer har väckts efter matchen. Förbundskaptenen Janne Andersson har dock svårt att förstå diskussionen. Han tycker nämligen det är givet att hans spelidé mot Spanien är den rätta för att ta poäng.

- Vi har så klart scoutat Spanien och tittat på vad de gjort tidigare och hur de spelar. Sverige har ju mött Spanien i tre matcher de senaste åren och förlorat med totalt 10-0. Det är ju en lärdom att ha med sig, säger Andersson och fortsätter:

Annons

- En annan lärdom är ju det Tyskland gjorde i höstas. Då skulle de bjuda upp Spanien på dans, och förlorade med 6-0. Att gå ut och tro att vi ska slå Spanien på Spaniens sätt, det är för mig jättekonstigt.

Han fortsätter genom att peka på fler starka spanska siffror:

- Tittar man tillbaka på de 13 senaste hemmamatcherna för Spanien så har de vunnit med 37-3 och de har alltid ett jättestort bollinnehav. Det är det som är lite annorlunda jämfört med andra nationer som Frankrike, som är lite mer direkta. Spaniens sätt att spela är så och går man upp och öppnar upp sig exempelvis så som Tyskland gjorde… då blir man hårt straffad. 

- Sen kan vi göra saker i spelet mycket bättre. Vi kan göra det mycket bättre när vi har boll, där kan vi hitta bättre möjligheter. Men tittar jag på spelarnas attityd, inställning och matchplan i grunden så är den klockren. Det ställer jag upp på 100 gånger av 100. Men sen finns det delar i spelet som vi kunde gjort bättre.

Annons

Andersson känner inte att Sverige hade kunnat ta sig an EM-premiären på ett annorlunda vis än vad man gjorde.

- För mig finns inget annat sätt. Att tro något annat tycker jag är jättekonstigt. Alla får tycka vad de vill, men jag står för den taktiken alla dagar i veckan.

Förbundskaptenen jämför också matchen med den avgörande play off-fajten mot Italien hösten 2017.

- Den är ganska lik matchen i Milano då vi tog oss till VM. Vi spelade 0-0 och vi skapade inte lika bra chanser som i den här matchen. Då blev vi väldigt hyllade för att vi hade den taktiken i den matchen. 

- 0-0 borta mot Spanien är en fantastisk öppning på EM. För mig är det obegripligt om man inte tycker att det är ett bra öppning på EM.

Andersson tycker också att hans spelare förtjänar stort beröm för prestationen mot Spanien.

Annons

- De är hjältar för mig, med tanke på den arbetsinsats de stod för.

Publicerad 2021-06-16 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto