Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Jannes långa försvarstal efter bytet av Forsberg: "Förutsåg inte att det skulle bli en sådan storm"

Sverige (herr) 2021-12-01 kl 15:30

Janne Andersson kritiserades efter bytet av Emil Forsberg mot Spanien.
Något han fortfarande har svårt att förstå.
- Jag förutsåg inte att det skulle bli en sådan storm, säger han i ett långt försvarstal.

5:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se Janne Anderssons förklaring kring Forsberg-bytet och Spanien matchen i spelaren ovan.

Sverige var piskat att vinna borta mot Spanien för att ta en VM-plats. Det stod 0-0 när Janne Andersson valde att ta ut offensivt skickliga Emil Forsberg redan efter 63 minuter och ersatte med Mattias Svanberg.

Sverige förlorade efter att Spanien gjort matchens enda mål i den 86:e minuten och efteråt fick Janne Andersson en del kritik för bytet av Forsberg.

Nu har det gått två och en halv vecka sedan den tunga förlusten och när Andersson på onsdagen presenterade sin januaritrupp så passade han på att ta upp diskussionen om bytet av Forsberg mot Spanien. Och han hade en utläggning på flera minuter.

ANNONS

- Jag har fått beskrivit för mig att det blev en sådan storm över att jag bytte ut Emil Forsberg mot Spanien. Det förutsåg jag inte. För oss var det ganska självklart att vi skulle byta ut honom relativt tidigt, säger han och förklarar:

- Om man tittar på Emil så är han en explosiv spelare och det ställer höga krav på hur vi spelar mot Spanien. Han var fantastiskt bra i den matchen, men i början på andra halvlek så öppnar matcher upp sig, man blir lite trött och du tappar positioner. När vi då möter Spanien så hade vi tydligt att Dejan (Kulusevski) som var forward hade som huvuduppgift att ligga på Busquets. Busquets fick inte bli rättvänd och opressad framför vårt mittfält, för blir han det så trär han in bollar precis överallt. Så vi var tvungna att ligga på Busquets och ligga samlat med våra fyra mittfältare.

ANNONS

Under Janne Anderssons tid som förbundskapten har han mött Spanien fem gånger och tycker att han och laget har lärt sig saker efter varje match.

I EM blev det 0-0, ett resultat han är nöjd med, men spelet hade mer att önska då laget blev baktungt och tillbakapressat. Så när lagen möttes på Friends Arena i september så valde man att förändra en del saker för att kunna stå upp bättre.

Janne Andersson pekar ut tre saker som var viktiga:

* Man valde att lägga yttermittfältarna lite bredare.

* Man valde att lägga forwards i två nivåer när laget skulle försvara och även när man skulle anfalla.

* Man sa till de centrala mittfältarna att inte tillräckligt ofta, eller tidigt, plocka löp när Spanien mittfältare gick ner mellan Sveriges ytterback och mittback.

- Det var tre tydliga taktiska saker som vi fick väldigt bra betalt för. Det tog vi med oss ner till Spanien nu i november, och om vi ska klara av att ta oss an Spanien… för ser vi på Spaniens matcher innan mötet med oss så hade man ungefär 70 procents bollinnehav mot Italien och Frankrike, så det är inga lag som går upp och kör mot Spanien. Tyskland gjorde det förra hösten och förlorade med 6-0.

ANNONS

- Så vi har lärt oss hur vi ska göra för att kunna klara av ett lag som Spanien som håller i bollen tills man hittar ett hål och då trär igenom bollen och sticker kniven i en.

Janne kommer in på bytet av Forsberg:

- När vi valde att göra det så var det ganska tydligt att matchen började spricka upp. Det berodde inte på att Emil inte sprang, han har en fantastisk lojalitet mot vårt spel. Men om du tittar på speltiden sedan den 8 september så har han en 90 minuters-match i sitt klubblag. Annars spelar han en halvtimmes inhopp, eller en timme om han startar. Och det beror ju på att han är den spelartypen som han är.

- Nu hade han spelat 90 minuter mot Georgien några dagar innan, så när vi kom till Spanien var det ganska tydligt för mig att Emil inte kunde spela i 90 minuter. Så när jag valde att göra det bytet så är det ju inte så som det har sett ut i 60 minuter utan det är ju hur det kommer att se ut i kommande 30. Spanien vill i våra korridorer, är vi inte på plats då så går det inte mot ett sådant motstånd. Därför gjorde jag det. Men jag förutsåg inte att det skulle bli en sådan storm. Men jag kan förstå det utifrån hur bra Emil varit.

ANNONS

Trots 0-1-förlusten är Janne Andersson nöjd med hur hans lag spelade.

- Matchen mot Spanien var en av de taktiskt bästa matcherna vi har genomfört under mina 72 landskamper. Men sedan kan vi diskutera om vi skulle ha bytt ut Emil fem minuter senare.

Tycker du att kritiken var orättvis?
- Jag vet ju att om man förlorar matcher så kommer folk att analysera.

Resonemanget handlar ju mycket om hur ni skulle stoppa Spanien, men samtidigt var ni ju tvungna att vinna - har du då inte tänkt att du kanske skulle ha kört med Emil lite till?
- Då har ni inte lyssnat på vad jag sa. När vi vinner boll så är Spanien jätteduktiga på att återerövra bollen, där måste vi kunna explodera ut. Det är våra yttermittfältare och forwards som måste klara av det för att vi ska kunna såra Spanien. Så det handlar inte bara om det defensiva utan även om det offensiva, där måste vi ha pigga ben och då har jag ju spelar på bänken som Robin Quaison och Mattias Svanberg som kan komma in och bidra med den energin.

ANNONS

- Ja, Emil kunde säkert ha kunnat spelat lite till, det vet vi inte hur det hade sett ut. Hade vi spruckit upp ännu mer eller hade han gjort en avgörande grej? Det kommer vi aldrig att veta. Men själva principresonemanget i det jag säger, det ångrar jag inte ett dugg.

Truppen till januariturnén

Målvakter:
Andreas Linde, Molde.
Jacob Rinne, Ålborg.
Jacob Widell Zetterström, Djurgården.

Försvarare:
Adam Andersson, Rosenborg.
Joseph Baffo, Halmstad.
Hjalmar Ekdal, Djurgården.
Alexander Jallow, IFK Göteborg.
Carl Johansson, IFK Göteborg.
Alexander Milosevic, AIK.
Simon Strand, Elfsborg.
Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Mittfältare/Anfallare:
Rasmus Alm, Elfsborg.
Gustav Berggren, Häcken.
Hampus Finndell, Djurgården.
Carl Gustafsson, Kalmar.
Bilal Hussein, AIK.
Isak Jansson, Kalmar.
Jonathan Levi, IFK Norrköping.
Gustav Ludwigson, Hammarby.
Simon Olsson, Elfsborg.
Anton Salétros, Sarpsborg.
Amin Sarr, Mjällby/Malmö FF.
Patrik Wålemark, Häcken.
Moustafa Zeidan, Sirius.

Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från VM-kvalet - bara på C More.

Och massor av annan fotboll som LaLiga, Serie A och UEFA Champions League. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto