Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inget tvivel hos Janne Andersson - åtminstone inte utåt

Lundhs blogg 2021-12-01 13:30

SOLNA. Truppen till vinterturnén i Portugal presenterades. Därefter gav Janne Andersson sin bild av läget efter en tung höst med landslaget. Utåt sett tvivlar han inte det minsta, varken på sig själv eller vad ledningen gjort.

Det tog många år innan Lars Lagerbäck kunde erkänna att han gjort ett enda misstag som förbundskapten för Sverige. Till slut kröp det fram ett fel. Lagerbäck hade bytt ut Anders Svensson för tidigt i en EM-kvalmatch borta mot Nordirland 2007 där Sverige förlorade.

Kanske är det inte rätt för en förbundskapten att svaja på målet? Att visa öppet att man kanske inte gjorde allt rätt. Istället handlar det om att hålla uppe bilden att allt är under kontroll. Trots att det är givet att varje människa innerst inne måste tvivla i motgång.

Sverige må ha gjort ett klart godkänt 2021 där man vann gruppen i EM och pressade Spanien i VM-kvalet ända fram till några minuter återstod av matchen i Sevilla. Ändå måste åttondelen mot Ukraina och insatserna mot Grekland och Georgien borta sväva förbi Janne Andersson när han ska sluta ögonen i hemmet på Lidingö.

ANNONS

Ångest över att trots insatserna under 2021 så åkte man hem efter åttondelen och står inför ett ovisst VM-playoff. Det spelar ingen roll att man i vissa matcher presterat och gjort allt rätt taktiskt och följt den matchplan som ledningen jobbat fram. För resultaten borde svida hos förbundskaptenen och kanske väcka tvivel.

Fast när Janne Andersson stod vid podiet i klädsponsorns högkvarter i Solna efter några snabba korv med bröd så darrade inte förbundskaptenen det minst. Han känner att han är rätt man för jobbet, att gänget som jobbar med landslaget gjort oerhört mycket rätt och insatsen mot Spanien var taktiskt väl genomförd.

En utebliven smekmånad sa han sig knappt känna av och förbundskaptenen poängterade att han inte läste mycket eller tog del av kritiken. Även om han kunde skjuta in att en del av den kändes felaktig och han kom in på “stormen” efter det tidiga bytet av Emil Forsberg i mötet mot Spanien. Så en del av bruset kring landslaget når förbundskaptenen trots allt, och han vill bemöta den.

ANNONS

Utläggningen som förbundskapten Andersson höll om varför han skiftade ut Emil Forsberg var väldigt långt. Det var uppenbart att han förberett sig för att kunna ta ner eventuella synpunkter och argument. Det går att läsa in att kritiken mot bytet träffat Janne Andersson i veka livet eller att han är övertygad om att han och Peter Wettergren gjort helt rätt och de fattar det här. Möjligen är det en kombination.

Givetvis ska Janne Andersson köra vidare, men det är ändå intressant att det inte går att reflektera över vad man kunde göra bättre. Eller att man tvivlat lite grann. För det klart godkända året slutade med att Sverige åkte ut i EM-åttondelen trots man vunnit gruppen och fått en lättare väg, samt att man inte kunde utnyttja segern mot Spanien i VM-kvalet.

Det må vara bistert men resultaten överskuggar om inte allt, så nästan allt i fotboll. Ännu lever VM-hoppet och det är playoff som gäller mot först Tjeckien och därefter en eventuell final borta mot vinnaren av RysslandPolen. Skulle Sverige inte nå VM är det givet att förbundet borde vända och vrida på vad som är rimliga målsättningar för det svenska herrlandslaget.

ANNONS

Förbundskapten Andersson är trots sitt prat om ett godkänt 2021 kvar i den sura avslutningen av landslagsåret med förluster mot Georgien och Spanien. Nästa möjlighet att samla det riktiga landslaget dröjer till i mars då det ska avgöras om Sverige ska åka till Qatar i slutet av 2022 för att spela VM.

Enligt förbundets planer skulle landslaget ha åkt till emiratet redan i januari 2022, men det stoppades av de svenska elitklubbarna. Sef-klubbarna har vaknat elva år efter att VM gick till Qatar och har under ett par månader hösten 2021 först vägrat släppa spelare till ett landslagsläger i Qatar och sedan ge Fifa rött kort via Amnesty.

Det stoppar inte förbundskapten Andersson för att samla 24 spelare som får åka söderöver, till Portugal. Han hade svårt med många klubbar som inte lät honom ta ut spelare av olika skäl. I Sverige är det Malmö FF, i Danmark är det Århus, Midtjylland, FC Köpenhamn och Nordsjälland. Lägg till ryska Rostov. Ovanpå det har spelare som Magnus Eriksson och Kristoffer Nordfeldt tackat nej i samråd med förbundskaptenen och Tim Rönning ska opereras.

ANNONS

Så urvalet är mer begränsat än vanligt. Det är mer framtidsspelare som är uttagna än spelare som kliver rakt in i ett VM-playoff och ett eventuellt VM i Qatar. Snarare handlar det om spelare som kan ta klivet när det väntar EM-kval under 2023 och eventuellt redan i Nations League i juni 2022 om Sverige inte tar sig till VM.

Klart att det finns namn som är intressanta; Ekdal, Yallow, Strand, Alm, Hussein, Sarr, Wålemark och Zeidan. Och behöver de inspiration kan de kolla på senaste VM-kvaltruppen och hitta många spelare som tagit sig dit via ett läger i januari, där de lärt känna Janne Andersson och allt som snurrar kring hans landslag.

Inget är givet i fotboll mer än att resultaten styr hur väl man än genomför en taktisk uppgift. På något sätt hoppas jag att förbundskapten Andersson svävar lite mer på målet och sin säkerhet än när han träffar oss i media. För är det något vi lärt oss 2021 är det att övertygelsen om att allt gjorts rätt knappast är vägen fram.

ANNONS

***

Avfärd 2 januari och hemfärd 13 januari. Däremellan väntar en rad träningar samt två matcher för landslaget och allt sker i Algarve i Portugal. Finland är klart för spel och ännu har inte Sverige hittat ytterligare motstånd. Det kan sluta med att landslaget ställs mot Finland två gånger om. Matcherna ska spelas 9 och 12 januari.

***

Klart det går att fatta att Victor Edvardsen blir besviken att han inte fick en plats. Utvecklingen han visat på sedan han kom till Degerfors har pekat uppåt och den snart 26-årige anfallaren har gjort en stark säsong i nykomlingen.

***

Anthony Elanga hade varit spännande att se i Portugal och det finns plats för Manchester Uniteds talang om klubben släpper honom. Kanske ser Ralf Rangnick det som en bra boost för anfallaren?

***

Virusmutationen omikron är ett hot mot landslagets planer att åka söderöver i januari. För ett år sedan blev det ingen vinterturné på grund av pandemin och nu har den snabbt spridda varianten blivit något som kan stoppa Sverige.

ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto