Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kritiseras efter att ha knäböjt - nu slår landslaget tillbaka: "Ibland är det en konstig värld"

Sverige (dam)

GÖTEBORG. Landslaget knäböjde innan avspark mot Ungern.
Något som spelarna upplever har fått en del negativa reaktioner.
- Ibland är det en konstig värld, säger Peter Gerhardsson.

Foto: Bildbyrån.

Inför EM-kvalmötet mellan Sverige och Ungern i gårdagens EM-kval valde spelarna i det svenska landslaget att att visa sitt stöd till Black Lives Matters-rörelsen som växt fram efter ett antal polisskjutningar i USA. Ena knäet i marken har blivit en symbol för att protestera mot rasism - och det var just så de svenska spelarna agerade.

Dagen efter matchen upplever landslaget att aktionen. har mötts av en del kritik, och flera av spelarna har gått ut på sina sociala medier och gett svar på den kritiken.

Efter fredagens träning i Göteborg berättar presschefen Fredrik Madestam att det främst är på sociala medier som det har kommit kritik. 

Annons

Vänsterbacken Jonna Andersson tycker att det är tråkigt att aktionen mötts av en del negativa åsikter.

- Jag har sett en del reaktioner och kommentarer. Det är deras åsikter. Vi tog ett beslut och ville göra det här och visa att vi står upp för mänskliga rättigheter. Vi är emot rasism och diskriminering. Vi står för att vi gjorde det, säger hon.

Vad är det för kritik som ni har fått?
- Det har varit en del om politiska åsikter. Men vi står upp för det och för mänskliga rättigheter, och det ville vi visa i går.

Hur ser du på att folk är negativa kring det som ni gjorde?
- Det blir dåligt. Vi gjorde det för att visa vad vi står för. Oavsett de här kommentarerna så kommer vi att stå upp för det vi gjorde. Vi vill helt enkelt stå upp för mänskliga rättigheter.

- Det är klart att det kan ta hårt på vissa, men det är deras åsikter, och på sociala medier kan det bli stora grejer. Men vi kan inte lägga energi på det.

Annons

Peter Gerhardsson berättar att han står bakom sina spelare.

- Jag stöttar deras beslut till 100 procent. Det gör jag naturligtvis när det gäller allt sådant här när det gäller mänskliga rättigheter, säger Gerhardsson och fortsätter:

- Jag kan backa till mig själv. Jag står här på Gothia Park och njuter av att vara tillbaka till den miljön där jag var i åtta år, och med alla spelare jag hade med olika nationaliteter så var det en fantastisk miljö. Jag lärde mig väldigt mycket där med människor och vad man kommer från med bakgrund och hur man har haft det. Allt ifrån att det kunde vara spelare från samma länder, till exempel från något land i Afrika där den ena kanske var kristen och den andra var muslim. Man trodde på olika saker. Den ena kom från en rik familj och den andra från en fattig. Som fotbollstränare har det varit underbart att vara i sådana miljöer för man behandlar alla lika. Det tycker jag är en värld som man skulle vilja se utanför en fotbollsgrupp också.

Annons

Hur ser du på att spelarna har fått en del kritik för det?
- Det är enkelt att uttrycka sig på sociala medier. Tyvärr. Men jag vet inte vilka människor det är eller vilka som ligger bakom det. Ibland är det en konstig värld. Men jag behöver i alla fall inte läsa det.

Hur ser du på om spelarna vill göra om det på tisdag?
- Det har jag inga problem med. Man måste alltid ta sådana diskussioner uppåt för att se om det är tillåtet. Man måste följa vissa regler. Jag tycker att Magdalena hade ett jättebra uttalande. Det är bara att skriva under på det.

Togs frågan uppåt i förbundet för att få ett godkännande?
- Det måste man alltid göra. Det måste finnas ett godkännande högst uppifrån för att man ska kunna göra det. Så det är självklart att sådana här frågor bollas så att det är okej. Jag har inte varit involverad i diskussionerna, men jag stöttar spelarna. De här tjejerna är inte bara smarta på fotbollsplan utan också skarpa och smarta utanför.

Annons

På Svenska Fotbollförbundets hemsida skriver ordförande Karl-Erik Nilsson att även han står bakom spelarna.

"Det svenska laget knäböjde vid avspark för att markera mot rasism och diskriminering. Vi som förbund är emot all form av rasism och står bakom spelarna i sin önskan att markera mot diskriminering och att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi ser spelarnas initiativ just som ett ställningstagande för mänskliga rättigheter, inte som ett politiskt utspel", skriver han.

Publicerad 2020-09-18 kl 17:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto