Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Nye landslagschefen om påstådda konflikten med stjärnorna och arvodet för Lindelöfs övergång: ”Helt befängt”

BÅSTAD. Efter VM tar Stefan Pettersson över som landslagschef.
Nu berättar han om sitt nya jobb, den påstådda konflikten med landslagets två största stjärnor och uppgiften att han fick tre miljoner när Victor Nilsson Lindelöf såldes till Manchester United.
- Jag tycker att det är helt befängt, säger han till Fotbollskanalen.

Stefan Pettersson har inlett sitt nya arbete som landslagschef, men nu, innan och under VM går han bredvid Lasse Richt för att lära sig jobbet och sedan ta över för fullt till hösten.

- Jag går mest och tar in och lyssnar och ser och känner av hur det jobbas i dag och hur rutinerna är och vad som är viktigt att tänka på. Senaste månaden har vi tittat lite mer på hösten, det som är mitt ansvar då. Med Nations League, EM-lottning, januariturné och sådant som måste planeras i tid. Jag försöker att lära mig en hel del av Lasse Richt som har haft jobbet som landslagschef i många år, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Stefan Pettersson hade en lång karriär som spelare i Ajax, IFK Norrköping, IFK Göteborg och A-landslaget och var innan han fick jobbet som landslagschef spelaragent. Pettersson tror att han kommer att få nytta av sina tidigare erfarenheter.

- Ja, det tror jag. Svårt att säga exakt vad, men jag har ju levt i miljön som spelare och vet vad som är viktigt för att prestera. Samtidigt är det individuellt. Jag hade mitt sätt att tänka och spela på medan andra inte tänker på samma sätt. Det är en erfarenhet som är bra att ha med sig, att man tänker och reagerar olika. En del är kanske inte bekväma med att ha mycket uppmärksamhet runt sig med media och så, andra kanske är tvärtom och tycker att det är bra.

Hur är det för dig?
- Jag har inga problem med media och saker som händer runt omkring. Det hade jag inte heller under min aktiva karriär. Jag hade inga problem med oförutsedda saker som hände. Man kan inte brusa upp för sådant som man inte själv kan påverka.

ANNONS

Hur mycket kommer du att jobba med landslagen under A-landslaget?
- Jag kommer att jobba med Claes Eriksson (SvFF:s talangutvecklare) som är ansvarig för den delen och jag hoppas att vi kommer att ha bra och mycket kontakt. Det är ju de grabbarna under som ska upp sedan. Där ska vi naturligtvis prata om hur Claes och gänget jobbar och om hur vi jobbar och hur vi vill ha det.

Hur viktigt är det att ha en röd tråd mellan landslagen?
- Beror på vad du tänker på. Om du tänker på organisatoriskt och hur man jobbar eller om du tänker på vad som sker på planen? På planen är det inte så viktigt men däremot att man har en gemensam syn på arbetssätt och förhållandesätt. Om man nu ska jämföra med klubblag så spelarna som kliver upp från U19 eller U21 ska ju kunna kliva rakt in och veta vad man har för förhållningsregler, hur man är i sitt sätt att vara. Där bör vi ha en samsyn, för förhoppningen är ju att U19- och U21-killar i landslaget ska ta steget upp i A-landslaget.

ANNONS

När Janne Andersson tog ut sin första landslagstrupp fick han frågor om samarbetet med U21-landslaget och sa att som det såg ut då så fanns det ingen röd tråd mellan A och U21 - tycker du att det är ett problem att det upplevdes så?
- Svårt för mig att säga hur han uppfattade det men det tror jag är bra om A-landslaget har koll på vad som händer neråt och tvärtom. I dag har jag väl ingen uppfattning om bra eller dåligt, det får du nog fråga Lasse (Richt) om.

I flera andra länder jobbar man annorlunda med ett väldigt tydligt samarbete, för att ta ett nära exempel så har Danmark en röd tråd från A och ner till ungdomslandslag där man bland annat ska spela på samma sätt - är det viktigt?
- Nej det tycker jag inte. Man spelar några landskamper om året och spelar 40-50 matcher i sina klubbar, så det kan vara olika på olika ställen. Det tycker jag inte är jätteviktigt. Killar som kommer upp i landslaget är oftast ganska duktiga och kan anpassa sig, det viktiga är att A-landslaget har sitt sätt att spela och vet om det och är tydliga i det, och att U21 har sitt sätt att spela och är tydliga i det. Det är nog viktigare.

ANNONS

Stefan Pettersson gjorde som spelare 31 landskamper. Bästa landslagsminnet var när Sverige tog sig till VM i Italien 1990.

- Jag var med i VM 90 också. Allt var bra fram till vi åkte till Italien men där tränade vi lite för hårt. 

Vad skulle göra dig nöjd i VM?
- Det handlar om hur vi hanterar och hur det ser ut i varje match. Jag vill inte att vi går därifrån och känner att vi inte har gjort det vi skulle eller att vi inte har varit tillräckligt bra förberedda. Gör vi en så stark prestation som möjligt och om vi känner att vi inte kunde ha gjort det så mycket bättre, så kommer jag nog att vara nöjd. Kanske inte direkt om vi har förlorat, men om man sedan kommer fram till det att vi gjorde allt vi kunde.

Hade mardrömmen varit 1-2, 1-2, 1-2 - som i VM 90?
- Den raden kan jag ju vara utan, haha. Så är det ju.

ANNONS

För ett år sedan representerade Stefan Pettersson Västerås SK. Klubben hade hamnat i en segdragen tvist med Benfica gällande den ersättning division 1-klubben ansåg sig ha rätt till i samband med försäljningen för Victor Nilsson Lindelöf till Manchester United. Det hela slutade med att parterna enades om en överenskommelse som enligt VSK:s årsredovisning för 2017 hamnade på 39 946 137 kronor.

En nyckelperson som hade en del i att tvisten löstes var alltså Stefan Pettersson, som då var agent och som anlitades av VSK. Enligt uppgifter till både VLT och Fotbollskanalen landade arvodet på runt tre miljoner kronor för Pettersson.

Hur ser du på uppgifterna om att du fick tre miljoner av Västerås SK?
- Hur jag ser på den uppgiften? Jag tycker att det är helt befängt i och för sig, men jag hade ett uppdrag för Västerås som jag fick betalt för, liksom alla som jag tror jobbar får betalt för det man gör. Sedan tänker jag inte kommentera om det stämmer eller inte. Skriver du att någon fick tre miljoner då är det som att jag fick tre miljoner i fickan. Riktigt så funkar det ju inte om man får betalt av vilket uppdrag man än gör. Får du betalt, fakturerar någonting, det ska bort moms, det ska bort massa saker. Men när man läser en sådan här sak är det som att: nu fick han den här summan rätt ner i fickan. Tyvärr så tänker folk så.

ANNONS

Vad är det som är befängt?
- Befängt kanske var fel ord, men att man skriver saker utan att veta om det stämmer eller inte. Nu säger jag bara en siffra här, men om du fakturerar en miljon så vet du att om du har ett eget företag så vet du hur mycket du eventuellt kan ta ut för lön, om du nu tar ut det som lön över huvud taget. Det blir ju liksom inget kvar. Sedan har man en verksamhet så ska man ju ha kvar det för att man ska kunna jobba i fler år, men när det skrivs på det sättet som det görs så tror ju folk att man får de pengarna rakt ner i fickan. Det där ju knäppt att man visar det på det sättet.

Du har stört dig på att det har skrivits så, att du fick tre miljoner?
- Jag har inte stört mig. Jag har inte gjort något fel eller något dumt eller gjort något knasigt någonstans, det är mer att jag bara tycker att det är tråkigt att det framställs så. Men om jag hade velat kommenterat det och på något sätt gått ut och försvarat mig så hade jag väl gjort det, men jag har inte gjort något konstigt så därför har jag inte gjort det.

ANNONS

Hur ser du på att VSK fick närmare 40 miljoner kronor - var det bra betalt?
- Den siffran vet jag inte heller om den stämmer.

Det var vad klubben redovisade - men hur ser du på uppgiften om 40 miljoner då?
- Ja om du har en division 1-klubb som nästan går i konkurs år efter år så om den klubben har fått de pengarna så tror jag att man är ganska nöjda.

När SvFF i höstas presenterade Stefan Pettersson som ny landslagschef så blev det en del skriverier, dels för att han hade jobbat för VSK och ska ha lyft ett mångmiljonarvode när Victor Nilsson Lindelöfs övergång till Manchester United påverkades av en konflikt mellan Västerås SK och Benfica, dels att Emil Forsberg en gång i tiden dumpade Pettersson som agent. Båda landslagets storstjärnor var minst sagt sparsmakade i sina kommentarer om landslagets nye sportchef:

ANNONS

- Just nu är jag här med landslaget. Det är där mitt fokus ligger. Sedan får man ta det när han kommer in i landslaget. Jag har inget mer att säga om det, sa Lindelöf i november.

- Det är ingenting jag behöver stå här och prata om. Det är något vi får ta en annan gång, sa Forsberg.

Stefan Pettersson berättar att han inte har pratat med någon av Lindelöf eller Forsberg.

- Nej det har jag inte gjort.

Har förbundet pratat med spelarna?
- Ja, det har man kanske gjort, men det är inget som är något konstigt där heller.

Har du pratat med förbundet om det?
- Det var ju så mycket skriverier så det var klart att vi pratade om det, men det var inget konstigt där heller. Vi har ju träffats under två samlingar nu och det är inga konstigheter någonstans.

Hur upplevde du skriverierna som var då - vissa skrev att det var irritation och förvåning?

ANNONS
- Tycker man det så hade man väl sagt det till mig eller till förbundet.

Så det finns ingen konflikt?
- Nej, och det fanns vad jag vet ingen anledning till att ha det heller. Det skrevs ett tag om det och sedan var det bra liksom. För att vara jättetydlig nu: det har inte funnits någon konflikt mellan mig och någon annan över huvud taget.

Publicerad 2018-05-30 kl 07:00

Streama alla matcher från VM-kvalet

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto