Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Politikernas reaktioner på attacken i Bryssel

Sverige (herr)

Två svenska medborgare sköts till döds i Bryssel. 
Under måndagskvällen gick flera tunga politiker ut och fördömde händelsen. 
"Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga”, skriver statsminister Ulf Kristersson i en kommentar till Expressen. 

6:00
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån / TT

Strax före avspark av EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige kom uppgifter att två svenska personer dödats i en attack i Bryssel, vilket belgisk polis senare bekräftade.

I halvtidspausen kom beskedet att matchen inte spelas klart.

Nu uttalar sig EU-kommissonens ordförande Ursula von der Leyen om händelsen. På X framför hon sina kondoleanser.

"Jag vill framföra mitt djupa kondoleanser till statsminister Kristersson och det svenska folket som har förlorat två av sina landsmän i kväll i den fega attacken i Bryssel. Våra tankar går till er i denna svåra stund".

- För en stund sedan drabbades Bryssel av en islamistisk terrorattack som kostade två européer, två svenskar, livet. Vårt Europa är omskakat, säger Frankrikes president Emmanuel Macron under ett besök i Tirana enligt Sudinfo.   

Även representanter för den svenska regeringen har uttalat sig. Bland dem arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson (L) och justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Socialministern med ansvar för idrottsfrågor, Jakob Forssmed (KD), skriver på X: 

"Fasansfulla rapporter från Bryssel ikväll. Två svenska medborgare mördade i ett misstänkt terrordåd i närheten av en fotbollsarena med landskamp. Regeringen följer utvecklingen noga och är i tät kontakt med belgiska myndigheter. Mina tankar går till offren och deras anhöriga".

Senare under kvällen kommenterade även statsminister Ulf Kristersson händelsen.

"Vi har alla ikväll nåtts av det fruktansvärda beskedet att flera personer har skjutits på öppen gata i Bryssel och att offren uppges vara svenska medborgare. Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga”, skriver statsministern i en kommentar till Expressen.

Han skickar även med en uppmaning till svenskar på plats i Bryssel. 

"Regeringskansliet och ansvariga svenska myndigheter arbetar nu intensivt för att få all relevant information om vad som har hänt och vad belgiska myndigheter gör för att förhindra ytterligare våldsdåd. Nu går också ett sms ut från UD till alla svenska abonnemang i Belgien. Svenskar på plats uppmanas att vara vaksamma och att noga hörsamma anvisningar från belgiska myndigheter."

Publicerad 2023-10-16 kl 23:00

Kommentarer

Visa kommentarer
next recommended article
Nästa
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto