Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenska U21-landslaget spelar som planerat: "Inget förändrat hot"

Sverige

Säkerhetsläget kring svenska U21-landslaget har skärpts.
Men tisdagens EM-kvalmatch mot Georgien spelas som planerat.
- Den har varit föremål för en uppdaterad riskanalys, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

0:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt i spelaren ovan.

Två svenska medborgare sköts ihjäl i en terrorattack i Bryssel cirka 1,5 timme före EM-kvalmötet mellan Sverige och Belgien i måndags. Matchen avbröts sedermera i halvtid samtidigt som Kung Baudouin-stadion sattes i "lockdown".

Först efter midnatt fick svenska supportrar börja lämna arenan. Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman har berättat att de sista blågula fansen, tillsammans med kvarvarande SvFF-personal, lämnade först vid 04 i natt.

På tisdagsmorgonen landade ledare och spelare i svenska herrlandslaget i Sverige. Huruvida matchen kommer att spelas klart eller inte är en fråga som ligger på Uefas bord för tillfället.

Annons

- Den frågan passar jag till Håkan Sjöstrand (avgående generalsekreterare, reds. anm). Spontana känslan när vi skildes åt med de sista supportrarna åt i morse var att fotboll är det sista vi vill tänka på just nu, säger Fredman på en pressträff under tisdagen.

Presschef Petra Thorén fyller i:

- Håkan har tidigare sagt att kommer bli en dialog mellan Uefa och belgiska fotbollsförbundet kring om matchen kommer att spelas, men det ligger inte högst på vår agenda.

Samtidigt som svenska A-landslaget är på hemmaplan igen befinner sig U21-landslaget i Georgien för en EM-kvalmatch senare i eftermiddag. Fredman ger besked om att säkerhetsläget kring de blågula ungdomarna har skärpts till efter terrordådet i Bryssel - där gärningsmannen alltså riktade sig mot svenskar.

- Matchen kommer att spelas som planerat, säger SvFF:s säkerhetschef.

Annons

- Det lite längre svaret är att den naturligtvis varit föremål för en uppdaterad riskanalys. Vi hade sen kontakt igår kväll nere i Georgien. Vi har också andra landslag ute i Europa. De direktiven vi gav ner mot Georgien och företrädare för laget var att ställa lite högre krav gentemot myndigheter på plats kring boende, kring transporter, kring matcharrangemanget. Och återkopplingen har varit att vi har fått väldigt gott gehör från myndigheter i Georgien.

Han fortsätter:

- Man har lyssnat på den oro som finns. Man ska också särskilja upplevd oro och vad som är ett faktiskt hot. Det finns inget förändrat hot nere i Georgien på något sätt, men självklart följer både spelare och ledare det som har hänt hos oss i Bryssel och med de påföljderna som blev där.

Martin Fredman berättar avslutningsvis att SvFF och lokala myndigheter även ska ha en diskussion kring hur lämpligt det är att svenska supportrar på plats i Georgien bär blågula matchtröjor.

Annons

- Just nu känner sig laget helt tryggt med de åtgärderna och matchen kommer att spelas. De sista delarna vi har att reda ut gäller svenskar på plats - och till exempel tröjfrågan där vi försöker få ett grepp om hur många svenskar som avser gå på den matchen så att vi kan nå ut rätt rekommendationer. Det arbetet pågår. Men matchen kommer att spelas, säger han.

Framöver är det troligt med en rekommendation om att inte bära svenska landslagströjan på bortaresor.

- Definitivt, i närtid så tror jag det. Vi kommer se det redan nere i Georgien som jag sa, om vi har svenskar där - vi väntar på återkoppling. Vi kommer också att stötta ett sådant beslut, självklart. Det vore väldigt konstigt annars. Det finns en gärningsman som riktat in sig på svenska medborgare och han har hittat dem genom minst en gul tröja. Det vore förkastligt att inte gå ut med ett rekommendation om att vi ska undvika det när vi är på den här typen av resor.

Annons

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av polis i samband med ett gripande under tisdagsmorgonen.

Publicerad 2023-10-17 kl 12:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto