Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så tänker svenska stjärnorna om straffar: "Kommer ångra sig efter karriären om man säger nej"

Sverige (herr)

GLASGOW. Sverige-Ukraina kan avgöras i en straffläggning.
Då kliver många svenska stjärnor gärna fram.
- Inget att förlora, säger Dejan Kulusevski.
- Jag ställer upp, kommenterar Victor Nilsson Lindelöf.

6:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Sveriges möte med Polen i spelaren ovan.

Gruppspelet i EM är över och under tisdagen går Sverige in i slutspelsfasen av turneringen. Det är dags för åttondelsfinal mot Ukraina, en match som skulle kunna avgöras på straffar.

Sveriges förste straffskytt, under ordinarie speltid, är i dagsläget Emil Forsberg. När han beskriver vad som är viktigt för spelarna att tänka på inför och under en eventuellt straffläggning säger han:

- Vi gör det tillsammans.

Förbundskaptenen Janne Andersson kommer ha rankat samtliga spelare i matchtruppen inför en straffläggning och tackar någon nej till att slå en straff går frågan vidare till nästa namn på listan. Han kommer också skicka ut ett tydligt budskap till spelarna.

Annons

- Om att jag tar ut den som slår straffen och att jag tar ansvar om den missar eller gör mål. Spelaren gör sitt bästa och jag vill avlasta trycker. Det är mitt beslut, ingen annans. Sen får en spelare självklart säga nej, säger Andersson.

Lyssnar man till spelarna inför matchen talar mycket för att förbundskaptenen kommer få välja och vraka mellan sina spelare vad gäller straffskyttar. Ingen av spelarna som har mött media inför mötet med Ukraina och som fått frågan om de kan tänka sig att slå en straff har svarat nej.

- Sen kan man ha en annan känsla efter att ha lirat 120 minuter. Men jag vill ta en straff, säger mittfältaren Kristoffer Olsson.

Olsson berättar att han som liten spelade upp bilder i huvudet om straffavgöranden i mästerskap.

- Så jag tror man på ett sätt kommer ångra sig efter karriären om man säger nej.

Annons

Emil Krafth:

- Jag är kanske inte någon van straffskytt men får jag frågan så hade jag tackat ja och kört på.

- Det är väl inte självklart för alla men jag tror att många i det här laget har självförtroendet för att göra en sådan sak. Jag tror att alla har modet att gå fram även om man är nervös.

Vänsterbacken Ludwig Augustinsson gjorde mål i den avgörande straffläggningen i finalen av U21-EM 2015, då Sverige vann guld.

- Jag har bra minne därifrån. Sen är jag ingen naturlig straffskytt i och med att jag inte slår så många i mitt klubblag men jag vill slå en straff och ta ansvar. Jag känner att jag har en bra touch på bollen och får jag frågan kliver jag dit, säger Augustinsson.

- Jag har sett folk som tackat nej till att slå straffar och det är lätt att sitta här nu och säga att man vill ta en straff. Men det gäller att vara bestämd och tro på sig själv i den situationen. Det finns mycket att förlora men också mycket att vinna.

Annons

Han fortsätter:

- Man måste ta ansvar. Är man en viktig spelare eller en bra straffskytt kan man växa mycket av det också.

- Känner man inte för att slå en straff eller inte har en bra känsla så är det bättre att man säger det. Det är bättre att någon som är där kliver fram, säger Augustinsson.

Även mittbacken Marcus Danielson tar gärna en straff.

- För mig är det inga problem att slå straffar. Jag har gjort det tidigare i min karriär och senast under den här säsongen har jag gjort mål på straff i den kinesiska ligan. Så vill Janne att jag ska slå en straff är det inga problem, säger Danielson.

Men han tror inte särskilt mycket på att träna på straffar inför en utslagsmatch.

- Att göra det på träning är absolut inte som att slå en i match.

Han får medhåll av lagkamraten Dejan Kulusevski.

- Jag tycker inte att man ska träna på straffar. Det spelar ingen roll när man är där. Det är en helt annan grej då. Känner du dig säker tycker jag att man ska ta en straff, säger Kulusevski och förklarar att han gärna kliver fram i en straffläggning:

Annons

- Man har inget att förlora. Man gör sitt bästa. Går det bra så går det bra. Går det inte bra så kommer alla vara där och stötta en.

Victor Nilsson Lindelöf:

- Jag har inga problem med att slå en straff men det är upp till Janne att välja. Vill han att jag ska slå en straff så ställer jag upp.

Mikael Lustig:

- Vill Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) att jag ska vara en av de fem första så är jag det.

Hur målvakten Robin Olsen tänker inför en eventuell straffläggning? Han förklarar att han inte brukar träna straffar och han är inte keepern som pluggar in sig extremt mycket på motståndare.

- Jag går mycket på känsla, säger Olsen.

- Men i målvaktsgruppen har vi våra genomgångar och där får vi det vi behöver. Maths (Elfvendal, målvaktstränare) serverar oss med allt material.

Han fortsätter:

Annons

- Vi hoppas kunna avgöra tidigare än under en straffläggning men skulle det behövas är jag övertygad om att Maths gett oss det vi behöver för att vara så bra förberedda som möjligt.

Maths Elfvendal berättar att han har koll på status i motståndarlaget inför en eventuell straffläggning.

- Så klart gör vi en grundlig analys av allt kring fasta situationer och straffar och så vidare. Det finns en hel del analyspunkter som jag presenterar inom målvaktsgruppen. Mer specifik än så väljer jag inte att vara, säger Elfvendal.

Sverige-Ukraina sänds i TV4 och på C More med studiostart 20:00 - du kan se den här.

Publicerad 2021-06-29 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto