TV: Makalös vändning av Blågult – men sen kvittering av Norge gav kryss

Sverige hade vänt till 3-2-ledning mot Norge.
Då lyckades norrmännen kvittera på tilläggstid och mötet slutade oavgjort.
- Jag tycker att vi är överlägsna., säger tvåmålsskytten Robin Quaison till C More.

I spelaren visas höjdpunkterna från matchen.

I Sveriges EM-kvalpremiär blev det seger för Blågult när Rumänien besegrades på hemmaplan med 2-1. Under tisdagen jagade förbundskapten Janne Andersson och hans manskap tre nya poäng borta mot Norge.

Albin Ekdal var tillbaka i startelvan efter frånvaron mot Rumänien. Däremot fick Blågult klara sig utan högerbacken Mikael Lustig, som ersattes av Emil Krafth.

Sverige inledde piggt och skapade en tidig chans genom Robin Quaison. Anfallaren, som gjorde mål mot Rumänien, testade avslut från nära håll men Rune Jarstein kunde parera för Norge. I stället för svensk ledning tog Norge över spelet och skapade en del framåt. Framför allt var Joshua King het och anfallaren skapade två chanser inom loppet av fem minuter i början av första halvlek, men ingen utdelning för Norge den gången.

I mitten av första halvlek var det Sverige som ägde spelet och Blågult skapade en rad chanser utan att få utdelning. Bäst läge hade Sebastian Larsson när han fick ett fritt skottläge i straffområdet, men mittfältaren var något seg vid skottillfället och Norge kunde rensa bollen till hörna.

Trots svenskt tryck var det i stället Norge som kunde ta ledningen. Efter ett inspel hamnade bollen framför fötterna på Bjørn Johnsen, som från nära håll kunde stöta in 1-0. När anfallaren stötte bollen i nät befann han sig dock i offsideposition och målet borde ha dömts bort. Domaren diskuterade situationen med sin assisterande domare, men valde till slut att godkänna målet till Blågults förtret.

- Solklar offside, sa Hasse Backe i C More-studion i paus.

15 minuter in i andra halvlek skulle Norge också göra 2-0. King nådde högst på ett inlägg och från nära håll kunde han knoppa in bollen i nät. Tung uppförsbacke för Blågult då, men med 20 minuter kvar skulle man reducera.

Andreas Granqvist fick chansen från elva meter, men missade. På returen kunde dock Viktor Claesson hålla sig framme och placera in bollen i det bortre hörnet.

Bara några minuter efter Claessons reducering var också Quaison nära att kvittera. Mainz-anfallaren nådde högst på ett inlägg från Ludwig Augustinsson och fick bra träff med pannan, men Jarstein i Norge-målet kunde tippa bollen till hörna. En jätteräddning av den norske målvakten.

Med knappa tio minuter kvar skulle Quaison dock ta revansch. Anfallaren fick bollen av Claesson och utanför straffområdet testade Quiason ett avslut som gick in i nät bakom Jarstein i Norge-målet. Målet var den förre AIK-anfallarens andra på två matcher, men det var inte slut där.

På tilläggstid fick Claesson bollen till höger i straffområdet, fintade bort en Norge-försvarare och spelade in bollen till en framrusande som från nära håll satte dit 3-2.

Målet såg länge ut att bli avgörande, men i matchens absoluta slutskede kunde Norge kvittera genom Ola Kamara.

Quaison till C More:

- Vi är bättre än dem hela matchen, säger Robin Quaison till C More efter matchen

- Jag tycker att vi är överlägsna.

Janne Andersson:

- Det är bland det suraste jag varit med om. Samtidigt är det bland det bästa jag varit med om, så jag är kluven. I inledningen av matchen är de bättre, men sen växer vi.

- Det sättet vi reser på, jag är enormt glad över det. Men det är klart att jag oerhört besviken just nu, även om jag nog kommer vara lite mer nöjd sen.

Lagens startelvor:

Norge: Jarstein - Elabdellaoui, Ajer, Nordtveit, Aleesami - M. Elyounoussi, Henriksen, Selnæs, Ødegaard - King, Johnsen.

Sverige: Olsen - Krafth, Granqvist, Helander, Augustinsson - Larsson, Ekdal, Olsson, Claesson - Berg, Quaison