TV: Sverige föll mot Holland – men klart för play off

Sverige (herr)

AMSTERDAM/STOCKHOLM. Sverige föll med 2-0 mot Holland i gruppavslutningen av VM-kvalet.
Nu är Blågult klart för play off, där Danmark skulle kunna vänta.
- Otroligt konstig match, säger Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Se höjdpunkterna från Holland-Sverige i spelaren ovan.

Sverige var tvunget att förlora med 7-0 mot Holland i den sista gruppspelsmatchen av VM-kvalet för att tappa sin play off-plats. Men en så stor genomklappning blev det inte och efter en 2-0-förlust står det nu klart att Janne Anderssons mannar slutar tvåa i grupp A, bakom Frankrike.

Holland fick en bra start på tisdagens möte i Amsteradam. I den 16:e minuten satte Arjen Robben 1-0, på straff. Svenske mittbacken Victor Nilsson Lindelöf rensade upp bollen på sin egen hand och orsakade en straff. Den chippade Robben in i mål, i samma hörn som Robin Olsen slängde sig mot. Sveriges keeper var nära att rädda, men fick se sig överlistad till slut.

Kort därefter var Marcus Berg nära att nicka in 1-1 på en frispark, men hans avslut hamnade inte tillräckligt långt ut mot någon av stolparna.

I den 37:e minuten var Holland ytterst nära att göra 2-0. Kenny Tete sköt dock högt över när han fick mer eller mindre öppet mål vid den bortre stolpen efter ett inlägg längs med marken. 2-0 kom dock i den 40:e minuten. Efter slarv i passningsspelet av Sverige gick Holland till en attack som avslutades av ett läckert skott från Arjen Robben. Lagkaptenen dundrade in 2-0 i bortre hörnet från en position nära straffområdeslinjen.

I paus stod det 2-0 till Holland. Det resultatet stod sig matchen ut, efter att Sverige täppt igen bakåt under den andra halvleken.

- En otroligt konstig match. Jag har aldrig varit i en sådan här situation förut, det var som att vi gick in i matchen och ledde med 6-0. Vi snackade innan matchen om att vi skulle gå ut och göra vår grej som vanligt, men det var otroligt svårt att göra det, säger mittfältaren Sebastian Larsson till Fotbollskanalen.

Lagkaptenen Andreas Granqvist:

- Det blev helt fel, för passivt.

Dessvärre höll högerbacken Mikael Lustig inne med ett inkast för länge, drog på sig ett gult kort och är nu avstängd i den första av två play off-matcher.

Play off-matcherna kommer att spelas den 9-11 november och 12-14 november. Omgången lottas den 17 oktober och eftersom Sverige är oseedat kan man ställas mot antingen Schweiz, Italien, Kroatien eller Danmark i play off.

Frankrike besegrade Vitryssland med 2-1 i sin match och vann därför grupp A, fyra poäng före Sverige.

Se Robbens två mål i sportsändningen ovan.

Hollands startelva: Jasper Cillessen - Kenny Tete, Virgil van Dijk, Karim Rekik, Nathan Aké - Tonny Vilhena, Georginio Wijnaldum, Daley Blind - Arjen Robben, Vincent Janssen, Ryan Babel

Sveriges startelva: Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson - Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Jakob Johansson, Emil Forsberg - Marcus Berg, Ola Toivonen