Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Berggren kan vinna SM-guld på distans - avslöjar Högmos okända möte: "Tog det inte seriöst"

Allsvenskan

Gustav Berggren lämnade BK Häcken i somras.
Nu är "hans gubbar" på väg att vinna SM-guld.
- Jag är inte superförvånad om jag ska vara ärlig, säger 25-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Gustav Berggren spelade 14 allsvenska matcher i BK Häcken-tröjan innan han i slutet av juli lämnade för en flytt till Polen och Rakow Czestochowa. 

Mittfältaren, som kort därefter ersattes av Simon Gustafson, har därmed varit högst bidragande till lagets stora framgångar i år. Och i dag kan han få se Hisingslaget säkra sitt första SM-guld någonsin.

Fast på distans, då. 

- Det hade varit helt fantastiskt (med ett SM-guld). Jag lämnade ju när de var i gott slag och de har bara fortsatt att imponera, det är väldigt roligt. Jag tror inte att de har förlorat en match sedan jag lämnade. Djurgården hemma, det var senast va? säger Berggren, mycket korrekt, till Fotbollskanalen.

Annons

- Men jag är inte superförvånad om jag ska vara ärlig. Jag har följt laget mycket som supporter sedan jag lämnade, så jag håller alla tummar att de lyckas ta en minst poäng på Gamla Ullevi.

Du har ändå spenderat majoriteten av din karriär i Häcken. Vad skulle det betyda att säkra guldet mot just IFK Göteborg?
- Det hade varit superspeciellt. Det är ju Blåvitt som är storklubben och "stadens lag". Samtidigt tycker jag att det har skett ett litet maktskifte senaste åren, så det här kommer inte helt överraskande. 

Du har ju fått se allt inifrån, vad är nycklarna bakom årets framgångar?
- Jag har tänkt och reflektera mycket kring det nu. När man spelar och är inne i det tänker man inte så mycket utan det är bara nästa match, man är så inne i "lunket". Men när man har kollat utifrån som supporter ser man hur trygga alla är i sina roller. Alla vet vad alla ska göra. Det är ett ledarskap som är extremt tydligt när det gäller hur Häcken ska spela fotboll och det ser man när man tittar på hur Häcken spelar. 

Annons

Häcken hade problem förra säsongen och kämpade på nedre halvan i allsvenskan. Gustav Berggren berättar att huvudtränare Per Mathias Högmo inför vinteruppehållet kallade spelarna till ett möte för att presentera planen för det stundande året.

Då fick sig truppen en chock, menar Berggren.

- Det var det sista vi skulle göra innan uppehållet, så jag hade förväntat mig ett kort möte. Men han (Högmo) hade tagit fram en klar och tydlig plan, en vision för hur vi skulle spela och vad vi skulle nå. Jag tog det inte seriöst. Han hade extremt höga förvändningar! Jag tror att de flesta tyckte att han var lite halvt galen.

- Men det har blivit exakt så som han sa! Exakt så. Så han och hela tränarteamet ska ha en enorm credd. 

14 matcher hann du spela. Du måste känna dig högst delaktig?
- Jo, men hyfsat delaktig känner jag mig. Men jag ska verkligen inte ta åt mig någon ära. Jag spelade när jag var där och bidrog en del, men jag tycker att det är andra som ska lyftas. Ett SM-guld skulle betyda mycket för mig även om jag inte får vara där. Det är mina gubbar i laget som jag fortfarande håller kontakt med.

Annons

Har du skickat några skarpa uppmaningar inför Blåvitt?
- Jag brukar inte skriva inför matcher, då vet de vad som gäller. Men efteråt brukar jag skriva. Efter matchen mot Djurgården skrev jag till "Pettan" (Peter Abrahamsson, målvakt) att han var kung. Det är sådana grejer. Tagga igång dem lite, haha. 

Du har match mot Lech Poznan 17.30, Häckens börjar 15.00. Blir det att kolla mobilen i omklädningsrummet innan avspark?
- Jaja, absolut. Jag kommer kolla! Jag ska ha full koll när matchen börjar så att jag vet vad som har hänt på hemmaplan.

Rakow Czestochowa leder i skrivande stund den polska högstaligan med fyra poäng, trots att man har en match mindre spelad än tvåan. Vill det sig väl kan Gustav Berggren alltså komma att kunna räkna hem två ligaguld inom loppet av ett år.

Ett svenskt och ett polskt. 

Annons

- Vi har ett extremt bra lag här och en bra tränare. Det är en klubb i harmoni, kan man säga. Och det har varit bra för mig personligen också. Det var lite tufft i början, som det brukar vara när man flyttar till ett nytt land och ett nytt lag. Men det har varit mycket positivt. Jag kämpar på och trivs jättebra, avslutar Berggren. 

Publicerad 2022-10-30 kl 11:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto