Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Högmo erkänner - rädd för att förlora Gustafson i vinterfönstret: "Får ta det när det kommer"

Allsvenskan

GÖTEBORG. Samuel Gustafson - en av allsvenskans bästa spelare, menar Per-Mathias Högmo.
Häcken-tränaren tror att 27-åringen kommer vara intressant för utländska klubbar framöver. 
- När spelare utvecklas och resultaten kommer så får spelare alltid mer uppmärksamhet, säger Högmo till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Samuel Gustafson och Per-Mathias Högmo.

BK Häckens tremannamittfält bestående av Mikkel Rygaard och tvillingarna Simon och Samuel Gustafson har hyllats stort på flera håll. Tillsammans har trion mäktat med 19 poäng under årets säsong och har varit en bidragande orsak till att Häcken leder allsvenskan.

Samuel Gustafson kom till Häcken förra sommaren när han anslöt från italienska Cremonese. Nu hyllas han stort av sin tränare - som menar att 27-åringen tillhör toppen i allsvenskan, oavsett position.

- Jag tycker att han har haft en rejäl utveckling. Han har utvecklat sig själv och sin roll på ett mycket, mycket bra sätt. Han är både teknisk, taktisk och har utökat sin kapacitet. Det var kul att se mot Malmö … Han tar ett löp på 60-70-80 meter och gör mål. Det är en symbol för hans dynamik i spelet som jag tycker har utvecklats, säger Per-Mathias Högmo till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

- Så att han är en av allsvenskans absolut bästa spelarna, ja, det tycker jag.

Är han den bästa eller en av de bästa i ligan?
- Han är ju definitivt en av de allra bästa, speciellt i den rollen som sittande mittfältare. Där är han absolut hög klass.

Efter säsongen ska alla tränare i allsvenskan plocka ut den bästa spelaren i ett antal kategorier, där en vinnare koras. Då hade Högmo velat välja Samuel Gustafson - om han fick.

- Nu får vi inte skriva våra egna spelare, så det blir svårt! 

Du har ingen i något annat lag som du spontant tänker på?
- Vi får göra ett jobb med det, så det blir bra, säger Högmo.

Häckens norske tränare har tidigare sagt att han vill se Samuel i det svenska landslaget. En ståndpunkt han inte vill revidera efter Häckens senaste resultatrad.

- Det här har ju Janne (Andersson, förbundskapten) bra koll på, men jag ser bara hur han har utvecklats och hur han dominerar matcherna på allsvensk nivå - i toppmatcherna. Då tänker jag att han måste vara en spelare som är med i de diskussionerna. Det måste jag understryka.

Annons

Per-Mathias Högmo blir allvarlig och börjar räkna på fingrarna. Varför är Samuel Gustafson så viktig för BK Häcken 2022?

- Sin ledarauktoritet. Han är en ledare. Han ställer krav på sig själv och på sin omgivning. Hans tekniska och taktiska förmåga att läsa spelet, slå de fina passningarna och styra tempot i spelet. Han har fått en utökad löpkapacitet, vilket gör att han kan förflytta sig mycket och ligger högt på alla mätningar.

- Till sist … Hans mentala tuffhet. Han står upp genom hela matcherna och behåller fokus.

När ordinarie lagkapten Erik Friberg för det mesta fått stå utanför startelvan den här säsongen har Gustafson även fått ha bindeln runt armen. Ett uppdrag han får beröm för.

- I och med att han har spelat hela tiden så har han ju utvecklats och varit central i laget. Då har han fått - och tagit - mycket ansvar. Han är en härlig fotbollsspelare att jobba med för en tränare. 

Annons

Är du rädd för att han ska säljas i vinter?
- Jo … Så är det ju i den här branschen. När spelare utvecklas och resultaten kommer så får spelare alltid mer uppmärksamhet. Hur det blir, det får vi se när det kommer, säger Högmo. 

Publicerad 2022-10-30 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto