Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Häcken går för guld på Gamla Ullevi: "Skulle smaka väldigt gott"

Allsvenskan

I morgon kan BK Häcken säkra sitt första SM-guld någonsin.
Och ”storebrors” hemmaborg Gamla Ullevi är scenen.
– Det skulle smaka väldigt gott med en seger, säger Per-Mathias Högmo.

5:38
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se intervjun med bröderna Gustafson i spelaren ovan.

Efter ett antal år som farliga uppstickare kan nu BK Häcken äntligen säkra sitt första SM-guld någonsin. En andraplats 2012 är toppnoteringen och nu tio år senare har laget steg för steg, pusselbit för pusselbit hamnat i förarsätet på riktigt.

En stor del av framgångssagan stavas Gustafson. Bröderna Samuel och Simon som tillsammans slog igenom i Häcken 2013 och som sedan gav sig ut på ett varsitt utlandsäventyr. Simon till Nederländerna och Samuel till Italien. Nu är bröderna, nio år senare, återförenade igen och det var ett tag sedan de vann något ihop.

- Det var nog Gothia Cup eller futsal-SM för 16-åringar, säger bröderna.

Annons

Att de själva skulle vara en stor anledning till det eventuella guldet är dock något som tonas ned.

- Det är förenklat naturligtvis. Det är ju ett samarbete med alla som är med i klubben som har lett fram till det här, säger Samuel.

Att bröderna Gustafson fungerar bra ihop på planen har Sverige sett förut. När duon nu har kryddats med allrounddansken Mikkel Rygaard har mittfältet höjts ytterligare en nivå.

- För det första är han väldigt bra. Det är inte så svårt att jobba med honom. Han är extremt skicklig. Sedan underlättar det ytterligare att vi tänker fotboll på samma sätt. Vi söker samma lösningar. Det blir en totalsumma som blir större än oss själva, förklarar Samuel.

Simon fyller i:

 - Ska jag välja ut någonting så blir det de personliga relationerna som vi har. Spelare, ledare och alla som är inblandade. En gemensam drivkraft, hela den delen är oerhört viktigt.

Annons

Mannen som till stor del ligger bakom lagmoralen och framgångarna är succétränaren Per-Mathias Högmo. Norrmannen pratar om en stark kraft i truppen.  

- Varje grupp är ju unik på sitt sätt. Den här gruppen har en mycket fin harmoni. God sammanhållning och ett våldsamt driv för att vilja bli bättre.

Högmo fortsätter:

- Man kommer till jobbet varje dag och man tar ansvar för sin egen utveckling. Vi diskuterar fotboll och varje individ har ett viktigt bidrag till helheten. Ingen hierarki. Det skapar en kraft som man kan se i våra matcher.

Hur känns det att det kan bli guld mot storebror IFK Göteborg?
- Framför allt gläds vi åt att vi har genomfört 28 matcher och kommit dit vi är idag. Genom att bli bättre och bättre har vi fått resultaten som gör att vi kan åka till Ullevi och tar vi poäng så kan det gå hela vägen. Vi gläder oss över det och ser fram emot en härlig match.

Annons

Under ditt år du har varit här, hur har du känt av rivaliteten med Blåvitt?
- Jag märkte när jag var i Stockholm att det nästan var viktigare än att vinna serien. Det har jag också sett här på Bravida två gånger. Men det blir första gången på Ullevi. Det som är härligt med svensk fotboll är att du har de här lokalderbyna. De lyfter hela intresset. Just nu är det ju Häcken och Göteborg som slåss om att vara bäst i stan.

Och där skulle en seger smaka guld?
- Det skulle smaka väldigt gott med en seger, inget tvivel om det.

Publicerad 2022-10-29 kl 14:20
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto