Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dimitriadis prisar AIK för lyft: "Tagit stora steg - jag är mer professionell här än utomlands"

Allsvenskan

SOLNA. Panajotis Dimitriadis är tillbaka i AIK och njuter av sin tillvaro.
Mot Malmö FF är han högaktuell för spel.
- Jag vill visa att jag är en spelare att räkna med, säger han till Fotbollskanalen.

3:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från AIK:s möte med Djurgården i spelaren ovan.

Enoch Kofi Adu är avstängd och dessutom är det osäkert om Kristoffer Olsson, som haft fotproblem sedan derbyt mot Djurgården, kan spela. Därmed är ett av AIK:s nyförvärv från i somras, all round-skicklige Panajotis Dimitriadis, högaktuell för att starta i stormötet med Malmö FF under måndagen.

- Det är klart att det (Adus avstängning) öppnar upp möjligheter för mig att spela. Sen var det blir eller om det blir, det har jag inte så mycket fokus på. Jag vill vara tillgänglig och mentalt redo för allt, säger 32-åringen.

- Men det vore kul att spela. Det är sådana här matcher som blir lite extra. 

ANNONS

Dimitriadis har AIK som moderklubb, men behövde ta vägen via Vasalund, Sandefjord och Brommapojkarna på seniornivå innan han kunde bli ett namn i de svartgulas A-lag. Mellan januari 2014 och sommaren 2015 tillhörde han AIK och såldes sedan till Genclerbirligi. Efter tre år i Turkiet, där han även tillhörde Giresunspor, flyttade han tillbaka till AIK i början av juli.

- Den största utmaningen har varit att komma in i mitt i en säsong, att gå från en säsong som är avslutad till en pågående säsong. Jag har fått skynda långsamt, berättar nyförvärvet.

- Men det känns skönt. Här är jag hemma. Jag tog mina första steg i AIK och jag är stolt och tacksam över att möjligheten dök upp igen och att dörren var öppen för mig.

Dimitriadis har hittills gjort fyra starter och fyra inhopp i allsvenskan den här säsongen. Han har förståelse för att det tagit lite tid att hitta rätt och han poängterar nu att det mest viktiga för honom är att hela tiden bidra till laget, oavsett om han spelar eller inte.

ANNONS

- Sen vill jag få spela, komma in, få chansen och visa att jag är en spelare att räkna med.

Är du nöjd med dina insatser sedan du kom tillbaka?

- Både ja och nej. Det har varit en omställning, för jag har ju spelat på lite olika positioner. Men det är som det är. Jag är här för att hjälpa laget och då känner jag att det bara är att ställa om snabbt. Sen var jag spelar är upp till tränaren.

Dimitriadis berättar att han jobbat mycket på att vara mentalt förberedd på positionsbyten och att lära sig vad de olika rollerna i laget innebär.

- Jag tror att alla spelare någonstans har en önskan om att spela på en och samma position. Men jag vet att jag under hela min karriär kunnat spela på olika positioner, som mittback, defensiv mittfältare, central mittfältare, ytterback... Jag har det i mig och det är väl också en av många anledningar till varför jag är här, att jag har den mångsidigheten i mig. Jag är inte rädd för den situationen, det handlar bara om att kunna ställa om skallen inför de olika positionsbytena.

ANNONS

- Det är kul och utmanande. Det är mycket nytt. Till en början var det mycket nytt. För senast när jag lämnade "Gnaget" spelade vi med ett annat system, som jag är mest van vid sedan tidigare, så jag har analyserat en hel del matcher och tittat på de olika positionerna som jag är tillgänglig för att spela på. Jag har jobbat på att få koll på läget och vad som krävs för att spela på de olika positionerna.

- Jag tänker långsiktigt också. Det är ju mycket kortsiktigt tänk nu, vilket är helt förståeligt i och med den slutspurt vi är inne i, men jag försöker också vara långsiktig i mitt eget tänk.

Du har spelat i AIK tidigare. Nu när du kom tillbaka, slogs du av något annorlunda här då?

- Ja, faktiskt. Vardagen har blivit enklare. Det har med strukturen att göra och handlar om allt från det som görs på kontoret till analysen med tränarna. Lagsammanhållningen är grym. Henok (Goitom) fick en tuff uppgift att ta över efter "Nisse" (Nils-Eric Johansson) men han har gjort det otroligt bra. Han har verkligen fått laget att fortfarande stå samman och jobba tillsammans. Vi har en riktigt bra lagsammanhållning. Det har varit lätt att komma in i det som byggts upp.

ANNONS

- Sen får man det man behöver för att bli en så bra spelare som möjligt. Både från tränarstaben tack vare hur bra de är organiserade, men också om man ser till saker som material och utrustning. Hela den grejen har utvecklats enormt mycket. Man blir en bättre spelare av det, man blir mer förberedd. Rikard (Norling) tillsammans med alla här har gjort det riktigt bra. Till och med maten har förbättrats otroligt mycket. Inte för att det var dåligt innan, men det har blivit bättre. På många fronter har AIK tagit ett stort steg framåt.

Du har att jämföra med spel i Norge och Turkiet. Är det bättre här?

- Ja, Gud, ja. Det jag upplevt tidigare: det finns inte (att det är lika bra som i AIK). Man kan säga vad man vill men AIK är en storklubb och det lever man verkligen upp till. Jag känner mig mer professionell i AIK än vad jag gjorde utomlands. Det är ett väldigt gott tecken. Man pratar alltid om att detaljerna avgör helheten, och AIK är ett bra exempel på det. I Turkiet finns det bra spelare, men detaljerna sitter inte där. Här är allt på plats.

ANNONS

32-åringen menar att professionalismen som han känner genomsyrar verksamheten också kommer hjälpa AIK att hävda sig utomlands, i jakten på en plats i ett Champions League- eller Europa League-gruppspel framöver. 

- Jag tror det är en tidsfråga innan man når dit också, säger han.

Men först är det fokus på allsvenskan. Fyra omgångar återstår för AIK.

- Man märker att det börjar dra ihop sig och det blir en intensiv vecka nu (tre matcher). Man vill ju att säsongen ska ta slut på något sätt, man är ivrig och vill visa att vi är där och att vi är på, att vi ska vara med hela vägen.

Och tankarna om att få lyfta Lennart Johanssons Pokal, de finns där.

- Jag har ju varit med om mycket sedan jag var liten. Jag var knatte i AIK, jag tog mina första steg i AIK, jag var bollkalle på Råsunda och jag har sett AIK fira SM-guld. Jag var där i Solna centrum när AIK vann SM-guld (1998), med Stuart Baxter, det väcker många minnen. Det väcker positiva känslor inom mig och det är klart att det är en dröm. Det ska man inte vara rädd för att säga, avslutar Dimitriadis.

ANNONS
Publicerad 2018-10-29 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto