Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Skandalscener på Tele2 - derbyt avbröts

Allsvenskan

STOCKHOLM. Derbyt avbröts i en timme på grund av skandalscener.
Polisen har nu inlett en förundersökning om våldsamt upplopp - och Djurgården bekräftar att personer kommit till skada.
- Vi har definitivt skador på ordningsvakter, men det är mindre blessyrer. Inget allvarligt, säger säkerhetschef Mats Jonsson.   

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån och Jonas Ekströmer/TT.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

På söndagen ställdes ett krisande AIK mot Djurgårdens IF på Tele2 Arena. Då utspelade sig skandalscener som gjorde att Stockholmsderbyt avbröts. 

I slutet av andra halvlek tog Djurgården ledningen med 1-0 genom Marcus Danielson. I samma veva kastades flera knallskott in på innerplan, varpå huvuddomare Andreas Ekberg pausade spelet tillfälligt.   

"Om användandet av bangers fortsätter kan matchen komma att avbrytas helt", ropade speakern ut på Tele2 Arena. 

Efter ett kortare avbrott kom spelet igång igen. Men när Axel Björnström och Erick Otieno blev utvisade en stund senare utbröt det nya oroligheter på läktarplats. Flera bengaler kastades då in på konstgräset från AIK:s läktarsektion, samtidigt som flera nya knallskott gick av.

Annons

Då avbröts matchen och spelarna togs av planen, och gick ner i omklädningsrummet.

"Ett matchmöte kommer att hållas. Vidare besked lämnas inom 20 minuter", meddelade speakern. 

När spelarna hade lämnat planen kastades flera bengaler mot hemmasektioner på Tele2.

En grupp maskerade supportrar försökte en stund senare att ta sig in på planen från AIK:s läktarsektion, samtidigt som en reklamskylt vältes. Ett öppet slagsmål med polis och ordningsvakter - som hade höjda batonger - utbröt då. Samtidigt rusade över 60 poliser med hundar in på planen för att stoppa bråket. Efter en stunds tumult nedanför AIK:s kortsida lugnade situationen ner sig en aning, i väntan på ett beslut om huruvida matchen skulle spelas klart eller inte. Kort därefter hade stora delar av övre etage på de svartgulas klacksida tömts. 

Annons

Vid 17.32 meddelade Djurgården att matchen skulle återupptas klockan 17.50 med publik, en timme efter att den avbrutits. Matchdelegaten Per Kjellin förklarade beslutet: 

- Domaren bestämde att vi inte kunde spela fotboll när det såg ut som det gjorde och då beslutades det om ett matchmöte, sa han till Discovery+. 

- När vi kom in på mötet frågade jag domaren vad han krävde för att fortsätta med publik kvar, och då ville han ha ordningsvakter och polis framför norra läktaren med hopp att det inte skulle hända något. Det som tog lite tid var att polisresursen även fanns utanför och man behövde samla ihop sig, samtidigt som insatschefen behövde lite tid att tänka. 

Om händelsen som helhet: 

- Det är tråkigt. Man blir naturligtvis besviken och ledsen, sa Kjellin. 

Matchen kom sedermera igång enligt plan och Djurgården vann derbyt mot AIK med 1-0.

Annons

- Det är tråkigt och jävligt ovärdigt AIK att det ska behöva bli så här. Samtidigt får det bli ett polisärende. Det finns inte så mycket vi kan säga just nu, säger AIK:s vd/klubbdirektör Manuel Lindberg efter slutsignal.

Efteråt uppger polisen, för Fotbollskanalen, att en förundersökning inletts om våldsamt upplopp på Tele2.   

- Supportrar har ingripit på säkerhetspersonal. Inga är frihetsberövade i nuläget, men det kan komma att ändras under utredningens gång. Nu ska vi gå igenom all kameraövervakning från arenan, säger polisens presstalesperson till Fotbollskanalen.  

- Vi har bara fått rapport om en skada, på en ordningsvakt som fick en lättare skada. Däremot har det varit en del skadeärende utanför arenan. Inga rapporter om skadade åskådare har kommit in till oss, men det behöver inte betyda att det inte varit några skador. 

Annons

Mats Jonsson, som är säkerhetschef i Djurgården, har också fått kännedom om att personer kommit till skada i samband med skandalscenerna. 

- Vi har definitivt skador på ordningsvakter, men det är mindre blessyrer, inget allvarligt. Det är att man fått något slag i huvudet eller på kroppen. Jag vet om två stycken, säger han och fortsätter: 

- Vi ser även över om besökare hört av sig eller har åsamkats några former av skador, men det har vi inte fått ta del av än. Efter en sådan här incident eller match tar det också lite tid och det finns en tröghet i systemet kring att få in allt.  

Omhändertogs någon eller några?
- Inte mig veterligen från den här incidenten. Det kommer i sådana fall att komma i efterhand när man går igenom materialet och ser vilka som varit drivande eller medverkat i det. Definitivt kommer det ske effekter framöver. 

Annons

Vidare berättar Jonsson att säkerhetspersonalen redan innan matchen hade fått indikationer på att något kunde hända, i form av ordningsstörningar, under derbyt. 

- Vi hade fått indikationer och signaler på att saker kunde hända om AIK skulle vara på väg att förlora matchen under vissa omständigheter. Då får vi försöka ta höjd för det och göra vår planering så gott det går för att försöka ligga i framkant och arbeta med det proaktivt, men i det här fallet blev händelseförloppet snabbt efter 1-0 och efter de röda korten. Då gick det väldigt fort, säger han.   

Samtidigt vet han inte om det var planerat av supportrar att avbryta matchen. 

- Vi vet inte om det var planerat eller inte, men vi har nåtts av signaler, fått underrättelser och scannat av olika sociala medier-forum med mera. Det har kommit oss till del och varit en faktor för oss att ha med i vår planering. Sedan, om man haft ett uttalat mål med att åsamka den här typen av skada vet jag inte.

Annons

- I och med att det blev ett våldsamt upplopp får polisen se över det här och gå igenom det här i detalj, händelseförloppet och vad man vetat om i förhand. Om vi vet om något vet polisen om det. De har nåtts av samma underrättelser som vi och ibland delas det underrättelser sinsemellan, för att synka och göra så väl anpassade säkerhetsarrangemang som möjligt.   

Jonsson menar vidare, i och med underrättelserna, att säkerhetspersonalen inte blev "tagen på sängen".  

- Det är resultatberoende utifrån händelseförloppet som vi tror ska ske och då gör vi analyser, om utifall det här händer, och sedan får vi se hur matchen fortlöper och i vilket skeende det här kan komma in. När det här väl skedde blev vi inte tagna på sängen av det. Vi förstod snarare att det var i görningen och då var det inte ett svårt beslut att egentligen ta alla spelare av planen. Vi kände att scenariot, som vi hade målat upp kring ett sådant här händelseförlopp, blev verklighet. Då fanns det inte förutsättningar för att fortsätta matchen. Vi var tvungna att normalisera situationen. 

Annons

Jonsson berättar att målet hela tiden var att återuppta matchen igen.    

- Det är alltid osäkert om en match kommer spelas klart när man går till ett matchmöte. Det som är avgörande är att det ska vara tryggt och säkert att spela fotboll, annars gör vi inte det. Det är egentligen inte konstigare än så. Man behöver inte vara forskare på evenemangsskap för att förstå att vi inte ska utsätta någon - poliser, personal, spelare, ledare eller publik för olika risker eller faror. Då ska vi bringa reda i det.  

Under det långa avbrottet, som varade i runt en timme, lämnade stora delar av supporterskaran på AIK:s klacksektion Tele2 Arena. Jonsson menar däremot inte att det i grunden hade jättestor påverkan på att matchen senare kom igång igen, även om det var en faktor.   

Annons

- Alla faktorer påverkar såklart. Ju färre besökare som är kvar, desto mindre risk är det för ordningsstörningar framöver. Det finns också med i olika scenarion. Det kan också finnas ett scenario där alla står kvar och ingen väljer att lämna.  

Hade ni kunnat återuppta matchen ändå?
- Det är min övertygelse. Vi hade i vilket fall återupptagit matchen, men sedan är det om den slutförs eller inte. Det är beroende på vilket scenario som kickar in beroende på om man har en agenda att få en match avbruten permanent. Då hade man inte nöjt sig, säger han och fortsätter:  

- Svensk fotboll har en tydlig inriktning om att alla matcher ska slutföras i möjligaste mån och helst med publik. Om inte det går får man slutföra utan publik.   

Avslutningsvis säger Jonsson följande om sin syn på skandalscenerna rent känslomässigt:  

Annons

- Jag tror nog att alla här runt omkring, och även ni journalister som nu har mer att skriva om utöver sporten, tycker att det är en otrolig tragedi för svensk fotboll. Vi såg en typ av scener, som vi faktiskt varit förskonade från i många, många år, och det är så långt från det vi vill uppleva på en fotbollsmatch av den här karaktären.

- Det var en fantastisk stämning där inne på Tele2 Arena, och sedan var det ett fåtal besökare som åsamkade oss de här rubrikerna och den här svartmålningen av svensk fotboll. Det är otroligt känslosamt för oss som jobbar i fotbollen. Det är jättedåligt, för att inte använda överuttryck av det som skett. Det är bedrövligt.

Publicerad 2023-05-28 kl 18:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto