TV: Danielson gav Djurgården seger i skandalderby - AIK-supportrar med avgå-markering

STOCKHOLM. Marcus Danielson gav Djurgården derbyseger - efter skandalscener på Tele2 Arena.
Därmed blev nästjumbon AIK:s kris än värre i bottenstriden i allsvenskan.
- Fantastisk känsla, säger matchhjälten till Discovery+.
- Just nu mår vi jättedåligt, menar Andreas Brännström.

Djurgårdens IF tog under söndagen emot ett krisande AIK i ett Stockholmsderby på Tele2 Arena. Inför matchen skuggade Djurgården toppfyran, medan AIK var nästjumbo med skadeproblem i truppen, då Alexander Milosevic, Viktor Fischer och John Guidetti inte kom till spel i eftermiddag, samtidigt som prestigeförvärvet Jimmy Durmaz fick göra sin första start sedan i den andra omgången i allsvenskan.

Djurgården inledde med mest boll, och rullade runt utanför AIK:s straffområde, vilket i den 15:e minuten ledde fram till en möjlighet, då Oliver Berg sköt mot mål, men fick se Robin Tihi rensa undan bollen vid mållinjen. Två minuter senare var även Gustav Wikheim nära, men sköt utanför, och efter en halvtimme tvingades norrmannen linka av med ett lindat lår och blev ersatt av Oskar Fallenius.

AIK hade emellanåt boll på offensiv planhalva, men kom inte till några farligheter. Strax före halvtid skapade i stället Djurgården ytterligare en möjlighet, då Erick Otieno var nära att nicka in bollen i eget mål, men kulan gick utanför och därmed slutade en chansfattig första halvlek 0-0.

- Helt okej (första halvlek). De fick ha mycket boll, men det var vi medvetna om. De skapade lite småchanser och det enda vi behöver göra är att förbättra oss offensivt när vi har bollen på deras planhalva och inte göra så mycket misstag som vi gjort, sa Jimmy Durmaz till Discovery+ i halvtid.

- Jag tycker att vi hade ett bra spel, men bollen måste in. Det är så enkelt, sa Djurgården-backen Elias Andersson i sändningen i paus.

Djurgården startade även andra halvlek bra, och var i den 51:a minuten nära ett ledningsmål, men fick inte fira, då Fallenius avslut gick utanför Kristoffer Nordfeldts högra stolpe. AIK var samtidigt inte ofarligt och skapade, tre minuter senare, lagets dittills bästa möjlighet, då Rui Modesto sköt i ribban.

Modestos ribbträff var heller inte den sista i derbyt, då Elias Andersson kort därpå sköt en frispark i överliggaren, och lite senare även kom till avslut igen, men fick se bollen gå utanför. Det såg inte ut att vilja sig framför mål för något av lagen, men i den 82:a minuten fick Djurgården till slut utdelning, då Marcus Danielson skruvade in bollen i nät till 1-0.

Efter målet hördes flera höga smällar, och spelarna togs av planen en kort stund, innan spelet återupptogs igen. Axel Björnström kom då in fult i en duell med Piotr Johansson och fick rött kort, innan flera spelare började putta på varandra, och till slut blev även Otieno utvisad mitt i tumultet.

Kort därpå avbröts derbyt igen efter att flera pyrotekniska pjäser kastats in, från AIK-klacken, på planen, samt efter flera höga smällar. Pyrotekniska pjäser kastades även senare in på och mot hemmasektioner, samtidigt som AIK-supportrar tog sig ner från läktaren och välte reklamskyltar vid planen.

Över 60 poliser rusade i samband med det in på planen, med ett antal hundar, och ställde sig framför båda kortsidorna. Mellan supportrar och polis, vid AIK:s sektion, utbröt ett slagsmål en kort stund. Runt 30 minuter efter att de första bengalerna kastades in, så lämnade polisen innerplanen.

Först efter runt 60 minuter återupptogs matchen, med publik, och Djurgården bevakade sin ledning till seger med 1-0 och tre poäng i Stockholmsderbyt på Tele2 Arena.

I anslutning till huliganfalangen Firman Boys banderoll på Tele2 Arena hölls i slutskedet av matchen två andra banderoller upp. På banderollerna stod det: "Avgå Brännström" och "Avgå Manuel". Ett budskap riktat mot tränaren Andreas Brännström och vd:n/klubbdirektören Manuel Lindberg.

Djurgården är på fjärde plats med 19 poäng efter elva matcher, medan AIK är nästjumbo med sex poäng efter tio matcher i allsvenskan.

- Fantastisk känsla. Jag tror att jag dröjer mig kvar efter en fast situation, sen studsar bollen fram till mig och jag lyckas curla in den rätt fint i krysset, säger matchhjälten Marcus Danielson till Discovery+ efter slutsignal.

Danielson fortsätter:

- Det är otroligt skönt. Vi har jobbat otroligt hårt för det här. Det är helt magiskt. Vi har haft problem mot AIK och inte fått bra resultat, men i dag vann vi och i dag ska vi njuta.

Djurgården-tränaren Kim Bergstrand i samma sändning:

- Det var viktigt. Vi har gjort en väldigt bra vecka och jag tycker vi gjorde en väldigt bra match. Då vill man verkligen vinna det här. Det är jätteviktigt, säger han.

- Vi hade tålamod fast det var ganska aktivt, sprang mycket, hade hög press och gav inte dem tid, mer än några få moment i matchen. Vi skapade inte vansinnigt många chanser, men vi var mycket i deras straffområde, så förr eller senare får man utdelning då.

Magnus Eriksson, lagkapten i Djurgården, analyserade derbyt på följande sätt:

- Första halvlek kontrollerade vi ganska bra, även om vi inte kom till hundraprocentiga lägen. Vi hade kontroll på det och dikterade villkoren, samtidigt som de var ganska rappa i omställningarna när vi gav bort bollen. Men det var en ganska kontrollerad första halvlek. I andra halvlek tog vi tag i det ännu mer, började trycka på dem och sedan kom ett ledningsmål, som vi förtjänade. Vi jobbade oss in i det och skulle ha det. Det är en magisk känsla, säger han till Discovery+.

- Det här är för de som stått i de senaste derbyna och bara förlorat.

AIK:s huvudtränare Andreas Brännström var märkbart besviken efter sjunde raka matchen utan seger för nästjumbon.

- Just nu mår vi såklart jättedåligt. Det är bittert, surt och en match, där inte allt satt, men vi visade mycket vilja och lade hjärtat på planen. Det är tufft, säger han och fortsätter:

- Så här efter en derbyförlust är det hemskt. Första halvlek var lite som vi hade hoppats på. Det är klart vi kunde sårat dem mer med kontringar, men vi kändes lite vassa när vi kom. Sedan fick vi en tung andra halvlek, då det aldrig kändes riktigt farligt, men vi åkte på mycket fasta situationer på grund av oss själva, samtidigt som Djurgården har smarta spelare som ser till att det blir hörnor och frisparkar. Då blir det mindre rytm. Sedan var det några sista minuter, då vi med nio man fick chansa för ett halvläge som kan bli farligt. Grabbarna gjorde allt de kunde av situationen.

Om sin framtid som AIK:s huvudtränare svarar Brännström:

Minuter efter derbyförlust mår man genrellt rätt dåligt. Det får räcka där egentligen. Jag har inte funderat så mycket på morgondagen, avslutar han i Discovery+.

Djurgården ställs härnäst mot IF Elfsborg på bortaplan, medan AIK spelar nästa gång mot Kalmar FF på hemmaplan i serien.

Djurgårdens IF:s lag: Jacob Widell Zetterström - Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Marcus Danielson, Elias Andersson - Lucas Bergvall (Hampus Finndell, 70), Rasmus Schüller, Magnus Eriksson (Joel Asoro, 70) - Haris Radetinac, Oliver Berg (Besard Sabovic, 89), Gustav Wikheim (Oskar Fallenius, 30).

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Robin Tihi, Sotirios Papagiannopoulos, Jetmir Haliti - Rui Modesto, Bilal Hussein (Aboubakar Keita, 90), Jimmy Durmaz (Taha Ayari, 81), Abdussalam Magashy, Erick Otieno - Omar Faraj (Alexander Fesshaie, 90), Vincent Thill (Axel Björnström, 65).