Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

FEM SPANINGAR: "Superettan 2024 börjar på allvar bli ett tänkbart scenario för AIK"

Allsvenskan

STOCKHOLM. Djurgården slog AIK med 1-0 under söndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån/TT

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Starkt ledarskap av Brännström
På ett möte (som hela truppen var med på) i måndags valde Andreas Brännström att konfrontera Jimmy Durmaz med information om att mittfältaren talat illa om tränaren till andra spelare. Ändå startade 34-åringen mot Djurgården. Ett bevis på starkt ledarskap av Brännström, säger jag. Han fick känslor att blåsas ut och lät sig sedan inte påverkas av vad som hänt när han tog ut startelvan. Ibland kan en konflikt vara uppfriskande och leda till något gott. Nu fick Durmaz, som så klart har väldigt mycket fotboll i sig, verkligen chansen att visa vad han går för.

Så presterade Durmaz

Annons
Det var helt enkelt upp till bevis för Durmaz. Så hur såg han ut? Han gjorde en stabil insats på centralt mittfält bredvid Bilal Hussein och bakom Abdussalam Magashy och Vincent Thill. Ibland brast det i passningsspelet men ibland satt passningarna perfekt. Fysiskt försökte han ta kampen och det var inte direkt så att AIK blev totalt uppätna på mitten. Säkerligen hade bortalaget velat använda hans fina vänsterfot mer än vad som blev fallet, men matchbilden gav inte Durmaz några större möjligheter att dominera på det sättet.

Djurgården starkast i första halvlek
Inledningsvis saknade den här matchen struktur. Det böljade fram och tillbaka och var stundtals rätt hafsigt spel. Men cirka tio minuter in började Djurgården ta kontroll över saker och ting. Man satte tryck på AIK och skapade några chanser, men hade för dålig kvalitet i vissa avgörande inspel eller den sista delen av sina anfall. Samtidigt klev gästerna då och då fram i vissa småluriga attacker, även om man inte klarade av att få till särskilt långa anfall innan paus. Defensivt skötte sig AIK bra och Djurgården lyckades helt enkelt inte omvandla sitt övertag till situationer som fick de svartgula att svaja till.

Annons

Välförtjänt hemmaseger
Även i andra halvlek var Djurgården laget som försökte sätta fart på den här matchen. Det gjorde man rätt bra och hotade tidigt genom exempelvis ett skott tätt utanför från Oskar Fallenius och en frispark i virket från Elias Andersson. Redan innan dubbelbytet i 70:e minuten (Magnus Eriksson och Lucas Bergvall ut, Joel Asoro och Hampus Finndell in) hade Djurgården tryckt ner AIK i ett läge som gjorde att man ofta kunde återerövra boll på offensiv planhalva. Och efter bytena fortsatte man att köra på. I den 83:e minuten kom sedan det logiska 1-0-målet. Då fick en tappert kämpande AIK-defensiv till slut kapitulera. Det blev en välförtjänt blårandig seger.

Skandalös avslutning - hur ska AIK gå vidare nu?
AIK är i total kris och trycket på tränaren Andreas Brännström samt klubbledningen är utan tvekan enormt. Den markering mot lagets situation som ägde rum i slutskedet av matchen, då polis tvingades kliva in på arenan för att lugna ner läget, är inget annat än skandalös och nu är det svårt att se hur AIK ska gå vidare. Vad ska klubben göra framåt? Hur ska man hämta sig? Får en eller flera sparken? Kommer personerna i ledande positioner vilja sitta kvar? Kommer de orka göra det? Vad blir konsekvensen av scenerna på läktaren?

Annons

Frågorna är så många och svaren väldigt få. Superettan 2024 börjar på allvar bli ett tänkbart scenario och nu finns inte bara en sportslig problematik att hantera för klubben. Det oacceptabla beteende som vi fick bevittna i dag läggs ovanpå all annan skit och jag avundas inte de som ska styra upp saker och ting i AIK. Frågan om Brännström ska få sitta kvar som tränare lär diskuteras och oavsett behövs en ordentlig utrensning i truppen i sommar. Annars kommer superettan närma sig mer och mer.

Publicerad 2023-05-28 kl 18:14

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto