Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Förbundet tillsätter haverikommission efter skandalscenerna: "Katastrofal utveckling"

Allsvenskan

Under derbyt mellan Djurgården och AIK utspelade sig skandalscener.
Nu tillsätter Svenska Fotbollförbundet en haverikommission, något som SVT var först med att meddela.
- Vi vill samla de olika aktörerna kring matchen för att bottna i ett före-, under- och efter-perspektiv, förklarar Martin Fredman, säkerhetsansvarig för SvFF, till Fotbollskanalen.

3:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Emma Wallskog/Ludvig Thunman/Bildbyrån

Hör Olof Lundhs tankar kring händelsen i spelaren.

Det var uppdukat för folkfest på Tele2 Arena under söndagen. Men i underläge med 0-1 svallade känslorna över och skandalscener utspelade sig på läktarna, något som har upptagit majoriteten av rubrikerna efteråt.

- Det är en katastrofal utveckling på ett derby, som fram till dess var den folkfest som man ville ha från början. Men man säger att det är ett fåtal, jag delar inte riktigt den uppfattningen. Det är en rätt stor grupp människor med ett rätt stort våldskapital som bestämmer sig för att förstöra den festen, förklarar Martin Fredman för Fotbollskanalen.

Efter söndagens händelser vill Martin Fredman ta itu med problemet och under måndagen meddelar också SvFF att man tillsätter en haverikommission för att få bukt med problematiken. En nyhet som SVT var först med att förmedla.

Annons

- Vi har gjort så förut, även om det var ett tag sedan, när vi får större händelser. Vi vill samla de olika aktörerna kring matchen, för att bottna i ett före-, under- och efter-perspektiv. Det är väldigt många inblandade kring en fotbollsmatch och vi behöver nog tanka av flera aktörer, säger Fredman och fortsätter:

- Jag vet att vi har personal som har farit illa, vi har skadegörelse på arenan och därför är de viktiga, klubbarna som har arrangerat, bortalag och polismyndigheten inte minst och vi har ett bra klimat samverkansmässigt där alla vill åt samma håll för att undvika det här.

Efter tumultet på arenan pausades matchen i ungefär en timme. Men händelseförloppet var svårt att förhindra enligt Martin Fredman.

- Den här gången har vi valt att vi ska försöka samla alla och försöka korsbefrukta de här utvärderingarna och försöka hitta gemensamma nämnare och kanske kan vi ta det ytterligare framåt, säger Fredman och fortsätter:

Annons

- Men att säga att någon har misslyckats eller att det skulle gått att förhindra, det kan jag spontant känna att när flera hundra bestämmer sig för att göra det här klarar varken poliser, arrangörer eller värdar av att förhindra det här inledningsvis. Sedan tycker jag att polis och ordningsvakter gör ett bra jobb i den svåra situationen.

I framtiden vill Martin Fredman se förändringar kring riskklassificeringar inför matchen. Den nuvarande skalan sträcker sig mellan 1-3, men Fredman vill gärna se att skalan utökas till 1-5.

- I dag ligger skalan på 1-3, vilket gör att vi får väldigt många högriskmatcher, trots att de egentligen inte hör hemma där. Missförstå mig rätt, men det skulle kunna vara Norrköping mot Elfsborg som blir en trea bara för att det är mycket folk på den matchen, förklarar Fredman innan han summerar:

Annons

- Skulle vi ha flera siffror att välja på så skulle kanske en match som i går vara en fyra, medan en finalmatch eller ett derby i sista omgången skulle kunna vara en femma. Alltså att det sticker ut mer och då är det tuffare krav för arrangörer i regelverket, det skulle kunna vara att man utökar visitationer vid samtliga entréer eller att man inför ett väskförbud.

Publicerad 2023-05-29 kl 13:31

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto