Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Europa-lottning, Ramos tackar för sig i La Roja och det senaste i Negreira-fallet

Alexandra Jonson

Europa-lottning
Igår tog Barcelonas europaäventyr slut på Old Trafford samma plats där Xavi gjorde sin Champions League debut för över 24 år sedan. Då säsongen, 1998/99, slutade Barcelona trea i gruppspelet, det var också senast som klubbens Europaspel tog slut innan mars-månad.

Men trots Barcelonas historiska bakslag så finns det mycket spansk fotboll att se framemot i Europa under våren.


Real Madrid stod för en sanslös comeback på Anfield i första Champions League åttondelen mot Liverpool och vände 2-0 till 2-5. Det ska nu mycket till för att Los Blancos inte tar sig vidare till kvartsfinal. 

I Europa League tog Sevilla sig vidare efter totalt 2-3 mot PSV och är tillsammans med redan kvalificerade Real Sociedad och Real Betis klara för åttondel. En åttondel som lottades tidigare idag.

Sevilla ställs mot Fenerbahçe med första mötet på Sánchez Pizjuán en ganska tuff lottning för ett Sevilla som haft en svår säsong. Första känslan är att det är ett typiskt möte som kan gå till straffavgörande. 

Annons

Real Sociedad lottades mot AS Roma, även det ett svårt motstånd men också ett bra test för Imanol Alguacils mannar. Real Sociedad har haft en fantastisk säsong och mot Roma får de nu chansen att bevisa att de nått en ny nivå. Dags för ett stort styrkebesked med andra ord, och personligen tror jag att de kan leverera. 

Real Betis får nog det tuffast med besök av Manchester United som kommer från att ha slagit ut Barcelona. Jag ser det dock inte det som en omöjlighet för Betis att gå vidare. Det beror helt enkelt på vilket Betis vi får se, men får vi den bästa versionen i båda matcherna så finns möjligheten klart där. 

I Europa Conference League lottades Villarreal, som vann sin grupp, mot Anderlecht. På förhand känns det som ett motstånd de gula ubåtarna bör klara av. Men det har varit motvind den senaste tiden för Villarreal som kommer från fyra raka förluster i LaLiga.

Annons

I damernas Champions League är det endast Barcelona som är kvar i turneringen och de ställs mot AS Roma i kvartsfinal. Ett möte Barça ska vinna. Sedan finalförlusten i fjol har målet med hela säsongen varit att vinna Champions League och allt annat kommer ses som ett misslyckande. 

Sergio Ramos tackar för sig i La Roja

Annars var gårdagens stora nyhet i Spanien att Sergio Ramos gjort sitt i det spanska landslaget. 

För bara sådär tre veckor sedan sa den nya förbundskaptenen Luis de la Fuente i en tv-intervju att Sergio precis som alla andra hade möjligheten att på nytt ta en plats i landslagstruppen. Men igår meddelade Ramos på sina sociala medier att det inte blir någon comeback i landslaget efter ett samtal med de La Fuente.

Annons

“I morse tog jag emot ett samtal från den nuvarande förbundskaptenen som informerade mig att jag inte är eller kommer att vara en del av hans planer, oavsett hur jag presterar eller gör ifrån mig i min karriär… Med ödmjukhet tycker jag att den här resan förtjänade ett slut på mina villkor eller för att mina prestationer inte längre var på nivå för landslaget. Inte på grund av ålder. Det är bara ett nummer, ingenting som prestationsnivå eller kvalitet är beroende utav. Jag beundrar och är avundsjuk på spelare som Modric, Messi och Pepe. De är essensen av tradition, värderingar, meritokrati och rättvisa i fotboll. Tyvärr kommer det inte se ut så för mig för fotboll är inte alltid rättvist och fotboll är aldrig bara fotboll,” skriver Ramos bland annat om beslutet.

Nu är detta Ramos syn på det hela och personligen har jag väldigt svårt att se att någon förbundskapten skulle uttrycka sig på det viset och säga att dörren är helt stängd. Vad man kan tänka sig att Luis de la Fuente har sagt är något i stil med att han vill bygga för framtiden och därmed kommer satsa på yngre spelare och Ramos inte är en del av den planen.

Vad som även är intressant är att de La Fuente var på plats på Anoeta förra helgen för att se Real Sociedad – Celta de Vigo och utöver att titta på ett flertal Real Sociedad spelare [Oyarzabal, Zubimendi, Merino, Brais Méndez och Remiro] sägs det att han även var där för att titta på Celtas Gabri Veiga samt… Iago Aspas, Aspas som förövrigt är endast ett år yngre än Sergio Ramos.

Annons

Senaste i Negreira-fallet
Det så kallade ‘Negreira-fallet’ har nu utvecklats till att bli en av de största skandalerna i spansk fotbollshistoria. Om du ännu inte är påläst på vad som hänt så kan du läsa förra veckans blogginlägg här.

Vad har då tillkommit den senaste veckan?

Jo, El Mundo släppt ett nytt dokument “Burofax” som Negreira ska ha skickat till Barcelona. Där han begär att Barcelona fortsätter att betala honom. Han använder bland annat ordval som “efter så många år av utgivna tjänster och delad konfidentiell information med Barcelona”.

Annons

Barcelona och Negreira nekar till att det rör sig om någon form av korruption runt betalningar – som enligt El Mundo ska röra sig om totalt 6,659,488 euros från FC Barcelona till Negreiras bolag mellan 2001 och 2018. Istället menar Barcelona att det rörde sig om en anlitad extern konsultation, bland annat för att A-lagets tränarstab skulle få rapporter kring domare. Men även om dessa rapporter existerar, så låter det som väldigt mycket pengar att betala för ett sådant arbete. Varav frågan har uppstått ifall Barcelona indirekt eller direkt betalade för något mer, eller iallafall trodde att man gjorde det. 

Pengatvätt och/eller domarpåverkan är väl det som låter mest sannolikt. Ordvalen av “tjänster och konfidentiell information” från Negreira som vid tillfället var vice president i den spanska domarkomittén får en iallafall att börja fundera. 

Annons

I en intervju i veckan har Negreiras ex-fru pratat i spansk media och sagt att “om han fick den typen av pengar så såg vi aldrig dem där hemma”, då hon inte har något minne av dyra inköp etc. Därtill säger hon att hoten från hennes ex-man i burofaxen till Barcelona inte var några tomma hot “om han inte hade något ess i rockarmen hade han aldrig skickat ett hotande burofax.”

LaLiga kan fortfarande inte straffa Barcelona för dessa handlingar, eftersom dessa betalningar skedde utanför ligans preskriptionsregler. Men I veckan har ett officiellt uttalande gjorts efter ett möte mellan LaLiga och klubbarnas verkställande kommitté.

Där man säger att LaLiga har förklarat de olika åtgärder som gjorts och ska genomföras, däribland ett blev som skickats till den allmänna åklagarmyndigheten. Samt fler åtgärder som LaLiga anser inte bör offentliggöras just nu då det kan skada utredningen.

Man skriver även att man “vill klargöra alla oegentligheter som kan ha inträffat i Negreira-fallet vare sig av sportslig eller annan karaktär”.

Det förklaras även att samtliga LaLiga och Segunda klubbar förutom två har gått med på att göra ett gemensamt uttalande då de är “djupt oroade över fallet och anser att det ska tas på största allvar”.

De två klubbarna det rör sig om kan man enkelt räkna ut är FC Barcelona själva och Real Madrid. Enligt Relevo ska Real Madrids anledning varit att de inte vill ställa sig bakom ett uttalande de själva inte varit med och skrivit, varpå Javier Tebas förslagit att Real Madrid skrev uttalandet. Så blev inte fallet utan istället valde Real Madrid att inte vara med.

Annons

Fortsättning följer…

Svenskkoll

Williot Swedberg (Celta de Vigo)

På nytt inga minuter för Williot Swedberg när Celta spelade 1-1 borta mot Real Sociedad. MEN det var nära, eller såg iallfall så ut. Swedberg såg nämligen ut att vara på väg in precis innan Tapia tog ett rött kort, varpå Carvalhal ändrade sina planer och svensken fick gå tillbaka till bänken. En liten men positiv indikation till att Swedberg kanske snart får lite speltid.
Nästa match: 26/2 16:15 Celta – Real Valladolid

Ludwig Augustinsson (Real Mallorca)

Såg Mallorcas 4-2 vinst mot Villarreal från bänken.

Nästa match: 25/2 14:00 Espanyol – Real Mallorca

Dennis Hadžikadunić (Real Mallorca) 

Fanns inte med i truppen mot Villarreal, men på nytt uttagen för helgens match mot Espanyol

Nästa match: 25/2 14:00 Espanyol – Real Mallorca

Annons

Isak Jansson (Cartagena)

Jansson kom in i den 65:e minuten i hemmavinsten över Real Oviedo. Det fanns hopp om att han skulle ta en startelveplats men på senare tid har det blivit allt tydligare att Jansson ses som en inhoppare. Tyvärr gjorde han inget större avtryck mot Oviedo.

Nästa match: 25/2 16:15 Deportivo Alavés – Cartagena

Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Skadad – muskelskada. 

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil)

Startade  och spelade 71 minuter i en 1-1 match borta mot Arrupe Chaminade Juvenil.

Nästa match: 1/3 19:00 Real Sociedad Juvenil B – Oiartzun KE Juvenil

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Spelade hela matchen som vänsterytter i Sveriges 0-0 match mot Tyskland

Nästa match: 5/3 12:00 FC Barcelona – Villarreal

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Får fortsatt vänta på landslagsdebuten efter att hon såg hela 0-0 matchen mot Tyskland från bänken. 

Annons

Nästa match: 4/3 18:15 Alhama CF – Real Madrid

Hanna Lundkvist (Atlético de Madrid) 

Byttes in i den 72:minuten och i Sveriges 0-0 match mot Tyskland. 

Nästa match: 4/3 12:00 Real Sociedad – Atlético de Madrid

Publicerad 2023-02-24 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto