Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Så… vad hette du nu igen?"

Det är ju en hel del prat om hur viktigt det är att “få truppen färdig i god tid”. Att värva nya spelare så tidigt som möjligt, om inte redan innan försäsongen börjar så åtminstone innan ligapremiären. Oftast brukar det också bli så med majoriteten av värvningarna, men ibland brukar klubbarna lägga antingen skambud (Wenger) eller översockrade bud de sista transferdagarna. Nice får falla in i den sistnämnda kategorin.

Det var ju en rätt lugn sommar till en början. Nice planerade bra. Hela 13 A-lagsspelare fick lämna, men 12 av dem hade utgående kontrakt så där var det bara att säga “hej då”. Digard hade varit på lån och var enkel att värva loss, Gomis och Meriem (fun fact; Meriem spelade 32 matcher för Arles förra säsongen, de vann tre av de matcher. Två av de vinsterna kom i maj när det redan var klart att de skulle åka ur) kom som bosman i juli och även Abriel och Monzón hämtades in tidigt under sommaren. Men. Samtliga av de spelarna var försvarare eller mittfältare. Problemet låg ju i att lagets eländiga offensiv. Det var bara Mouloungui, Mounier och juniorerna Goncalves och Hennion som fyllde upp anfallsuppsättningen – och det till tre startplatser plus en bänk. Det funkar liksom inte. Nice hade redan under förra säsongen haft stora problem med anfallet och nu var det ännu tunnare på den fronten.

ANNONS

Nice siktade högt. Trezeguet? Nja, han valde de stora pengarna i arabländerna efter lång väntetid. Giuly? Nja, att hjälpa Monaco tillbaka till Ligue 1 lockade mer. Ribas kanske kunde lånas från Genoa? Nähä, de hade också anfallsbrist. Boselli trivdes ju inte i Wigan? Tillbaka till Argentina. Men Monacos Moukandjo? Nepp, där kom man aldrig överrens om en vettig prislapp och då klev Nancy in och klarade av affären på några dagar. Nice fick till slut nog och under de sista tio dagarna impulsvärvade man fyra anfallare; Pentecôte (Toulouse), Dja Djédjé (Arles), Guié Guié (Tours) och Djaló (Sporting). Vi kan se hur de har gått för dem:

Pentecôte (€1,2 miljoner): 11 matcher, 2 mål. Nu är jag snäll; de två målen kom i den inte alltför eftertraktade Ligacupen mot ett skakigt Sochaux. Han har alltså inte gjorde ett enda mål på 9 Ligue 1-matcher och då är han ändå centerforward. Men om jag ska förbereda er på vad som kommer följa härnäst; han är den värvningen Nicefansen är mest nöjda över.

ANNONS

Guié Guié (€1,5 miljoner): 11 matcher, 0 mål. Jag sa ju det, och det blir ännu värre. GG är snabb och smårivig, men det är verkligen allt.

Dja Djédjé (gratis): 10 matcher, 1 mål. Den enda av de sena värvningarna som gjort mål i Ligue 1 såhär långt. Utöver det? Jag försöker komma på något positivt, men misslyckas. Att han kom gratis är väl den enda trösten.

Djalo (€4,5 miljoner): 0 matcher, 0 mål. Supervärvningen!… som man värvade in några minuter efter transferfönstret stängde, så han får inte spela förrän i januari.

Som om inte detta skulle vara nog så går Moulounguis kontrakt ut i sommar och han vill inte förlänga, och Mouniers kontrakt går ut 2013 så honom säljer man troligen i sommar för att få in några miljoner till kassan. Om det vill sig illa kan alltså Nice sitta på fyra misslyckade sista-minutenvärvningar till anfallet nästa säsong. Det är en lång tid tills dess, men det vore typiskt Nice. Hade man bara lagt fram de där €2,5 miljonerna för Moukandjo hade hela situationen sett betydligt bättre ut, men Nice valde en lustig väg i somras som nu står dem dyrt. Nu tvingas man ha speldirigenten Meriem som högerforward. Jag hade velat se hur typ Anders Svensson hade skött sig i en liknande position…

ANNONS

Nice har alltså släppt in färre mål (14) än exempelvis andraplacerade Montpellier (16), men har samtidigt bara gjort 12 mål framåt på 13 matcher. Det gör att de ligger på 17:e plats. En sådan statistik talar sig tydliga språk om vad som är fel i klubben.

Så. Vad har vi lärt oss av det här? Var ute i god tid och sikta inte på stjärnorna om du bara är beväpnad med en slangbella.

Annars gillar jag Nice skarpt. En stad och en klubb där Frankrike blandas med Italien på bästa sätt. Skön tränare i Roy, en av ligans bästa målvakter i Ospina, stabil backlinje, galna fans, skön arena. Staden är väl inte heller så pjåkig har jag hört.

/J

Publicerad 2011-11-08 kl 20:03

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto