Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Deprimerande uselt av Scholes, Ronaldinho, Figo, Pirlo, Del Piero…

Hansson blogg

… Pirès, Puyol, Nesta, Lehmann, Gerrard, Carragher, Deco, Salgado, Zambrotta, Shevchenko, och David James (tydligen). Tränade av Ancelotti, och med Collina som domare.

Varför deprimerande uselt? För att de på fredag ställer upp i en match i Kuwait Champions Challenge mot ett lag som är framröstat av Kuwaits befolkning, men mest består av landets landslagsspelare.

Det finns några saker vi vet. De här personerna får oerhört mycket pengar för att delta. Det handlar inte om välgörenhet utan om att förbättra bilden av den styrande familjen. 60 000-arenan de ska spela på kostade 3,5 miljarder SEK att bygga, och sedan den stod klar 2010 har den använts vid ETT tillfälle tidigare (den har dessutom renoverats om sedan dess). Enmatchsturneringen presenteras dessutom såhär:

Annons

Ni fattar vad det här handlar om.

Och både Pirlo och Gerrard, de två fortfarande aktiva spelarna, riskerar bestraffningar då Kuwait för tredje gången sedan 2007 är avstängda från FIFA. FIFA har redan skickat ut en varning: om de spelar matchen så kommer det att bli konsekvenser.

Samtliga tre FIFA-avstängningar har varit för att Kuwaits styrande familj har för stor inblandning i sporten. Tidigare i år la Kuwait in en ny lag som gjorde att deras makt inom sporten blev ännu större, och sedan dess har FIFA, Internationella olympiska kommittén, och International Handball Federation alla stängt av Kuwait från samtliga internationella arrangemang.

Till detta har IOK krävt att Asiens IOK-del ska flytta sitt kontor från Kuwait, trots att den delen styrs av en person från Kuwait, och shejk Ahmed från FIFA:s exekutiva kommittée fick nyligen sex månaders villkorlig fängelsedom för att ha kritiserat den styrande familjen i en TV-intervju. Hans anklagelser var att de sysslar med penningtvätt och tar skattepengar till egna fickor. Shejk Ahmed som varit en FIFA-presidentkandidat och en av Sepp Blatters närmaste FIFA-vinnare.

Annons

Han har dock inte kunnat göra något åt landets tre avstängningar från FIFA. Kuwaits landslag och klubblag får inte spela några officiella matcher, och är redan utslängda ur VM-kvalet.

Det finns några små positiva tecken i landet. Det har rapporterats om förbättrade mänskliga rättigheter för landets gästarbetare, och vi har sett ett ökat bidrag till att stödja damfotbollen, trots att det bara är ett par år sedan en i regeringen följande om damfotboll:

– Att kvinnor spelar fotboll är oacceptabelt och går emot människans natur och seder.

– Fotboll är inte för kvinnor.

Kuwait är i fotbollssammanhang annars mest känt för VM 1982. När Frankrike gjorde ett mål så klev en shejk ner och bad domaren att döma bort målet. Domaren löd den ordern.

Något liknande hände i en cupmatch i landet förra veckan, men då börjades det istället att slås på domaren.

Annons

Typ: Kuwait är för tredje gången på åtta år avstängda från FIFA då politikerna och den styrande familjen har för mycket inflytande i sporten. På fredag spelas det en träningsmatch. Blir Pirlo och Gerrard bestraffade om de dyker upp?

Källor: Guardian, SMH, FIFA, Reuters, Straits Times, James Dorsey

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-15 03:15

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto