Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Benfica prisad för "Årets bästa akademi"

Hansson blogg

Några svåra år för Benfica. Sportsligt har det fungerat bra, med ett par raka ligatitlar, men de tappade medlemsrekordet till Bayern München och skulderna har varit på några miljarder SEK. Dessutom har det varit domarkonspirationer, stämningsansökningar i och med Jorge Jesus-flytten, maktkamper, och allt sånt där.

För ungefär tio år sedan började Benfica göra sina akademisatsningar,så det är ungefär nu som de ska ge seniorresultat. Det byggdes en ny träningsanläggning, och Sporting CP skulle hotas i platsen som Portugals överlägsna talangklubb. Även Porto hängde på, där deras första stora resultat är Rúben Neves.

Benfica började få upp sina första kullar för ett par-tre år sedan. Problemet var ju även den usla ekonomin. Bernardo Silva, João Cancelo, Ivan Cavaleiro. I januari i år sa Benficas president att de kommer tillbaka, att de ser en framtid för dem.

Det verkar snarare som att ryktet från sommaren 2014 hade stämt. Peter Lim och Jorge Mendes hade gjort sina grejer och investerat i spelarna. Ett par veckor efter presidentens ord var Bernardo Silva såld till AS Monaco. João Cancelo till Valencia och Ivan Cavaleiro till AS Monaco följde efter. Hélder Costa blev i somras utlånad till AS Monaco med en köpoption. André Gomes hade redan sommaren 2014 hamnat i Valencia.

Annons

En frustrerande start på Benficas omtalade talangprojekt. Supportrar kände sig svikna, även om de också kunde förstå att de hade fått in €70 miljoner på de fyra spelarna exklusive Costa, vilket behövdes för att överleva skulderna.

Spola fram till den här hösten. Gonçalo Guedes har fått debutera i Portugals A-landslag, tillsammans med Nélson Semedo (invärvad till reservlaget som 19-åring). En annan tonåring gör såhär:

Samtliga tre har numera kontrakt till 2021. Igår stod det också klart att Benfica kommer att få pris på Globe Soccer Awards, för kategorin ”Årets bästa akademi”. Nuno Gomes, som jobbat i ungdomssektionen sedan förra året, ska hämta priset.

Annons

Ett positivt tecken för Benfica, men kanske också ett tecken på vad Portugal håller på med? Final i U21-EM i somras, förlust i kvartsfinalen på straffar mot blivande mästarna Brasilien i U20-VM, final i U19-EM 2014, semifinal i U17-EM 2014… En rejäl resultatförbättring jämfört med de tio föregående åren. Återstår att se om A-landslaget kan mjölka något på det om några år.

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-15 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto