Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sierra Leone nästa land att stängas av från FIFA?

Hansson blogg

I augusti 2013 blev Isha Johansen, gift med en norrman så därav efternamnet, ny president för Sierra Leones fotbollsförbund. Hon blev därmed de andra kvinnan att vara president för ett fotbollsförbund, efter Burundis Lydia Nsekera, som dock fick lämna sin post senare samma år.

Nsekera är dock numera med i FIFA:s exekutiva kommittée, som en av få där jag inte kan hitta några korruptionsanklagelser. För Johansen har det varit svårare.

Efter att Johansen tog över så bröt ebolan ut i Sierra Leone. Johansen har efter det lagt ned mycket tid åt att få bort uppgjorda matcher inom landets fotboll, men det har stött på stora problem.

Attackerna har ibland gått till att vara personliga. Johansen har av en klubbägare blivit kallad för prostituerad, och av en journalist för ”en skam för kvinnligheten”. FIFA har hjälpt Johansen i kampen om korruption, men de senaste veckorna har hon fått det allt jobbigare. En källa till GOAL säger att hon numera blir förföljd, fysiskt och verbalt attackerad, och hotad. Attackerna ska vara beställda av personer inom regeringen.

Annons

Det är personer i höga positioner i Sierra Leone som inte verkar vilja att saker ska komma ut. Några av Johansens rivaler ska vara inblandade i bettingbranschen.

Allting har nu gått så långt att landets president har löst upp fotbollsförbundet och startat ett eget, där han själv blir ledare. Några som har attackerat fotbollsförbundets lokaler har till och med öppet sagt att de arbetar för idrottsminstern. Till detta så vägrar polisen att hjälpa till, så förbundet får betala för sina egna vakter.

Att landets president startar ett eget förbund bryter såklart mot FIFA:s regelverk, och BBC skrev för några dagar sedan att Sierra Leone har till den 16:e december på sig att ge tillbaka makten till Johansen. Den 16:e december är idag. Om Sierra Leone inte lyder så verkar det inte finnas något annat alternativ än att stänga av dem från FIFA.

Annons

Typ: Sierra Leone riskerar att stängas av från FIFA då landets president har startat ett nytt och eget fotbollsförbund, sedan Isha Johansen försökt få bort korruptionen inom sporten.

Källor: Inside World Football, GOAL, Guardian, BBC, CNN

@jonas_hansson

Publicerad 2015-12-16 16:57

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto