Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Årets skräll: Tredjedivisionslag i cupfinal!"

Vilka lag ligger ett par-tre placeringar ovanför nedflyttningsstrecket i tredjedivisionerna i respektive länder? Ptja, i Tyskland har vi SV Wehen, i England Oldham Athletic och Walsall, i Sverige var det under 2011 Limhamn Bunkeflo och Syrianska IF Kerburan. I Frankrike har vi Quevilly.

Quevilly, ja. En helt vanlig amatörklubb, en sådan klubb det finns tretton på ett dussin av. De spelade visserligen några år i nuvarande Ligue 2 på 70-talet, men annars har de legat på ungefär den nivån de gör idag, ibland ännu lägre ned i seriesystemet. Deras överlägset största merit var två semifinaler i Coupe de France (1927 och 2010). 2010 blev Paris SG för svåra, men innan dess hade de slagit ut bland annat Rennes och då hyllade alla denna lilla skitklubb som ingen visste något om.

Märk att det “var” deras största merit. Idag vann de nämligen mot – just det – Rennes i semifinalen i samma turnering vilket nu gör att de ska spela cupfinal mot Lyon den 28:e april. På vägen till finalen har de bland annat slagit Marseille (3-2 efter förlängning) och Angers (1-0). Men ja, matchen mot Rennes var det.

När Féret satte 0-1 till Rennes efter inte ens tio spelade minuter orkade jag inte kolla liverapporteringen längre, alla förväntade sig en utklassning. Visst, Quevilly hade slagit Marseille, men blixtjäveln slår ju aldrig ned två gånger på samma ställe. Grejen var dock att Quevilly såg bra ut, de spelade bättre än Rennes (vilket få lag ens i Ligue 1 klarar av). De lyckades till och med kvittera. “Men äh, Rennes klarar väl ändå av detta?”. Stopptid närmade sig. “Där kommer Rennes köra över dem så det visslar om att”. Matchminut 93. Laup, som var med under 2010 och då gjorde ett avgörande mål mot Boulogne, fick en målchans och satte 2-1.  Matchen må inte ha spelats på deras egna pyttelilla arena, men alla med Quevillyhjärta hade den här kvällen samlats på Stade Michel d’Ornano (Caens hemmaplan), och vilken jävla kväll det blev.

L’Équipe överanvänder ordet “incroyable”, men det är väl ändå ett passande ord en sådan här afton. GFCO Ajaccio hade sin livs chans igår, men blev överkörda av Lyon. Quevilly visade att deras rutin från 2010 och deras jävlarenamma räckte hela vägen till final i Frankrikes största fotbollscup. Mannen som ligger bakom detta är samma man som var tränare redan under 2010, nämligen Régis Brouard, en före detta Ligue 2-mittfältare som även har utseendet på sin sida (om man sätter det i kontext med hur tränarkåren brukar se ut, framförallt klädmässigt).

Ikväll får Montpellier (seger mot Marseille med 3-1) och Belhandas konstmål ursäkta. Quevilly… Quevilly! Jag återkommer med en längre presentation av laget inför cupfinalen.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-11 kl 23:25
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons