Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Omgång 33 - Champions League-laget åkte ur?

Ligue 1 borde vara en av de mest jämna ligorna i Europa just nu. Det är bara två saker som ser ut att vara säkra: Auxerre lär åka ur och Lille lär sluta trea, i övrigt kan det här sluta precis hursomhelst. Det är just nu sex lag som kämpar om att inte hamna på de två återstående nedflyttningsplatserna och det skiljer bara två poäng (!) mellan de sex lagen. Nice och Valenciennes har heller inte riktigt säkrat kontraktet, men de har åtminstone minst två poäng fler än de övriga sex nedflyttningskandidater.

Toppstriden är fortfarande identisk: Montpellier och PSG slåss om ligatiteln, fyra lag slåss om Europa League-platsen/platserna. Det är cupfinal i helgen, vinner Lyon så är det två av de fyra lagen som går ut i Europa League. Förlorar Lyon cupfinalen går en plats till Quevilly, den andra till den som slutar fyra i ligan. Det är fortfarande alldeles för tidigt att säga hur allt det här kommer att sluta, men om man tillåts drömma:

Ligatitel: Montpellier
Europa League: Lyon och Saint-Étienne
Nedflyttning: Auxerre, två av Ajaccio/Brest/Caen

Vi noterar även att Bastia i praktiken säkrade uppflyttning till Ligue 1 nästa säsong. Fyran Clermont måste ta in 15 poäng på fem matcher plus en massiv målskillnad, men det är såklart omöjligt. Välkomna tillbaka, Bastia! Får vi se två Korsikalag i Ligue 1 nästa säsong?

Montpellier – Valenciennes 1-0
1-0 Camara (5′)

Varje seger är oerhört viktig för Montpellier, men den här segern var inte en sådan som de ville ha. Ett tidigt ledningsmål är inte alltid det optimala, spelarna börjar ta det lite lugnare och det blir lätt att man hellre spelar säkrare istället för att fortsätta att attackera. Det som räddade Montpellier i den här matchen var att Valenciennes inte var tillräckligt heta när de väl kom in i sista tredjedelen. Dessutom skadade sig Estrada och Marveaux för Montpellier, två centrala mittfältare som spelat majoriteten av matcherna. Sånt kan vara avgörande för slutspurten, även om Stambouli och Saihi kan ersätta på ett okej sätt så kommer tränare Girard att sakna alternativ.

Brest – Rennes 0-1
0-1 Féret (45′ + 3′, straff)

Det är sällan jag tycker synd om Brest, men efter en sådan här match måste man sympatisera med dem. I långa stunder av matchen var de minst lika bra som Rennes, och när Rennes väl anföll kom de sällan till några klara målchanser. Istället fick Rennes en billig straff medan Brest blev “rånade” på två straffar (om man ser till bedömningsnivån till Rennes’ straff). Dessutom hade Zebina två jättemöjligheter för Brest. Hade Brest inte haft marginalerna så tydligt emot sig hade de kunnat bärga en väldigt tung trepoängare, istället börjar det se ut som att de får spela i Ligue 2 nästa år.

Caen – Saint-Étienne 1-4
0-1 Självmål (38′)
0-2 Aubameyang (60′)
0-3 Gradel (70′)
1-3 Nabab (71′)
1-4 Aubameyang (82′)

Även om det var jämnt i bollinnehav och skottstatistik så var det en klar seger för Saint-Étienne, framförallt ökade laget på rejält i andra halvlek. Det är trevligt att den tidigare långtidsskadade Perrin har kommit tillbaka med besked på högerbacken, likadant för Alonso som också var tillbaka i förra matchen och återigen fick lite speltid. De två har inte spelat fotboll på över sex månader men är nu tillbaka och kan bli nyttiga i Saint-Étiennes jakt på Europa League. Har Aubameyang och Gradel hamnat i en formtopp?

Dijon – Lille 0-2
Rött kort Gueye (35′, Lille)
0-1 Mavuba (39′)
0-2 Hazard (45′ + 1′)
Rött kort Meite (46′, Dijon)
Rött kort Kumordzi (76′, Dijon)

Allting var som vanligt: Lille spelade inte särskilt bra, men sedan gjorde Hazard ett par grejer och helt plötsligt stod det 2-0. Dijon hade dock inte kunnat vända matchen även om de hade spelat med en man mer under en längre tid, Basa och Chedjou är tillbaka i Lilles mittförsvar och då får de en helt annan stabilitet jämfört med hur det har sett ut de senaste månaderna.

Hazard statistik efter vinteruppehållet: 14 matcher, 9 mål, 7 assist. Antalet “hockeyassist” lär också vara rätt högt. Sammanlagt har han gjort 33 matcher, 16 mål, 12 assist.

Évian – Toulouse 2-1
1-0 Angoula (10′)
1-1 Ben Yedder (71′)
2-1 Självmål (75′)

Många trodde stenhårt på nykomlingarna Évian inför säsongen, till stor del beroende av att de värvade in äldre spelare som var “stora namn”. De har helt klart levt upp till förväntningarna. De har nu tagit 45 poäng, vilket visserligen är långt ifrån att vara den bästa nykomlingen under 2000-talet (Montpellier knep exempelvis 69 poäng för ett par år sedan), men det är fortfarande väldigt imponerande för en Ligue 1-debuterande klubb.

Matchen då? Toulouse hade mycket boll men kom sällan till bra lägen, Bulut gjorde visserligen en av årets missar när han hade helt öppet mål men klackade bollen på sig själv, fast å andra sidan missade även Évian ett liknande läge. En match som hade kunnat sluta hursomhelst, men Évian var heta på de fasta situationerna. Vi noterar att Premier League-aktuell Sagbo vägrade skaka tränare Correas hand när han blev utbytt, tecken på dålig attityd?

Nice – Auxerre 1-0
1-0 Monzón (35′, straff)
Rött kort Oliech (39′, straff)
Rött kort Boly (79′, straff)

En match som folk pratade mycket om på förhand. Bägge lagen saknade sin offensiva stjärnor (Traoré i Auxerre respektive Mounier i Nice), och matchen gällde ohyggligt mycket både för Nice och Auxerre. För Nice gällde det att säkra kontraktet eftersom man har ett jobbigt spelschema kvar (Valenciennes borta, Lille, Toulouse, Évian och Lyon), för jumbon Auxerre var det nästan sista chansen att ens hänga kvar.

Matchen var fruktansvärt tråkig och chansfattig. En typisk 0-0 match men det var enskilda spelare som förstörde det för Auxerres del. Först rev unge debutanten och inhopparen Rivieyran ned en Nicespelare och fixade straff, sedan blev Oliech utvisad för snack. Varken Auxerre eller Nice var ens nära att göra fler mål i matchen (med undantag för en Nicechans i slutminuterna). Istället blev Monzóns straffmål matchens enda (det 15:e målet som kom från en Niceförsvarare den här säsongen).

Nice har nog säkrat kontraktet nu. Visst, de har bara 37 poäng och förra säsongen hade de 46 poäng när de klarade kontraktet med två ynka poäng, men i år är så många lag i bottenstriden att Nice troligen bara behöver vinna en eller max två av de fem återstående matcherna för att stanna kvar. Auxerre har sex poäng till säker mark, jag tror inte de kan äta ikapp det gapet på fem matcher. Förra säsongen spelade de i samma Champions League-grupp som Real Madrid och AC Milan, denna säsongen åker de troligen ur.

Bordeaux – Marseille 2-1
1-0 Jussiê (1′)
2-0 Jussiê (28′)
2-1 J.Ayew (56′)
Missad straff Trémoulinas (66′, Bordeaux)

Det här börjar bli komiskt för Marseilles del. Alla spelare presterar ungefär som Lucho Gonzalez presterade när han var där: ibland är det bra, men de har ändå “otur” i så många moment att det inte går att skylla på otur längre. Sett till chanserna och matchbilden skulle det här vara ett oavgjort resultat, men usla Morel och iskalla avslutare sänkte Marseille.

Ajaccio – Nancy 0-0

Väldigt långt ifrån en klassisk 0-0 match. Ajaccio var det klart bättre laget och skapade en mängd chanser, men var ineffektiva. Det ska dock sägas att Nancy har åtta raka utan förlust och är i bra form, så det var inte bara Ajaccios fel att de inte gjorde mål, utan de mötte på ett bra motstånd. Ajaccio är fortfarande med och slåss om nytt kontrakt, men då gäller det att ta segrar i sådana här matcher.

Paris SG – Sochaux 6-1
1-0 Pastore (6′)
1-1 Maïga (12′)
2-1 Motta (25′)
3-1 Ménez (44′)
4-1 Nenê (55′)
5-1 Nenê (60′)
6-1 Armand (92′)

Sochaux och framförallt Marvin Martin gav PSG en rejäl utmaning i början av matchen, men sedan rann det iväg. PSG fullständigt körde över stackars Sochaux och vi får hoppas att Sochaux inte tappar sin fina form helt och hållet efter det här. PSG visade å andra sidan upp mästartakter, såhär bra var det länge sedan de spelade senast. Till och med Pastore var bra!

Lyon – Lorient 3-2
0-1 Monnet-Paquet (22′)
0-2 Autret (26′)
1-2 Cris (38′)
2-2 López (77′)
3-2 Gomis (84′)

Precis som med Brest, så tycker jag synd om Lorient. Inte för att de spelade sådär fruktansvärt mycket bättre än Lyon, utan för att matchen hade blivit helt annorlunda om de satt jätteläget de hade vid 1-2. Istället kunde ett för dagen svagt Lyon vända på matchen genom en målvaktstavla av tredjemålvakten Chaigneau och två mål på fasta situationer.

Tabell: Omgång 33

Omgångens sämsta: Oliech (Auxerre). I det läget Auxerre var i mot Nice är det oförlåtligt att dra på sig ett rött kort för snack. Imponerade inte heller innan kortet.

Omgångens bästa: Nenê (PSG). Efter en sådan kross måste en PSG-spelare få utmärkelsen.

Omgångens Kim: Källström. Vänsterytter i brist på kantspelare. Skötte sig som vanligt, assist till 2-2.

Omgångens mål: Pastore 1-0 (PSG – Sochaux, första målet i klippet)

Omgångens elva (3-3-3-1)

Aubameyang (ASSE)
Ménez (PSG) – Nenê (PSG) – Hazard (Lille)
Martin (Soc.) – Guilavogui (ASSE) – Cavalli (Aja.)
Angoula (Évian) – Zouma (ASSE) – Isimat (Valenciennes)
Landreau (Lille)

Jag vet att elvan är extremt oortodox, men de här elva spelarna förtjänade att vara med. Var extremt hårt konkurrens om mittbacksplatserna och få ytterbackar imponerade.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-04-24 kl 10:59
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons