Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Lavezzi och Thiago Silva till PSG (?)"

Qatars regering kanske vet vad de håller på med, trots allt. Bland det första man gjorde efter det att man hade köpt klubben var att ta in Leonardo i en position där han fick styra och ställa han ville. Nu, ett drygt år senare, har det visat sig att hans kontakter i Italien har gjort Paris SG till ett lag som faktiskt kan värva stora spelare. Inte de absolut bästa, men tillräckligt stora sett till hur långt klubben har kommit i sin utveckling.

Pastore, Thiago Motta, Sirigu, Ménez och Sissoko var den gångna säsongens värvningar från Serie A. Dessutom kom Ancelotti in som ny tränare och nu jobbar även Jean-Claude Blanc (tidigare Juventus) i klubben. Att satsa på personer från Serie A är en sund sak: ligan har fortfarande kvar sin höga status och det finns kvalitet där, men det finns inte ekonomi eller tillräckligt starka lag i Champions League för att vara en rejäl maktfaktor. Har man bara pengar och en tydlig plan så går det att hämta kvalitetspersoner från den ligan, det har exempelvis de ryska klubbarna visat (Spalletti, Eto’o, Bocchetti etc.).

De tidigare Serie A-värvningarna i all ära, nu tar Paris SG ett steg uppåt i kvalitetsnivå. De Laurentiis sa för en knappt vecka sedan att Paris SG och Napoli har enats om ett pris på Lavezzi som verkar ligga på runt €30 miljoner. Efter säsongens sista match på San Paolo var det tydligt att Lavezzi sa hej då till fansen. Lavezzi lär flytta, och han lär flytta till PSG. Nu har även Galliani kommit till Paris för att diskutera Thiago Silva. Det ryktas om en prislapp på mellan €40-50 miljoner och en lön på €9-12 miljoner/år, att jämföra med hans nuvarande lön i Milan som ligger på €4 miljoner/år. Skulle han kosta mer än €42 miljoner blir han den dyraste spelaren någonsin för en klubb i Ligue 1. Det nuvarande rekordet håller Pastore på, han kostade just €42 miljoner förra sommaren.

Lavezzi är inköpt till att spela offensiv mittfältare/släpande anfallare, men han kan även få en mer framskjuten roll. Ancelotti spelar 4-2-3-1 eller en centrerad 4-3-2-1. Lavezzi kan spela på vilken offensiv position som helst, även om han föredrar att inte ligga allra längst fram. På de offensiva mittfältsplatserna finns dock redan Nenê, Ménez och Pastore. Nenê och Ménez var två av klubbens och hela ligans bästa spelare förra säsongen och blir svåra att peta, men Pastore var inköpt till att vara den stora profilen i laget. Lavezzi kommer ju dock att vara en startman, det blir intressant att se vem som hamnar på bänken av Ménez, Nenê och Pastore. Allra längst fram finns “bara” Gameiro och Hoarau, det är två spelare som bara presterade under vissa delar av förra säsongen. Eftersom PSG inte verkar vara helt sugna på att värva en ny spetsforward kan det bli så att Lavezzi “tvingas” spela allra längst fram om inte Gameiro eller Hoarau presterar, men Lavezzi lär inte vara spetsanfallare i de första matcherna.

Thiago Silva kliver också rakt in i startelvan, troligen bildar han mittbackspar med landsmannen Alex. Alex tar rollen som den mer kraftfulla backen, medan Thiago Silva tar rollen som den mer kvicka och spelförande mittbacken. Det är inga konstigheter där inte.

Frågan är dock vad som händer med Sakho nu? Han satt till och med på läktaren vid något tillfälle i våras och hans karriär mår inte bra av att vara ett konstant tredje/fjärdeval som mittback. Ancelotti älskar Bisevac, en annan mittback i truppen, så frågan är var han placerar Sakho i rangordningen. De övriga mittbackarna i truppen är storfloppen Lugano samt den lojala duon Camara och Armand. Åtminstone två av de tre lär lämna, det är möjligt att någon stannar för att agera femteval.

Ännu har det inte kommit några indikationer på vad Paris SG ska göra på transfermarknaden om de värvar Thiago Silva och Lavezzi. Det är möjligt att man försöker värva någon ytterback och kanske någon mittfältare, men det kan också vara som så att de känner sig nöjda med de här två spelarna och tar en lugnare sommar så att Ancelotti kan få jobba samman den nuvarande truppen. Om jag får göra en gissning så kommer det två värvningar till. Om man lyckas komma överrens med en stor anfallare (Higuaín?) kanske en sådan kommer, annars lär värvningarna inte vara i samma prisklass som Lavezzi och Thiago Silva.

Hur kommer de här två värvningarna att påverka Ligue 1? Antagligen kommer Paris SG att vinna ligan den kommande säsongen, men vi hade inte räknat med något annat, oavsett vilka spelare som hade värvats i sommar. Frågan är vad som är viktigast: Champions League eller Ligue 1? Paris SG skulle må bra av att vinna en ligatitel så fort som möjligt, men samtidigt har inte Lavezzi och Thiago Silva kommit till Paris SG bara för att vinna en fransk ligatitel. De vill gå långt i Champions League. Är truppen tillräckligt bred för att klara av två stora turneringar?

Vad jag tycker om detta? Tackar som frågar. Jag har inget behov av att älska en liga och slänga skit på alla andra ligor, så jag tycker det är synd att Serie A blir “sönderköpt” på det sättet som pågår just nu. Det är tråkigt, trots mina sympatier så vill jag att Serie A ska ha minst ett par starka Champions Leaguelag. Jag hoppas verkligen att Milan och Napoli gör något vettigt med pengarna de får in, så att de kom komma igen om ett år eller två. Ligors framgångar går i cykler, så jag är övertygad om att Hussfelt, Birro, Åslund och alla andra Serie A-fans kommer att ha framgångar om några år igen. Det är bara att ha tålamod.

“Pengadoping!” skriker en del. Igår räknade jag ut att kring milleniumskiftet så värvade Inter spelare för över €400 miljoner utspritt på fem säsonger. Då är spelarförsäljningarna inräknade där. Moratti la alltså ut minst €400 miljoner ur egen ficka, men det är tydligen en enorm skillnad på pengar och pengar. Och jag tror ni kan vara lugna – PSG lär klara FFP.

Det känns som att jag måste påpeka detta igen: inget är ännu officiellt eller påskrivet, men eftersom både Galliani och De Laurentiis pratat så öppet om det så känns det som att övergångarna är nära. Lavezzidealen känns “klar”, Thiago Silvas deal kan fortfarande fallera. Senast att skriva om Thiago Silva är France Football. De säger att det kommer att bli klart ikväll eller imorgon, men det får tas med en liten nypa salt. I slutändan handlar allting om vad Thiago Silva vill. Paris SG kan betala i princip hur mycket som helst både till Milan och Thiago Silva. Det franska transferfönstret öppnar ikväll vid midnatt, då brukar en hel del övergångar bli officiella.

Håll en god tod i kommentarsfältet. Inga onödiga påhopp på klubbar, ligor, personer eller spelare. Jag har säkert glömt några saker i artikeln, det här vara bara en snabbare analys. Imorgon kommer det att komma en transfergenomgång av samtliga klubbar i Ligue 1.

***

Franck Signorino (Laval till Reims, gratis)
För bara några få år sedan var det här en av Frankrikes bättre ytterbackar. Han var en nyckelspelare i Nantes och har efter det spelat i bland annat Getafe. Sejouren i Spanien blev dock misslyckad och han har spenderat den senaste säsongen i Ligue 2 för att hitta formen igen. Kan bli en trevlig bekantskap. 3/5

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-12 kl 17:33
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons