Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Spanien - Frankrike 2-0, hej då Blanc?"

“Vi ska inte spela som Chelsea gjorde mot Barcelona” sades det innan matchen. Ändå hade Blancs matchplan flera likheter med Chelseas taktik. När motståndarna hade bollen flyttade högermittfältaren Debuchy ned och högerbacken Réveillère blev en tredje mittback. Chelsea gjorde något liknande, fast de sköt även ned vänstermittfältare på samma sätt, men på den sidan hade Frankrike Ribéry, och han var inte lika förtjust i att jobba hem som Drogba var. Det var i grund och botten en 4-3-3, men som L’Équipe kallade den: en “hyperdefensiv” 4-3-3. Bort med bollrullande, fram med bollen till anfallarna så fort som möjligt.

Precis som i Sydafrika var förbundskaptenen tvungen att göra förändringar på grund av spelarnas beteende. Diarra, Ben Arfa och Nasri var petade på grund av bråket.

Ribéry – Benzema – Debuchy
Malouda – M’Vila – Cabaye
Clichy – Koscielny – Rami – Réveillère
Lloris

Även om Blanc har visat att det här landslaget kan spela flera sorters fotboll, så var det ändå första gången han gjorde en sådan här drastisk förändring i spelsättet. Det var som att han slet ut identiteten och ersatte den med något helt annat. Det funkade inte. Han hade inte varit tillräckligt tydlig för spelarna och de första 20 minuterna var väldigt hafsiga från fransmännens sida. Det blev inga ordentliga linjer i laget utan alla spelare sprang huller om buller. Därför gick det att hitta ytor för spanjorerna, framförallt då Frankrikes press blev sämre eftersom spelarna inte var samlade på sina positioner. De få gångerna Frankrike hade bollen lyckades man inte utnyttja de svagheterna som fanns där bak hos Spanien, detta eftersom man hade för dåligt tekniskt utförande i passningarna. Det slarvades för mycket.

När sedan Spanien satte 1-0 så började Frankrike att hitta rätt i positionerna, men då var det för sent. Att göra mål på ett Spanien som leder är i det närmaste omöjligt. Spelet blev succesivt bättre, men var aldrig tillräckligt bra för att hota ett Spanien som försvarade sig på bästa möjliga sätt – med enad, svinhög press från hela laget och ett passningsspel som dödade tid. Blanc valde återigen att vänta med att göra byten fram till det var 25 minuter kvar, så han gjorde inga tydliga avstamp till att vilja förändra spelet. Det enda skottet på mål som Frankrike hade var en frispark från Cabaye.

I andra halvlek såg det oftast ut som att fransmännen inte ens själva trodde att det gick att vända på reslutatet. Det är ingen skam i att åka ur mot Spanien i en kvartsfinal, men sättet man gör det på hade kunnat vara helt annorlunda. Det här var det stora testet för Blanc och hans taktiska kunskaper – det fungerade okej, men det tog 20 minuter innan spelarna kände sig inne i det och då var matchen redan avgjord. Det finns många saker som Blanc hade kunnat göra annorlunda. Han har ibland tagit obekväma beslut där han gott på magkänsla, och det har sällan funkat. Ibland har han inte tagit några beslut alls, vilket är ännu värre. Efter ett mediokert kval kom nu ett mediokert slutspel. Resultatmässigt har Blanc varit godkänd, men han fixade inte till de sakerna han var anställd till att göra. Hade han gjort sitt jobb med att bygga ett lag är jag tveksam till att Nasri, hur omogen han än må vara, inte hade bett journalisterna att “go fuck yourself”.

Man kan undra varför Blanc klev i delvis samma fällor som Domenech gjorde. Hade det varit Domenech som hade skött det här landslaget med samma utgång hade folk slängt varenda synonym av ordet “idiot” mot honom. Blanc är inte Domenech 2.0, men det finns likheter mellan deras respektive landslag. Domenech har dock försvarat Blanc: “Det är omöjligt att göra något med de här spelarna. De är för individualistiska”. Många före detta landslagsspelare (tidigare landslagkaptenen Larqué: “Nivåerna på intelligens och talang i det laget är katastrofala. Les Bleus är usla och korkade”), det franska folket, media, allt och alla har gett sig på landslagets beteende.

Nu får vi se hur stor utrensning det blir. Ben Arfa borde ha spelat bort sig från landslagschanserna för ett bra tag framöver och kanske även några av truppspelarna (Réveillère, Malouda, Carrasso etc.) byts ut. Evra med sin tveksamma attityd ligger också i farozonen. Kontraktet med Blanc går ut och även om förbundets president Le Graët tidigare har sagt att man vill förlänga det och att resultaten i mästerskapet har varit godkända, så kan det bli så att man tar in något nytt. Om Blanc stannar kvar tror jag att exempelvis Nasri får vara kvar, även om Le Graët har sagt att Nasri kommer bli bestraffad för det som har hänt. Frågan är vem Blanc-ersättaren ska vara?

Girard är för mig inte någon stor tränare, men på plussidan så har han jobbat hos fotbollsförbundet i många år. Deschamps har haft ett tungt år men har en tränarprofil som är lik Blanc. Rudi Garcia och Kombouaré är outsiders, men är de tillräckligt bra? Mombaerts har inte gjort några strålande resultat med U-21-landslaget. Det finns ingen klockren kandidat.

Mästerskapet är över för fransmännens del och man misslyckades med de två uppgifterna man hade: slåss om guldet samt vinna tillbaka det franska folkets hjärtan. En del spelare slogs verkligen för landets färger, medan några spelare ville köra sitt egna race.

Turneringsbetyg

Bra
Lloris, Debuchy, Cabaye, Ribéry, Diarra
Inte mycket att orda om. De här spelarna gjorde vad de kunde och hade även en eller två bra matcher vardera. Turneringens bästa franska spelare? Lloris och Diarra slåss om den utmärkelsen.

Okej
Clichy, Evra, Réveillère, Koscielny, Mexès, Rami, Ménez, Malouda, M’Vila, Giroud
Spelarna som kom in och gjorde sitt jobb, men det fanns saker man kände att de hade kunnat göra annorlunda. De flesta av dem stack inte ut tillräckligt mycket.

Underkända
Nasri, Ben Arfa, Benzema
Förväntningarna var höga på Nasri och Benzema, de två tillsammans med Ribéry skulle lyfta laget men misslyckades. Ben Arfa (vs Sverige) gjorde den klart sämsta insatsen av en fransman under mästerskapet. Nasri hade kanske, eventuellt, möjligt fått ett godkänt betyg om han inte hade betett sig som en ***. Både han och enormt hypade Ben Arfa sänks dock rejält av allt som har hänt, både på och utanför planen.

***

Alex Dupont (ny tränare för Ajaccio)
Det gick snabbt för Ajaccio att hitta en ny tränare. Dupont gjorde ett gott jobb i Brest och är lik Pantaloni i sitt sätt att coacha ett lag. Pantaloni föredrar visserligen en aggresivare spelstil, men det kanske Dupont får på köpet nu när han ska träna ett lag fyllt med galna korsikaner. 3/5

Bernard Mendy (OB till Brest, gratis)
Använd på “fel” kant (vänsterkanten) i OB samtidigt som han krävde en lön på 300 000 danska kronor/månad samt två bilar och segerbonus. Det tyckte inte OB att han var värd utan förlängde inte kontraktet. Har gjort det okej, inte mer, som vänsterback i Danmark, och även om han var en A-landslagsman för bara sex-sju år sedan så känns det som en underlig värvning. Å andra sidan: det gick ju rätt bra med Zebina. 2/5

Yohan Mollo (Granada till Nancy, €2 miljoner)
Mollo var utlånad till Nancy under våren och gjorde det riktigt bra, även om han kom av sig lite under våren. €2 miljoner är ett kap, han har till och med landslagspotential. 5/5

Thomas Mangani (Monaco till Nancy, gratis)
Ytterliggare ett lån som får stanna i Nancy. Märks sällan på det defensiva mittfältet, men gör ett gott jobb. Dock ingen spelare som höjer laget. 3/5

Thierry Doubaï (Udinese till Sochaux, €3 miljoner)
En identisk situation som ovan nämnda Mangani, fast Doubaï har mer potential. Priset blev dock lite högt. 3/5

Olivier Blondel (Troyes till Toulouse, gratis)
Rémy Riou (Toulouse till Nantes, gratis)
Simon Pouplin (Klubblös till Sochaux, gratis)
Några reservmålvakter byter klubbadresser.

Daniel Wass (Benfica till Évian, €2,5 miljoner)
Gjorde det bra när han var utlånad till Évian under säsongen och deras högsta prioritet den här sommaren var att behålla Wass, trots intresse från större klubbar.

Yoric Ravet (ASSE till Angers, lån)
En av alla de lovande spelare som lämnade Grenoble när de gick i konkurs. Saint-Étienne tror en del på honom, men han behöver speltid.

Christopher Mfuyi (Valenciennes till Servette, gratis)
Den unga mittbacken lyckades aldrig i Frankrike utan fick bara spela fyra matcher, nu går han tillbaka till klubben har tillhörde mellan åren 2006-2010.

Julien Toudic (Lens till Reims, lån)
Toudic har varit utlånad till Reims tidigare och öste då in mål. Sund värvning av Reims, som antagligen inte har så mycket pengar kvar utan får förlita sig på sådana här affärer. 3/5

Stéphane Darbion (Skoda Xanthi till Troyes, gratis)
Ville gå till Troyes redan i januari, men han hade redan representerat två klubbar under säsongen och det är maxgränsen anser FIFA. En spelare som tränaren Furlan har haft tidigare, det är en klart godkänd startspelare ute till vänster på mittfältet, det bästa de kan få eftersom de saknar pengar. 3/5

Thomas Fontaine (Lyon till Tours, gratis)
Nicolas Seguin (Lyon till Tours, gratis)
Två ungdomar som blev kvar ett bra tag i Lyon (de är 22 respektive 21 år gama), men inte etablerat sig i A-laget.

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-24 kl 12:35
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons