Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"Deschamps lämnar Marseille"

Något var tvunget att hända i Marseille. Det hade skurit sig mellan sportchefen Anigo och tränaren Deschamps, samtidigt som någon fick ta skulden för den misslyckade säsongen (tionde plats i ligan). Om jag hade varit ägaren Margarita Louis-Dreyfus (det finns kopplingar till Seinfeld-skådespelerskan Julia) så hade jag skickat Anigo så långt bort som bara hade varit möjligt, men det blir Deschamps tillsammans med sin ledarstab som får sina kontrakt rivna.

Man kan undra varför det skulle ta så lång tid att komma till detta beslutet. Det är nästan som att klubben ville vänta ut och inte ta något beslut själva, utan att beslutet skulle komma självmant. Varför tog det så lång tid att berätta saker tydligt för Deschamps? Varför vänta en månad efter det att säsongen var slut? Nu kommer det ta tid att få in en ersättare, och sedan ska ersättaren hitta de spelarna han vill ha och försöka spela ihop allting på mindre än en månad. Det finns en risk att den gångna floppsäsongen återupprepas.

Deschamps hade det inte lätt under sin sista tid i klubben. Han är en tränare som ska bygga upp stora saker, han vill ha de stora kioskvältarna i sin trupp. Han skulle göra Marseille till Frankrikes största klubb. När han sedan inte fick något besked om hur stor transferbudget han skulle få den här sommaren (antagligen mindre än €10 miljoner) samtidigt som klubben försöker sälja en eller två av lagets nyckelspelare, då kände han att han inte brann för uppdraget lika mycket och då var det lika bra att försöka hitta en deal med Marseille där kontraktet blir brutet. Deschamps är de stora tävlingarnas man, inte någon som ska jogga sig fram till en Europa Leagueplats med några budgetvärvningar.

Om man ska hitta något negativt med Deschamps så är det att han haft lite problem att utveckla spelare under en längre tidsperiod, samtidigt som han inte lyckades att vända de två tunga perioderna under säsongen som gick. Annars tycker jag att han har skött sig optimalt. Han gjorde vad han kunde med en tunn och skadedrabbad trupp, som dessutom gick långt i alla tre cuper (inklusive Champions League). Marseille kommer inte att finna en lika bra “garanti” på tränarposten. Det finns inte någon tränare som är lika “stort namn” som vill jobba för Marseille, helt enkelt för att det inte finns pengar att spendera samtidigt som många tränare nu bundit upp sig till att jobba kvar i sina nuvarande klubbar. Marseille jobbar nu med tre namn:

1. Favre (Gladbach) som antagligen inte ens vill flytta till Marseille just nu. Dessutom är frågan om han är en topplagstränare. Han misslyckades i Hertha Berlin trots en väldigt bra start, får vi se något liknande i Gladbach?

2. En inhemsk tränare, antagligen Antonetti (Rennes). Antonetti är bra, men han står för en helt annan fotbollsfilosofi än Deschamps. Det kommer ta tid att bygga upp något helt nytt, finns tiden och tålamodet för det?

3. Ytterliggare en tränare som jobbar utomlands, oklart vem.

Personligen tycker jag att Galtier (Saint-Étienne) hade varit det logiska valet eftersom han känner till Marseille. Han kan göra ett gott jobb både nu och i framtiden, det är en tränare som spelarna har lätt att enas kring och han är väldigt duktig på att skapa en bra harmoni i sitt lag. Dessutom behöver han inte någon enorm spelarrotation för att lyckas, till skillnad från Antonetti.

De kommande två-tre åren kommer att bli viktiga för Marseille, det gäller att inte hamna alltför långt bakom Paris SG. Dessvärre tror jag att man kommer få problem, till stora delar beroende på Anigo. Han har inte “det” när det gäller att scouta nyförvärv och han har problem att få de stora spelarna sålda. Hade han varit en duktig förhandlare så hade han redan nu sålt exempelvis Rémy för €15-20 miljoner. I vintras släppte han Lucho Gonzalez till Porto – utan att få något betalt. Han gör ett mediokert jobb.

Klubben måste förbättra sina intäkter på något annat sätt. Arenan byggs om, men kommer verkligen det att ge någon större boost i det ekonomiska? Nej, det känns inte som att Marseille har särskilt många områden man kan växa på. TV-avtalet är redan maxat, matchdagsintäkterna är de högsta i ligan, man har (eller hade, innan PSG:s ankomst) de bästa sponsoravtalen. Det enda som finns kvar är att skära ned på kostnaderna, men det är alltid svårt. Då återstår det bara att sälja nyckelspelare alternativt nå Champions League varje säsong. Lyckas man inte med de sakerna är risken stor att det tar många år innan Marseille slåss om ligatiteln igen.

Frågan är var alla pengar tar vägen? För ett par år sedan hade Marseille €150 miljoner i kostnader, men bara €90 miljoner i lönekostnader. Jämför det med exempelvis Lyon som också hade €150 miljoner i kostnader, men betalade ut €110 miljoner i löner. Varför kan inte Marseille hitta ett sätt som gör att de sparar in kanske inte hela summan på €20 miljoner, men åtminstone hälften av pengarna? Var tar de pengarna vägen?

Nej, det blir allt tydligare att Deschamps jobbade under ett gäng clowner, och han förtjänar mycket bättre än så. Jag hoppas att det går bra för Marseille i framtiden, men det ser dystert ut. Deschamps framtid? Det har snackats om landslaget, men Blanc och förbundet har begärt extra betänketid för att besluta om Blancs framtid. Bara inte Deschamps drar till arabländerna som det har ryktats om, utan han skulle må bra av att vänta in rätt klubb/landslag.

Notera att inget är officiellt ännu. 

Deschamps CV
Monaco 2001-2005. 160 matcher: 79-45-36. Titlar: andraplats i Ligue 1 2003, Coupe de Ligue 2003, andraplats i Champions League 2004)
Juventus 2006-2007. 44 matcher: 31-11-2. Titlar: Serie B 2007)
Marseille 2009-2012. 164 matcher: 82-41-41. Titlar: Ligue 1 2010, andraplats i Ligue 1 2011, Coupe de Ligue 2010 2011 2012, Trophées des Champions 2010 2011)

***

Romain Alessandrini (Clermont till Rennes, €2 miljoner)
Har varit “klart” i en månads tid, men först nu har det blivit officiellt. Clermonts klart viktigaste spelare, när han inte hittade formen under våren sjönk laget bort från sin “säkra” förstaplats. I princip varenda klubb i Ligue 1 var ute efter honom och han lär ta en startplats ute till vänster på mittfältet. 4/5

Sambou Yatabaré (Monaco till Bastia, gratis)
Bastia satsar allt på en tung värvning á la Squillaci, men det finns andra positioner som också måste förstärkas. Bastiafansen är inte glada över att Yatabaré kommer in eftersom han aldrig fått det att funka, varken i Caen eller Monaco, men jag gillar värvningen. Enorm potential, stor som ett hus men ändå funktionell teknik, kan spela i princip varsomhelst men föredrar offensivt mittfält, kommer gratis, är ung. Kan bli stor succé, kan bli flopp. 3/5

Geoffrey Dernis (Montpellier till Brest, gratis)
Jag har aldrig gillat Dernis, jag förstår inte riktigt vad han tillför samtidigt som han antagligen har en hög lön. Brest kan bättre än såhär. 2/5

Ishak Belfodil (Lyon till Bologna, €3-4 miljoner)
Bra betalt för en spelare som inte slagit igenom samtidigt som Lyon har väldigt många lovande anfallare på väg uppåt, men den här försäljningen kan Lyon få ångra i framtiden. Belfodil kan bli en väldigt bra fotbollsspelare.

Timothée Kolodziejczak (Lyon till Nice, gratis)
Spelaren som journalister världen över fasar över. Det är en jädra tur att det finns “kopiera” + “klistra in”-funktion på datorerna. Kolodziejczak är en väldigt lovande vänsterback som stannat upp i utvecklingen, men på sikt kan han mycket väl ersätta den om något år troligen sålda Monzón. 3/5

Granddi N’Goyi (Paris SG till Troyes, gratis)
Troyes behövde någon mer spelare centralt och letade bland storklubbarnas dökött och fann N’Goyi, en spelare som kan spela lite varstans i defensiven och kan bli en bra Ligue 1-spelare. 3/5

Kamel Chafni (Auxerre till Brest, gratis?)
Jag vet inte vad man ska tycka om Chafni, varken som spelare eller människa. Han är dock en svag poängspelare och spelar på en position där Brest har det bra ställt (Grougi), så jag tycker värvningen är underlig. 2/5

Chahir Belghazouani (Zulte Waregem till Ajaccio, gratis)
Tidigare stortalang i Grenoble som drog till Dynamo Kiev och efter diverse utlåningar och dylikt så har han stannat upp rejält i utvecklingen. Kommer gratis och det är en spelartyp som Ajaccio saknar, men platsade knappt i Zulte Waregem vad jag förstått. 2/5

Umut Bulut (Toulouse till Galatarasay, lån)
Var inte dålig, men tillförde inte mycket till Toulouse och får väl därför ses som en misslyckad värvning. Toulouse sparar in en hög lön plus att man får en lånesumma på ungefär €1 miljon, pengar man kan lägga på en sundare anfallsvärvning.

Anthony Mounier (Nice till Montpellier, €3,7 miljoner)
En affär vi hade väntat oss. Mounier hade riktat in sig på Montpellier, trots intresse från andra klubbar, och Montpellier behövde en ny offensiv spelare. Spelar Mounier som han gjorde under hösten är det en svag värvning, men under resten av sin tid i Nice har han varit lagets i enda offensiva kvalitetsspelare. Priset krymper kraftigt tack vare att hans kontrakt gick ut nästa sommar. 4/5

Romain Genevois (Tours till Nice, gratis)
Senast Nice värvade från Tours så var det ärkesopan Guié Guié som anlände, men det är en klubb som fostrat bland annat Giroud och Koscielny. Genevois är en före detta ytter som numera hänger som mittback och ibland högerback. En ung ledare som Nice scoutat länge. Skön värvning till ett tunt försvar. 4/5

/J
https://twitter.com/#!/jonas_hansson

Publicerad 2012-06-29 kl 12:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons