POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det här är Ligue 1: Évian, Sochaux, Rennes, Saint-Étienne

Nu börjar vi närma oss mer permanent kvalitet. Det är även nu den svåra utgallringen kommer, men årets överraskning kommer inte förrän imorgon (eller?…). Tippningen såhär långt:

1-8: ?
9: Saint-Étienne
10. Rennes
11. Sochaux
12. Évian
13. Lorient
14. Nice
15. Bastia
16. Valenciennes

17. Ajaccio
————
18. Reims
19. Brest
20. Troyes


Évian Thonon Gaillard Football Club

Tippad placering?
12. De orkar inte skrälla igen.

Hur uttalas Évian?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

En klubb som bildades 2007 – fast ändå inte. Man har slagit samman en mängd olika klubbar, senaste gången just 2007, och man agerar lite som en reklampelare för mineralvattnet Évian. Évians ägare Riboud är en högt uppsatt chef i Danone, som äger vattenmärket. Fansen föredrar att kalla klubben för Croix de Savoie snarare än Évian. På vissa ställen är man fortfarande långt ifrån en Ligue 1-klubb, bland annat så saknas en modern egen akademi och man spelar på en temporär arena. Mer läsning.

Vad är målsättningen?
Övre halvan av tabellen.

Hur var förra säsongen?
Man slutade nia i tabellen under sin debutsäsong. De hade visserligen värvat en hel del namnstarka spelare (Poulsen, Govou, Mongongu etc.), men tillsammans med Montpellier så var man fjolårets stora skräll. Man var jämna under hela säsongen, trots att man gjorde ett tränarbyte i januari.

Vilken är årets match för klubben?
Eftersom det är en så pass ny klubb i det här sammanhanget så finns det ingen stor rival.

Har de en galen president?
Patrick Trotignon? Han är anställd av Riboud för att vara just president, Trotignon äger alltså inte Évian. Trotignon var i Châteauroux under många år, och hade även en period i Servette i Schweiz, så det är han som ska ha koll på allt det sportsliga medan Riboud sköter det andra. Trotignons huvudmål, åtminstone det man säger utåt, är att “få ungdomar att börja gilla fotboll genom att spela i Évian”. Då kan man fråga sig varför man anställde Correa som A-lagstränare, en tränare med trist profil och som sällan satsar ungt…

Vem tränar laget?
Den tidigare tränaren Casoni sa i december att han inte skulle förlänga sitt kontrakt som gick ut ett halvår senare, men Évian ville inte vänta ut kontraktet så han fick sparken och istället tog man in lediga Pablo Correa. Det är en tråkig tränare, men han är fantastiskt bra på att fixa resultat med små medel. Det är bara en tidsfråga innan han tränar ett topplag. Mer läsning.

Vem är stjärnan?
Sidney Govou har 49 landskamper för Frankrike, sju ligatitlar, ett VM-silver. Svårslaget. Dock var han skadad under våren, osäkert vilken form han håller i höst, om han ens kan spela.

Vem gör målen?
Adebayor-typen Sagbo gör runt eller drygt tio mål per säsong, men Bérigaud, som är den enda spelaren som varit med sedan 2007, kan överraska om han får vara skadefri. En mittfältare som Barbosa levererar också några mål per säsong.

Vilka lovande spelare finns?
På papperet är Mongongu (1989) och Mensah (1990) den mest lovande mittbacksduon bortanför topplagen, men det har inte stämt för dem. Mensah har gått skadad och Mongongu har haft dålig attityd. Thomassen (1993), fransman trots sitt namn, fick några chanser under slutet av förra säsongen och lär få ett tiotal matcher den här året. Eftersom han är den första egna produkten man har fått fram så älskar fansen honom.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Kolla in Barbosa. Född 1976, men var en av lagets bästa spelare den gångna säsongen. Har lyckats ställa om sin spelstil allt eftersom åren har gått.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Évian satsade förra året på danskar och rutinerade fransmän. Nu har man bytt fokus till tunisier. Man har dock fått behålla dansken Wass som gjorde det bra under sin låneperiod, och sedan lagt till ett par intressanta tunisier. Det känns som att det saknas en eller två spelare för att laget ska vara “komplett”. Man väntar fortfarande på beslut från Kahlenberg och Poulsen, som kanske kan tänka sig att stanna.

Hur fixar man biljetter?
Inte för att det är någon hets kring Évianbiljetter, men här. 

Arena: Parc des Sports (15 600 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Wass (Benfica, €2,5 miljoner, b), Dhaouadi (Club Africain, gratis, m/a), Mbarki (Bizertin, €0,4 miljoner, b), Koné (Dinamo Bukarest, gratis, m), Salamone (Paris SG, gratis, mål)

Spelarförluster: Poulsen (?, gratis, m), Kahlenberg (Wolfsburg,  avslutat lån, m), Leroy (slutar, m), Rippert (Cottbus, gratis, b), Westberg (Luzenac, gratis, mål), Durand (?, gratis, mål), Farina (Cottbus, gratis, m), Cilinsek (?, gratis, b)

Startelva (4-2-3-1/4-4-2)

Sagbo
Khlifa – Bérigaud – Wass
Sorlin – Koné
Ehret – Angoula – Mongongu – Dja Djédjé
Andersen

Kommentar: Det här är inte den starkaste elvan, men det är svårt att veta hur Correa tänker. Ska Wass vara vänsterback? Kan någon av Mensah och Mongongu vara ordinarie som mittbackar? Vilken klass håller nyförvärven Koné, Mbarki och Dhaouadi? Håller lagkaptenen Barbosa för att starta? Är Tié Bi eller Rabiu starkare än Koné? Är det M’Madi som överraskar i år? Hur mycket klarar skadade Govou av att spela? Är mittfältet för offensivt? Det är Évian och Rennes som är lagen med mest frågetecken kring, och därför också mest svårtippade.

 

Football Club Sochaux-Montbéliard

Tippad placering?
11. Laget som den ena säsongen kan sluta femma för att sedan hålla på att åka ur säsongen efter. En lugn mittensäsong för ovanlighetens skull?

Hur uttalas Sochaux?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

Stannar alltid kvar i Ligue 1, men resultaten varierar kraftigt från säsong till säsong. Det finns alltid mycket talang i den här klubben, både genom välscoutade billiga nyförvärv och akademispelare. Har en identitet av att spela ganska underhållande fotboll. Bilmärket Peugoets fotbollsklubb.

Vad är målsättningen?
Efter förra årets misär så vill man bara ha en stabil placering, någonstans mellan 10-13. Det vore en bonus om man hamnar på övre halvan.

Hur var förra säsongen?
Usel. Man tappade “bara” Brown och tränaren Gillot, två avbräck man skulle kunna klara av, men lagets två nyckelspelare Maïga och Anin strejkade och man anställde ärkesopan Bazdarevic som ny tränare. Han fick alldeles för lång tid på sig, men Hély hann komma in och rädda upp situationen till slut.

Vilken är årets match för klubben?
Östderbyt mot Nancy brukar ofta vara viktiga matcher, även för tabellen.

Har de en galen president?
Det här är ju Peugeots klubb, och det märks. Den förre presidenten Plessis var full en kväll i juni 2008 och stötte då ihop med några poliser, då sa Plessis några mindre smickrande saker vilket ledde till ett gripande. Sochaux hade dock ersatt honom med Lacombe redan innan den här incidenten, men det lämnade en mörk stämpel på Sochaux. Lacombe? Tidigare försäljningschef hos – just det – Peugeot. Det märks, han använder sig helst av affärsmanstermer som att exempelvis “försöka på bästa sätt optimera mänskliga resuser”. Huvva.

Vem tränar laget?
För några månader sedan hade 47-åriga Hély bara tränat juniorlag, reservlag och ett amatörlag under sin tränarkarriär. När Bazdarevic fick sparken i mars valde Sochaux att befodra sin reservlagstränare Hély och han gjorde ett gott jobb. Hély blev fostrad som spelare i Sochaux, och har dessutom haft olika tränaruppdrag i klubben de senaste nio åren, så han känner föreningen väl. Det är fortfarande svårt att veta var man har honom eftersom han fick så kort tid på sig förra säsongen.

Vem är stjärnan?
Maïga, Brown, Martin etc. – alla har försvunnit. Boudebouz är klart starkaste stjärnan just nu, men han kommer troligen att lämna. Vem som är stjärnan om han lämnar? Jag kan faktiskt inte hitta någon spelare som sticker ut tillräckligt mycket, det finns många med talang men ingen helt etablerad stjärna. Kanske mittbacken Perquis såvida inte anfallaren Privat exploderar.

Vem gör målen?
Hély lär vara öppen för förändring i anfallet. Butin, Bakambu och Privat slåss alla om den ensamma anfallsplatsen. Alla tre ger olika fördelar, personligen tror jag Privat ligger bäst till. Han är ett mellanting mellan Butins hårda jobb och Bakambus fina talang.

Vilka lovande spelare finns?
Här hade man nästan kunnat skriva ut halva truppen. Peybernes (back, 1990), Corchia (back, 1990), Boumal (mittfältare, 1993), Lopy (mittfältare, 1992), Zouma (back, 1993), Roussillon (back, 1993), Prcic (mittfältare, 19993), Gürler (mittfältare, 1991), Bakambu (anfallare, 1991), Diedhiou (anfallare,  1992), och för de som gillar spelare med utstickande namn – Yaya Banana (back/mittfältare, 1991). Då har jag till och med glömt bort förstamålvakten Cros (1991), så ni förstår att det dräller av talang. Ett tiotal spelare och många av dem lär få starta ett antal matcher redan den här säsongen. Cros, Corchia, Peybernes och Lopy är redan mer eller mindre ordinarie.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Det är Roudet som ska ersätta Martin. En av få spelare i laget som är äldre än 22-23 år. Själv har jag aldrig rankat honom så högt, utan sett honom som en habil allroundspelare, men han har nog fler kvalitéer än vad man tror.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Man har strypt både kvalitet och ålder, och fått en ännu yngre trupp. Därför var det viktigt att få in ett par äldre spelare som Kanté och Daf. Det är inga stjärnor, knappast ens godkända startspelare, men de ger rutin till laget. De har den där förmågan att de unga spelarna kan luta sig mot dem. Yartey kan bli en joker efter det han visade under sitt lån i Schweiz. Ytterliggare spelare kan säljas.

Hur fixar man biljetter?
Sochaux rekommenderar sin sida på Digitick.

Arena: Stade Auguste Bonal (20 025 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje använder de sig inte utav.

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Yartey (Benfica, €2 miljoner, m), Contout (Auxerre, €0,8 miljoner, m/a), Kanté (PAO, gratis, b), Pouplin (Freiburg, gratis, mål), Doubaï (Udinese, €3 miljoner, m), Daf (Sochaux, gratis, b), Duplus (Guingamp, avslutat lån, m)

Spelarförluster:
Martin (Lille, €10 miljoner, m), Maïga (West Ham, €6 miljoner, a), Richert (?, gratis, mål), Bréchet (?, gratis, b), Davies (Randers, gratis, a), Mouyokolo (Wolves, avslutat lån, b)

Startelva (4-2-3-1)

Privat
Roudet – Boudebouz – Contout
Doubaï – Lopy
Sauget – Perquis – Peybernes – Corchia
Cros

Kommentar: Man lär börja med en liknande elva, men den kan snabbt förändras. Det finns jämnbördiga alternativ på de flesta positioner. Hély har en trupp fylld med spelare som har en hel del att bevisa, både äldre och yngre sådana. Som jag sa tidigare: brist på stjärnspelare förutom Boudebouz. Dött lopp mellan Peybernes och Kanté om den sista mittbacksplatsen. Det är svårt att säga hur det här laget kommer att spela fotboll. Det är både en tråkig och spännande trupp på samma gång. Hur agerar laget utan Marvin Martin?

 

Stade Rennais Football Club

Tippad placering?
10. Sämre än vanligt.

Hur uttalas Rennes?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
En frisk fläkt som alltid är på övre halvan, men man har haft svårt att ta steget till att bli ett lag som utmanar om Champions League-platserna. Ofta många talangfulla spelare, deras akademi vann priset som landets bästa sex år i rad innan Sochaux knep den titeln det här året.

Vad är målsättningen?
Topp-6.

Hur var förra säsongen?
En typisk Rennessäsong. Man började riktigt bra, tappade, kom igen litegrann och slutade sexa. En rörlig, kvick, dominerande fotboll men man har problem att hitta en ordentlig målskytt.

Vilken är årets match för klubben?
Bretagnederbyt mot Lorient brukar alltid innebära bra stämning. Rennes måste dessutom visa vilka som är störst i Bretagne.

Har de en galen president?
Ägaren är Pinault, en av Frankrikes absolut rikaste män, han sysslar med det mesta: konst, politik, modemärken med mera. Han har ibland öppnat upp plånboken för nyförvärv, men senast var för tio år sedan när man värvade en flock floppsydamerikaner. Han styr inte särskilt mycket, utan har Frédéric de Saint-Sernin som president. Frédéric de Saint-Sernin är en före detta rådgivare åt Chirac och inte heller någon större fotbollskunnare, utan det är andra personer i föreningen som sysslar med det sportsliga.

Vem tränar laget?
Sätt en mick nära Antonetti under matcherna och du behöver inte ens kunna ett ord franska för att bli underhållen. En galen karaktär. Korsikakille som gått över 50-årsstrecket, men ännu inte fått chansen i någon av de största klubbarna, trots att han är bland de bättre tränarna i ligan. Brukar förändra sina lagbyggen radikalt ungefär varannan säsong. 

Vem är stjärnan?
Det är såklart M’Vila, men jag räknar med att han lämnar. Förra sommaren kom Rennesprodukten Féret “hem” igen, och hade det inte varit för hans “höga” ålder (30) så hade han utan tvekan varit landslagsaktuell. Storväxt och hårt jobbande offensiv mittfältare, men har även en teknik som han vet hur han ska utnyttja på rätt sätt. Optimal och komplett spelare.

Vem gör målen?
Det brukar finnas cirka fyra offensiva spelare som gör mellan sex och tio ligamål per säsong. Det är tänkt att Erding ska hitta tillbaka till den formen han hade när han spelade i Sochaux och gjorde femtontalet mål, vilket ledde till en flytt till PSG, men han är oftast en stor målsumpare. Tar avslut från alla möjliga och omöjliga vinklar. 

Vilka lovande spelare finns?
Det kändes som att många talanger stannade upp i sin utveckling förra säsongen. Jag hade trott att åtminstone ett par av Jebbour, Brahimi, Mavinga etc. skulle blomma ut, men det var de lite äldre talangerna som fick genombrott istället. Pajot (1990, mittfältare) får en stor roll nu när M’Vila ska lämna, och Foulquier (1993, back) kommer att få fler chanser. De har några unga mittfältare, N’Gando (1993) och Doucouré (1993) exempelvis, som kan få någon match.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Pitroipa ute på kanten har så mycket snabbhet att han ibland är för snabb för sitt eget bästa, men det är ett ohyggligt bra anfallsvapen eftersom han vet hur han ska utnyttja snabbhet + teknik. Ett av ligans bästa köp då han kom från Hamburg förra sommaren.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Det är på grund av det här som jag tror att Rennes floppar. Man ville avvakta till efter EM med att sälja M’Vila, men nu finns det ingen köpare, trots att de har sänkt priset till “låga” €15 miljoner. Antonetti har varit riktigt irriterad över detta, han har inte kunnat bygga upp ett nytt lag eftersom han inte har några pengar. Just nu står Rennes och stampar med att se hur det blir med M’Vila. Man har fått in Alessandrini och Diallo som är spännande spelare, men inga duktiga Ligue 1-garantier, och samtidigt tappat den fruktansvärt duktiga mittbacken Mangane.

Hur fixar man biljetter?
Här.

Arena: Stade de la Route de Lorient (29 376 platser)
Tröjor: Hemma / borta är ännu inte släppt / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Alessandrini (Clermont, €2 miljoner, m), Diallo (Bastia, €3 miljoner, m), Verhoek (ADO Den Haag, avslutat lån, a)

Spelarförluster: Mangane (Al-Hilal, €3 miljoner, b), Doumbia (Wolves, lån, m), Dalmat (Nîmes, gratis, m, har dock slutat), Hadji (Al-Arabi, €1 miljoner, a), Carrasso (Metz, lån, mål), Boukaka (Tours, gratis, a), Rouger (Guingamp, lån, m), Boyer (Angers, gratis, b), N’Diaye (?, gratis, mål)

Startelva (4-2-3-1)

Erding
Pitroipa – Féret – Kembo Ekoko
Pajot – M’Vila
Théophile-Catherine – Kana Biyik – Apam – Danzé (K)
Costil

Kommentar: Det blir mer evolution än revolution i den här elvan än vad som såg ut att vara fallet tidigare i somras. Det verkade som att exempelvis Danzé och Kembo Ekoko skulle lämna, men de stannar. Många bra namn där de flesta har grov potential, det överlägset mest intressanta är att se hur det centrala mittfältet kommer att fungera när M’Vila lämna. Antonetti vill ha en ny mittback, en ny vänsterback, en ny defensiv mittfältare och en ny anfallare, men nu finns inga pengar.

 

Association Sportive de Saint-Étienne Loire

Tippad placering?
9:a, men jag vill ju sätta det här laget högre upp!

Hur uttalas Saint-Étienne?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

Frankrikes mesta mästare. Stor klubb som är på gång igen, framgångsrik akademi som bland annat var i Coupe Gambardella-final i våras, stor läktarkultur, skön trupp. Har det mesta, förutom ekonomin till att utmana de riktigt stora.

Vad är målsättningen?
Det borde vara Europa League, samt försöka hamna över Lyon i tabellen.

Hur var förra säsongen?
Det gick liiiite bättre än väntat, en sjundeplats och där man slogs om Europa League-platsen ända in i säsongens sista halvlek.

Vilken är årets match för klubben?
Matcherna mot Lyon. Saint-Étienne är den folkkära klubben mot kapitalism-Lyon. En gammal rivalitet som kan bli ännu hetare nu när Lyon och Saint-Étienne är mer jämnbördiga på det sportsliga planet.

Har de en galen president?
Nej, men däremot har de två stycken presidenter: Caïazzo och Romeyer. Det funkar… sådär. Deras relation är dålig, de har olika uppgifter men ingen av dem kliver riktigt fram och visar att de vet vad de sysslar med. Som tur väl är så finns det många kunniga personer i klubben, så Caïazzo och Romeyer lyckas inte sänka ASSE.

Vem tränar laget?
En av mina favoriter: Galtier. 45-åringen är charmerande men hård. Han har skapat en fin gruppsammanhållning och spelar en attraktiv och kvick fotboll. Jag är förvånad över att inte Marseille jobbade hårdare för att få “hem” honom. Om han lyfter upp Saint-Étienne ett litet steg till så har han gjort ett sjujäkla bra jobb.

Vem är stjärnan?
Det finns inte någon logisk orsak till varför Milan släppte Aubameyang så enkelt och så billigt till Saint-Étienne. Hittar alltid på saker, förstör motståndarförsvaren med sin snabbhet och har även börjat att göra mål, både riktigt snygga och skitmål.

Vem gör målen?
Aubameyang. Tvingas troligen fortsätta i rollen som ensam anfallare då han passar så bra där, annars känns han som en tvåmansanfallare som hade behövt en grövre anfallare bredvid sig. Saint-Étiennes ettriga spel gör dock att Aubameyang klarar sig bra där framme. Cirka 15 mål om han gör en riktigt bra säsong. Man vill ha in en ny anfallare, men frågan är hur dyr (och därmed hur bra) denna får vara. Mittfältare som Sako och Hamouma lär dra sina strå till stacken med… fyra-fem-sex mål?

Vilka lovande spelare finns?
Omöjligt att inte säga Kurt Zouma (1994). Redan halvt som halvt ordinarie som mittback, ett fysiskt monster som ofta tar rätt beslut och hans uppspelsfot är underskattad. Han kommer att göra många A-landskamper för Frankrike i framtiden. Jag vill även slå ett slag för Diomandé (1992), han fick ett par chanser förra säsongen och bara fortsätter att växa. Kan säkert få göra tiotalet matcher på mittfältet, en klassisk dammsugare framför den egna backlinjen. Ghoulam (1991) på vänsterbacken kan också ha en A-landslagsframtid. Mayi (1993, mittfältare/anfallare) fick nyligen ett längre A-lagskontrakt. Får han speltid om man inte lyckas förstärka offensiven? Jag höll på att glömma: Guilavogui (1990) på mittfältet. En skördetröska på mittfältet. Tar han det där extra steget i år och blir en försenad Matuidi-ersättare?

Någon skön spelare man kan kolla in?
Nya Hamouma har äntligen fått vettiga offensiva lagkamrater. I Caen joxade han boll med ett gäng kollegor som höll skrämmande låg nivå. Bästa polare med Ménez och det finns även spelmässiga likheter.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Galtier hade fyra uppgifter: värva ny högerback, värva nya offensiva spelare, värva kvalitet till mittfältet, dumpa många överflödiga spelare. Uppgift 1 och 3 har han skött utmärkt med att värva in Clerc och Cohade utan att behöva lägga ut en enda € i övergångssumma. Han behöver fortfarande göra sig av med några reserver innan han kan värva in en ny anfallare. Det finns frågetecken kring hur unga Zouma och den inte alltför skräckinjagande Mignot ska klara av att vara mittbackar när endast egentliga mittfältaren/högerbacken Perrin är den enda vettiga reserven. Vad trollar Galtier fram där?

Hur fixar man biljetter?
Klart ni ska gå på Stade Geoffroy-Guichard.

Arena: Stade Geoffroy-Guichard (26 747 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje använder man sig inte utav.

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt.

Nyförvärv:
Clerc (Nice, b), Cohade (Valenciennes, m), Hamouma (Caen, €4 miljoner, m), Moulin (Clermont, avslutat lån, mål), Bayal Sall (Nancy, avslutat lån, b)

Spelarförluster: Sinama-Pongolle (Sporting, avslutat lån, a), Batlles (slutar, m), Ebondo (brutet kontrakt, b), Ravet (Angers, lån, m), Néry (Valenciennes, €0,8 miljoner b), Fernandes (Sporting, gratis, m), Paulão (Real Betis, gratis, b), Marchal (Bastia, gratis, b), Janot (Le Mans, gratis, mål)

Startelva (4-2-3-1)

Aubameyang
Sako – Cohade – Hamouma
Clément – Lemoine
Ghoulam – Mignot – Zouma – Clerc
Ruffier

Kommentar: Man har en av de bättre elvorna i hela ligan, det finns egentligen allting: en offensiv stjärna i Aubameyang, irrationella yttrar, de centrala mittfältarna är duktiga på att rulla boll men har framförallt fina kämparegenskaper, backlinjen är stabil och Ruffier i målet gör oftast bra matcher. Dessutom finns det flera alternativ på bänken. Det skulle behövas någon mer mittback och någon mer anfallare.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-06 kl 12:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto