Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det här är Ligue 1: Bordeaux, Lyon, Lille, Paris SG

Hansson blogg

Det var omöjligt att tippa något annat än Paris SG som seriesegrare. Annars? Lagen mellan 6 och 13 är jämna, det kan till och med även bli så att Valenciennes blandar sig in där. Jag tycker bara att det är Lille som just när är tillräckligt bra för att hota Paris SG. Nedflyttningsstriden kommer att bestå av de tre nykomlingarna, Brest, Ajaccio och ett eller två flopplag.

1. Paris SG
2. Lille
3. Lyon
————
4. Bordeaux
————
5. Marseille
6. Nancy
7. Montpellier
8. Toulouse

9. Saint-Étienne
10. Rennes
11. Sochaux
12. Évian

13. Lorient
14. Nice
15. Bastia
16. Valenciennes

17. Ajaccio
————
18. Reims
19. Brest
20. Troyes

Football Club des Girondins de Bordeaux

Tippad placering?
Fyra. Det är inte riktigt deras tur. Inte än.

Hur uttalas Bordeaux?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Är en av de största klubbarna i landet, även om man inte når upp till samma nivåer som Marseille, Lyon och Paris SG. En klassisk klubb som hade sin storhetstid på 80-talet. Nu för tiden är man strax under toppen, och hotar bara om ligaguldet under optimala säsonger.

Annons

Vad är målsättningen?
Topp-5 med snudd på Champions League.

Hur var förra säsongen?
Man började svagt, men nya tränaren Gillot fick mycket förtroende från fans och ledningen. Han hade tagit över ett svagt lagbygge så resultaten var rätt logiska. När man skiftade till en 5-3-2 så fungerade spelet bättre och man kunde segla in på en femteplats som dessutom innebar Europa League-spel.

Vilken är årets match för klubben?
Toulouse. Trots att det skiljer 24 mil mellan städerna så är det ett hett möte. Det har varit oroligheter kring matcherna de senaste åren, med slagsmål och gripna fans. 2009 dömdes två “supportrar” till sex månaders fängelse efter oroligheter.

Har de en galen president?
Triaud kämpar på med klubben han styrt de senaste 15-16 åren. En av de bättre, om inte bästa, presidenterna i ligan. Sköter det mesta snyggt och håller just nu på att sköta de framtida arenaplanerna. Kan hetsa upp sig ibland, men verkar ändå vara en hyggligt bra människa.

Annons

Vem tränar laget?
Francis Gillot. Det är svårt att få grepp om den här mannen. Underliga citat och stundom konstiga laguttagningar. Han gjorde ändå ett sunt jobb förra säsongen efter att ha kommit från Sochaux, han spelade under våren ett spel som passade truppen perfekt. Galet snabba anfall och grov, tjock defensiv. Detta spelsättet gjorde att man hade problem att slå lag som backade hem, men samtidigt gjorde man många bra matcher mot topplagen.

Vem är stjärnan?
Plasil höll på att lämna förra sommaren, men han blev erbjuden kaptensbindeln och ett bra kontrakt. Den 30-åriga spelmotorn var inte strålande den gångna säsongen, men ändå en av de bästa i laget. Kommer från ett bra EM-slutspel med sitt Tjeckien.

Vem gör målen?
Gouffran gjorde fler mål än vad som var väntat under 2011/2012, men han känns som en begränsad spelare. Det hade behövts en kvalitetsanfallare för att slåss högre upp i tabellen, men pengarna finns inte så man får lita på snabba Gouffran och kantiga men sköna Diabaté. Maurice-Belay är ettrig där framme, men en smått värdelös poängspelare.

Annons

Vilka lovande spelare finns?
Gillot har varit dålig med att ge de unga spelarna speltid. Nu satsar han istället på att låna ut ungdomarna (Chevalier, Sala, Savic etc.). Saivet (1990, mittfältare) var på gång för några år sedan, men han har stannat upp. Det har dock funnits tendenser på försäsongen som tyder på att han kanske kan nå upp i de nivåerna man trodde för några år sedan. Poko (1993, mittfältare) levererar stabila prestationer för Gabons landslag och verkar vara en av få unga spelare som Gillot har förtroende för.

Någon skön spelare man kan kolla in?
Ytter”backarna” Mariano och Trémoulinas har ursprungspositioner längs mittbackarna, men är Bordeauxs starkaste anfallsvapen. De orkar pumpa på framåt i 90 minuter med bra pondus. Kvalitetsspelare.

Hur har transfermarknaden sett ut?

Annons
Dött. Man ville göra sig av med en mängd reserver, men det har saknats intresserade klubbar. Därför har man inte heller kunnat värva en enda spelare. Truppen hade behövt mindre bredd och mer spets. Det lär dock hända saker innan transferfönstret stänger. Under Gillot har man “bara” värvat fyra spelare – N’Guemo, Obraniak, Mariano och Maurice-Belay för sammanlagt €4 miljoner. De tre förstnämnda är riktigt bra spelare även för ett lag i toppen, fortsätter man på det här spåret är det bara en tidsfråga innan de slåss om guldet på allvar.

Hur fixar man biljetter?
Här. 

Arena: Stade Chaban-Delmas (34 694 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Poundje (Nîmes, tillbaka från lån, b)

Annons

Spelarförluster: Sané (Nancy, €1,2 miljoner, b/m), Krychowiak (Reims, €0,8 miljoner, m), Savic (Dresden, förlångt lån, b), Chevalier (GFC Ajaccio, lån, m), Sala (Orléans, lån, a), Modeste (Bastia, lån, a)

Startelva (5-3-2)

Gouffran – Maurice-Belay
Plasil – N’Guemo – Obraniak
Trémoulinas – Sané – Ciani – Planus – Mariano
Carrasso

Kommentar: Hade man haft mer kvalitet i anfallet och en bättre mittback än Ciani hade man varit en outsider till ligastriden. Nu är det så pass viktiga positioner att den bristen kan fälla avgörandet för om man slutar “typ 3:a” eller “typ 5:a”. I övrigt är det en riktigt bra startelva. Ytterbackarna och mittfältet håller ligaguldklass. Vi får se om Gillot stannar kvar vid 5-3-2 eller om han går tillbaka till fyrbackslinje. I den sista träningsmatchen spelade man 5-3-2 i i första halvlek, och en slags 4-4-2 i den andra halvleken. Han själv föredrar en fyrbackslinje, men det funkar bäst när man kör med fem man. Diabaté, Henrique, pånyttfödda Ben Khalfallah, Jussiê, Saivet, Sertic – bänken är klart godkänd.

Annons

 

Olympique Lyonnais

Tippad placering?
3. De behöver ett mellanår till innan den här ungdomssatsningen sitter.

Hur uttalas Lyon?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
En stor klubb som istället blev en riktigt stor klubb i början på 2000-talet, med bland annat sju raka ligatitlar. Champions League-framgångarna kom dock aldrig, och nu när man inte är lika framgångsrika längre så får man börja skära ned på kostnaderna för att istället börja bygga upp ett nytt framtida storlag. Håller på att få en ny arena.

Vad är målsättningen?
Champions League om president Aulas får välja. Champions League = en rejäl pengakossa.

Hur var förra säsongen?
Det var något nytt för Lyon. Unga Rémi Garde hade jobbat inom föreningen, men fick nu sitt första tränaransvar på seniornivå. Det var mycket “se och lära” för såväl Garde som många av de unga spelarna. Resultatmässigt? Klart godkänt. Fjärdeplats, en cuptitel och vidare från gruppen i Champions League.

Annons

Vilken är årets match för klubben?
Det går inte, man får inte, det kan inte hända att man ska förlora mot Saint-Étienne. Lillebror ska vara lillebror.

Har de en galen president?
Aulas har snarare fått kritik av att vara för mycket av en affärsmänniska. Han begriper sig på siffror och hur man skapar framgång, men det här med fotbollsinstutionens oskrivna regler kan han ha problem med. Han har tappat lite fingertoppskänsla när det gäller att sälja dyrt, men å andra sidan har han redan gjort mycket gott för klubben som han har skött i 25 år.

Vem tränar laget?
Vi vet inte riktigt var vi har Rémi Garde. När Wenger blev tränare för Arsenal någon gång under Kritaperioden så var Garde en av hans första värvningar. Inte för Garde var någon större fotbollsspelare, utan för att han tänkte fotboll på ett sätt som Wenger gillade, och för att han var en ledartyp. Sett tilll att han genomförde sin första säsong som seniortränare, och det i en klubb av Lyons storlek med all press det innebär samt alla egon i omklädningsrummet, så lyckades han bra den gångna säsongen. Laget spelade dock sällan strålande, utan det såg tungt ut och avgjordes ofta av individuella prestationer från exempelvis Bastos och López. Nu måste Garde leverera mer. Det har börjat bra: Lyon knep Trophée des Champions efter en straffseger mot Montpellier för en dryg vecka sedan.

Annons

Vem är stjärnan?
Lloris i all ära – jag tycker López är den största i Lyon. Han är en så jobbig anfallare att möta. Han river ihjäl motståndarförsvar med strålande löpningar. Dessutom har han så hög kvalitet i det han håller på med. Några år yngre och varenda europeisk storklubb hade suktat efter honom. Det är synd att han aldrig har fått testas på absolut högsta nivå. En av ligans absolut bästa spelare.

Vem gör målen?
López lär göra sina sedvanliga 15, Gomis runt tio beroende på hur mycket speltid han får. Av de unga spelarna är det Lacazette som ligger närmast till att utmana de här herrarna, han kan nå upp i Gomisnivåer.

Vilka lovande spelare finns?
Det här hade kunnat vara en egen artikel. Efter att klubben gjort sig av med spelare som Rémy och Mounier i unga åldrar utan att ha gett dem chansen, så har man börjat tänka om och satsar nu stenhårt på de unga spelarna som finns i klubben. De som har avancerat längst i sin utveckling är Grenier (1991, mittfältare) och kobran Lacazette (1991, mittfältare/anfallare). Bägge två tar nästan alltid chansen när de får den och är på gränsen till att vara ordinarie. Dessutom finns Benzia (1994, anfallare), Umtiti (1993, försvarare), Ferri (1993, mittfältare), Reale (1991, mittfältare), Fofana (1991, mittfältare) och en herrans massa fler. Kort och gott: håll ögonen öppna, här finns många spelare med potential att bli riktigt jävla bra spelare. Benzia kan bli en lite sämre Benzemakopia om några år, och kan få mycket speltid redan i år.

Annons

Någon skön spelare man kan kolla in?
Det känns underligt att sätta Gourcuff i den här kategorin. Dels för att jag tycker att det är en oskön människa, dels för att han är så pass etablerad. Han har dock haft två (med hans mått) extremt misslyckade säsonger. Han måste vakna till liv nu, för som det ser ut just nu är han bland de största flopparna i fransk fotbolls historia. Han har dock sett bättre ut på försäsongen än vad han brukar göra, han blev till och med vald till matchens lirare i ovan nämnda Trophée des Champions-matchen mot Montpellier. Når han upp till gamla nivåer är det som ett riktigt bra nyförvärv.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Bort med en del unga spelare som man tidigare har trott på, men som behövde en nytändning. In med… nya egna produkter. Annars? Man vill ha Corgnet (Dijon) och en ny mittback, men måste sälja någon mer spelare för att ha råd. Tappet av Källström är inte så tungt sportsligt om Corgnet värvas in, men man tappar en stabil ledarfigur som hade varit nödvändig att ha. Det troligaste är att även Bastos offras, han förhandlar med Al Ain. Priset är runt €10 miljoner. Lloris? Där kan vi bara vänta och se vad som händer.

Annons

Hur fixar man biljetter?
Här.

Arena: Stade de Gerland (41 842 platser)
Tröjor: Hemma / borta är ännu inte släppt / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Reale (Boulogne, avslutat lån, m), Novillo (Le Havre, avslutat lån, a), Abenzoar (Vannes, avslutat lån, b), Gorgelin (Red Star, mål, avslutat lån)

Spelarförluster:
Ederson (Lazio, gratis, m), Mensah (?, gratis, b), Belfodil (Parma, €2,5 miljoner a), Touncara (Clermont, gratis, a), Kolodzieczak (Nice, gratis, b), Seguin (Tours, gratis, b), Fontaine (Tours, gratis, b), Källström (Spartak Moskva, €3 miljoner, m), Yattara (Troyes, lån, a)

Startelva (4-2-3-1)

López (K)
Lacazette – Gourcuff – Briand
Grenier – Gonalons
Cissokho – Lovren – Cris – Réveillère

Annons
Lloris

Kommentar: Förutom Gomis och Dabo är det bara Fofana, Pied och Koné som är något sånär testade reserver, om man räknar bort Bastos vilket jag gör. Det behövs ett par nya krafter. Lovren behöver en bättre mittbackskollega, det centrala mittfältet behöver åtminstone en till rotationsspelare och nog borde man väl ändå ha råd att värva en till offensiv spelare? Startelvan nu, minus Cris, är dock lagom bra om de flesta av spelarna hittar formen. Inte tillräckligt bra för att utmana Paris SG, men bra nog för att slåss om Champions League-platserna.

 

Lille Olympique Sporting Club

Tippad placering?
2. De som känns hetast till att utmana Paris SG.

Hur uttalas Lille?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?

En ny toppklubb. Via långsiktigt och smart arbete har man gått från att vara “en rätt bra klubb” till att hota de absolut största. Ny arena, fräsch spelidé, mycket bra trupp. Om inte annat verkar de också ha ligans snyggaste tröjor den här säsongen. Mer läsning.

Annons

Vad är målsättningen?
Det borde vara Champions League. Jag tror inte de vågar sikta ordentligt på ligatiteln.

Hur var förra säsongen?
Man hamnade ungefär där man “skulle” sluta. En stabil tredjeplats, vilket betyder Champions League, men man hade nog hoppats vara mer indragna i kampen om förstaplatsen. Man var och nosade där uppe ett tag, men räckte aldrig riktigt till.

Vilken är årets match för klubben?
Eftersom den långlivade rivalen Lens inte spelar i Ligue 1, så får det vara Valenciennes. Det är ett stort prestigemöte, men motståndet har odlats mellan klubbarna först under de senaste åren. Ändock ett derby. Det nya Derby du Nord.

Har de en galen president?
Man kan leta upp småsaker som Seydoux hade kunnat göra bättre, men filmproducenten och Lille-presidenten har helt enkelt en fingertoppskänsla och ett affärssinne som förtjänar all beröm. Det är i mångt och mycket hans förtjänst att man gått från ett lag från nedre halvan till att vara ett topplag på riktigt.

Annons

Vem tränar laget?
Rudi Garcia fick sparken för ett par år sedan, men efter protester sattes han tillbaka och tog klubben till sitt första ligaguldet på nästan 50 år. Han spelade faktiskt drygt 100 matcher för klubben på 80-talet. En av ligans bästa tränare och var en outsider till Les Bleus-jobbet. Hans filosofi bygger på, som han själv uttrycker det, att “skapa så många problem som möjligt för motståndarna”. Det betydde att han förlitade sig alltför mycket på Hazard under det sista året, vi får se vilka förändringar han gör nu. Första säsongen på nya arenan – vad betyder det för laget?

Vem är stjärnan?
Det är sällan ett nyförvärv ses som den stora stjärnan, men Marvin Martin ska ersätta Hazard. Det är två helt olika spelartyper så det blir inte samma spelsätt, men mycket av spelet ska gå via VM-spelaren Martin. På ett sätt är det tråkigt att han “bara” gick till Lille, men nu får han chansen att vara den stora stjärnan i ett topplag, istället för en i mängden i exempelvis PSG eller en stor europeisk klubb. Klassisk spindel i nätet.

Annons

Vem gör målen?
Nolan Roux har aldrig varit en stor målskytt utan har levt mycket på att löpa i djupled och på det sättet dra sönder motståndarna, men Lille tror mycket på honom och han lär göra någonstans mellan 8 och 15 mål. Någon av Payet och Kalou kan eventuellt nå upp i liknande siffror om de spelar riktigt bra.

Vilka lovande spelare finns?
Bruno (1991, anfallare), Klonaridis (1992, mittfältare) och Ruiz (1994, mittfältare/anfallare) kommer att få sina chanser det här året, iallafall de två förstnämnda. Bruno är en Roux-kopia fast mer måltjuv, medan Klonaridis är en fattigmans Hazardkopia enligt “snacket som går”. Den största talangen finns dock på vänsterbacksplatsen – Digne (1993) som redan etablerat sig som en startspelare. Digne har spelat en del mittback tidigare och det märks, men framförallt är han riktigt kvick. Även nya Sidibé (1992) kommer att ha hand om högerbacksplatsen, fast troligen inte redan i år.

Annons

Någon skön spelare man kan kolla in?
När man ser Balmont kliva in på planen så undrar man vad fan det är frågan om. Det ser inte ut som en skicklig fotbollsspelare, utan någon rakad Quasimodo-kopia. Det är dock en av de bättre mittfältarna i ligan. Strax under landslagsklass om det inte vore för hans ålder.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Man tappade Hazard och ett par dyra spelare som stod mellan startelvan och bänken, och istället har man hämtat in nytt som både kan prestera direkt, men som även kan utvecklas. Man har haft en bra balans där emellan. Precis som det alltid har varit. Det är bara en tidsfråga innan Debuchy säljs, men där finns både Béria och nya Sidibé som reserver.

Hur fixar man biljetter?
De säljer bara säsongsbiljetter än så länge. Jag har hört rykten om att de bara låter säsongskortsinnehavare gå på PSG-matchen, har ingen koll på om det verkligen stämmer.

Annons

Arena: Grande Stade Lille Métropole (50 186 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Kalou (Chelsea, gratis, m/a), Martin (Sochaux, €10 miljoner, m), Elana (Brest, gratis, mål), Klonaridis (AEK, €0,8 miljoner, m), Vandam (Caen, avslutat lån, b), Wade (Boluspor, avslutat lån, a), Sidibé (Troyes, €2 miljoner, b)

Spelarförluster:
Hazard (Chelsea, €40 miljoner, m), Cole (Liverpool, avslutat lån, m), Cetto (Palermo, avslutat lån, b), Domrane (Mouscron, gratis, m), Souquet (Mouscron, lån, m), Oukidja (Mouscron, lån, mål), Enyeama (Maccabi Tel Aviv, lån, mål)

Startelva (4-2-3-1/4-3-3)

Roux
Payet – Martin – Kalou
Pedretti – Mavuba (K)
Digne – Basa – Chedjou – Debuchy

Annons
Landreau

Kommentar: Lilles försvar föll ihop litegrann under förra säsongen när Basa saknades, men när han får spela tillsammans med Chedjou så har man en högklassig defensiv som bör få mer beröm än vad som är fallet nu. Det finns många alternativ på centralt mittfält, nu ska vi bara se hur många chanser som de offensiva spelarna kommer att bränna.

Paris Saint-Germain Football Club

Tippad placering
1. De kan väl inte tappa det?

Hur uttalas Paris SG?
Såhär.

Vad är det för typ av klubb?
Har aldrig varit den största, men nästan alltid en av de största, franska klubbarna. Underpresterande jätte som har behövt en pengakossa för att vakna till liv. Man har tidigare haft en liknande ägare (Canal +) som spenderade pengar, men de tröttnade efter ett tag.

Vad är målsättningen?
Ligaguld och gå så långt som möjligt i Champions League.

Annons

Hur var förra säsongen?
Man kom aldrig igång, sett till spelarmaterialet. Vissa matcher dominerade man fullständigt och körde över vissa lag, men oftast förlitade man sig på Pastore, Ménez och framförallt Nenês individuella prestationer. Europa League-gruppspelet var en flopp.

Vilken är årets match för klubben?
Le Classique mot Marseille. Det finns många likheter med det spanska El Clásico. Paris SG får vara “Real Madrid” och Marseille “Barcelona”, bortsett från sportsliga grunder, som Hamrén hade sagt.

Har de en galen president?
Man ägs av en oljefond, QSI, som i sin tur ägs av Qatars regentfamilj. De har anställt Nasser Al-Khelaïfi till att styra över skutan. Jag har sett många svenska rapporteringar som pratar om att El-Khelaïfi är den som slänger sina egna pengar omkring sig, men det är alltså felaktigt. El-Khelaïfi är inte en särskilt rik människa, utan en misslyckad tennisspelare som bara nådde plats 995 som bäst på rankinglistan. Hans framgångar har kommit vid sidan av, som exempelvis president för Qatars tennisförbund och framförallt är han en av de som styr Al Jazeeras sportgrupp. Han är anställd för att regentfamiljen, bin Hamad, ville ha någon de kände som president, men samtidigt även någon med sportkunskaper. Al-Khelaïfi har gjort ett gott jobb än så länge, men mycket arbete återstår.

Annons

Vem tränar laget?
Carlo Ancelotti behöver ingen närmare presentation. Det var många som klagade när Kombouaré fick sparken i vintras, trots serieledning, men spelare som Ibrahimovic, Silva, Lavezzi och Motta hade aldrig gått till ett lag som tränats av Kombouaré. Dessutom har Ancelotti nödvändig erfarenhet av Champions League.

Vem är stjärnan?
Ibrahimovic. Den största värvningen i fransk fotbolls historia. Den ensamma anfallaren var lite av svagheten förra året, varken Hoarau eller Gameiro tog chanserna man fick under Ancelottis ledning. Nu har man en kvalitetsanfallare och ytterliggare en matchavgörare.

Vem gör målen?
Ibrahimovic kommer antagligen att vinna den interna skytteligan. Lavezzi har aldrig varit någon stor målskytt, men lär hamna kring tio ligamål. Antalet mål gjorda av Pastore, Nenê och Ménez beror på säsongsform. Nenê gjorde visserligen ett 20-tal (som mittfältare!) förra säsongen, men lär hamna mer på bänken och kommer inte att få slå straffarna längre, om han ens stannar kvar.

Annons

Vilka lovande spelare finns?
Sakho (1990, back) och Verratti (1992, mittfältare) är spelare som i teorin kan bli precis hur bra som helst. Det återstår bara att se hur de får plats i det här lagbygget. Akademin är riktigt bra och är den som kanske levererar flest ungdomslandslagsspelare av alla franska klubblagsakademier. Det återstår dock att se hur många som orkar vänta på sin chans. Bahebeck (1993, mittfältare/anfallare), Kebano (1992, mitfältare) och Aréola (1993, målvakt) är de som är på gränsen till A-laget, men de står och stampar just nu, Bahebeck har blivit utlånad och de två andra kanske kan följa efter. Rabiot (1995, mittfältare) fick starta i träningsmatchen mot Barcelona och när han får spelet att stämma är han ett elegant kraftpaket. Konkurrensen är dock så pass jobbig på mittfältet att han lär få vänta ett par år innan han får en ordentlig chans.

Annons

Någon skön spelare man kan kolla in?
Alla älskar Chantôme, oavsett vilket lag man egentligen hejar på. Jag tror till och med Marseillefansen tycker om honom. I sommar så har de franska klubbarna inte ryckt i Hoarau eller Gameiro, utan i princip alla lag har istället vänt blickarna mot Chantôme. Jag kallade Nices mittback Civelli för en gladiator, men den beskrivningen passar bättre på Chantôme. En spelare som gör alla saker som publiken älskar.

Hur har transfermarknaden sett ut?
Ibrahimovic, Silva, Lavezzi och Verratti har kommit in och varje spelare har gett laget precis det som de saknade ifjol. Däremot har inte “utrensningen” varit så stor som jag först trodde, men Ancelotti vill bygga upp en stor trupp så att han klarar av att rotera på ett ordentligt sätt. Man ska inte stänga dörren helt för eventuella nyförvärv, om de får ett erbjudande som är för bra för att tacka nej till så lär de värva.

Annons

Hur fixar man biljetter?
Om intresset är stort så kan det komma en artikel om hur man går på deras hemmamatcher, men fram tills dess så rekommenderar jag helt enkelt deras officiella hemsida. Är man ute några veckor i förväg bör man få biljetter.

Arena: Parc des Princes (48 712 platser)
Tröjor: Hemma / borta / tredje har jag ännu inte sett

Övergångar

Större värvningar/förluster i fetstilt. Mål = målvakt, b = back, m = mittfältare, a = anfallare

Nyförvärv:
Ibrahimovic (Milan, €21 miljoner, a), Silva (Milan, €42 miljoner, b), Lavezzi (Napoli, €26 miljoner, a), Verratti (€11 miljoner, m), Maurice (Lens, avslutat lån, a), Landre (Clermont, avslutat lån, b)

Spelarförluster: Ceará (Cruzeiro, gratis, b), Bahebeck (Troyes, lån, m/a), Ngoyi (Troyes, gratis, m), Salamone (Évian, gratis, mål), Kamghain (Courtrai, gratis, a)

Annons

Startelva (4-2-3-1)

Ibrahimovic
Lavezzi – Pastore – Ménez
Motta – Matuidi
Maxwell – Silva – Alex – Jallet (K)
Sirigu

Kommentar: Man kan klaga på att Jallet inte är världsklass, eller att Matuidi, eller vem det nu blir, borde ersättas av en riktigt bra playmaker, men annars har man så mycket kvalitéer att det är svårt att säga något negativt. Det enda jag funderar över är hur rollfördelningen kommer att vara på de tre offensiva mittfältarna. Tar Pastore ett steg bakåt? Förutom det återstår det bara att se om det här laget kan spela, något de hade problem med ifjol…

***

Vincent Enyeama (Lille till Maccabi Tel Aviv, lån)
Det här gick ju inte så bra som Enyeama hade hoppats. Alla visste att han bara skulle vara andraval, men ändå skeppas han iväg efter bara ett år då han just nu var tredjemålvakt. Alltid bra attityd och gjorde inte bort sig i de tre matcherna han fick spela, men tränaren Rudi Garcia verkade inte gilla honom.

Annons

Esmaël Goncalves (Nice till Rio Ave, €0,4 miljoner)
Jag glömde bort den här dealen, som skedde för rätt många dagar sedan. Nåväl. Goncalves fick många chanser förra året och gjorde det bra sett till sin ålder och offensiva kollegor, men i sommar har man bitchat ut totalt och vägrat träna med Nice. Därför var en flytt till “hemlandet” Portugal det enda Nice kunde erbjuda. Han hade kunnat bli en bra Ligue 1-forward, men kanske satsar han hårt på att utvecklas i Portugal och högst eventuellt nå en portugisisk A-landslagsplats i framtiden?

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-08-08 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto