POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Omgång 1: Nya profiler ska skapas

Det blev en premiäromgång som liknande fjolåret dito. Vi fick visserligen inte se någon utklassning à la Dijon – Rennes 1-5, men en mängd bortasegrar, hela sju stycken. Det var faktiskt Nancy, ett av ligans sämsta hemmalag förra året, som var det enda laget som vann på sin egna hemmaplan. Det blev heller inte en enda mållös match, vilket i sig inte är särskilt chockerande. De senaste fem åren har vi bara bjudits på två mållösa premiärmatcher: 2008 mellan Nancy och Lille, och 2010 mellan Lyon och Monaco.

Nåväl. Alla röda kort var det. Sex röda kort blev det den här omgången. Det när ändå inte upp i samma nivå som omgång 7 hade förra året, då vi fick se åtta utvisningar under samma kväll. Det återstår att se om någon av de utvisade spelarna får en längre bestraffning, förbundet gillar att vara hårda i början av säsongen för att markera ett budskap. Förra året fick exempelvis Dijons Ab Meïté åtta matchers avstängning för en visserligen dum tackling, men tillräckligt dum för att få åtta matcher? Nja. 

Förutom röda kort och bortasegrar så var den stora frågan: vilka profiler kliver fram i år? Ibrahimovic, Mollo och Gourcuff var de tydligaste matchavgörarna just den här omgången. Vi fick även se några yngre spelare som Ben Yedder, Saivet och Privat i målprotokollet. Det är under de kommande månaderna som det kan dyka upp några spelare som får ett stort genombrott, när all statistik är nollställd och några mål hit eller dit kan betyda en stor skillnad i mediauppmärksamhet. Sedan återstår det att se om det handlar om någon ny Johan Oremo eller om de nya profilerna faktiskt har det.

Montpellier – Toulouse 1-1
1-0 Camara (34′)
Rött kort Saihi (Montpellier, 39′)
1-1 Ben Yedder (72′)
Rött kort Regattin (Toulouse, 73′)
Rött kort Aurier (Toulouse, 84′)

Det är inte första gången som en premiär blir krampaktig. Inte blev det bättre av att domaren gillade att blåsa överdrivet ofta i pipan. Om det var något som var överraskande var det att Toulouse hade mer boll än väntat, men de gjorde sällan något vettigt med den. Nej, min känsla inför matchen var att bägge lagen skulle gå ut med inställningen att vara riktigt nöjda med oavgjort, och efter matchen känner jag ingen skillnad. De vågade inte ta tillräckligt många risker.

Nancy – Brest 1-0
1-0 Mollo (94′)

Även om Brest kunde hota ett par gånger så hade Nancy bra kontroll matchen igenom, både offensivt och defensivt. Man hade kanske önskat mer av Nancys explosiva offensiv, men de fick till slut ett mål, precis innan slutsignalen. Den i vanliga fall väldigt stabila målvakten Thébaux skulle bara ta ned en ofarlig frispark från Mollo, men han tappade bollen ur händerna och den studsade in i mål. Ett ologiskt mål, ett logiskt resultat. Vänsterkanten i Nancy med Haïdara och Mollo var stundtals briljant.

Évian – Bordeaux 2-3
0-1 Obraniak (11′)
0-2 Gouffran (14′)
1-2 Wass (17′)
1-3 Saivet (52′)
2-3 Khlifa (94′)

Alla vet att Bordeaux har ett rörligt och effektivt anfallsspel, men jag trodde inte att de skulle kunna plocka fram det mot defensivt starka Correas lag. Det var just sådana här matcher som Bordeaux hade problem med ifjol. Tre klassavslut fick vi se första kvarten – en skruv i bortre krysset av Obraniak med en boll som dök underbart fort, Gouffrans klack och så en välriktad och hård frispark från dansken Wass. Évian hade inte mycket att komma med. Stor show från den tidigare floppstämplade Bordeauxspelaren Ben Khalfallah. Är det här hans år?

Nice – Ajaccio 0-1
0-1 Eduardo (10′)
Rött kort Mostefa (Ajaccio, 46′)
Missad straff Monzón (Nice, 71′)

Det räckte med en bra genomförd första halvlek av Ajaccio för att ta hem segern. Framförallt hade man upptäckt att Nices omskolade högerback Coulibaly inte var stabil och man la de flesta av bollarna i hans ytor för att sedan pressa honom. Nice kom igång i andra halvlek, delvis beroende på Ajaccios utvisning, och hade tillräckligt många bra anfall för att åtminstone få in ett mål, men man är ett av ligans mest ineffektiva lag. Inte ens den vanligtvis säkra straffskytten Monzón kunde göra mål den här dagen.

Paris SG – Lorient 2-2
0-1 Självmål (3′)
0-2 Aliadière (45′)
1-2 Ibrahimovic (63′)
Rött kort Bourillon (88′)
2-2 Ibrahimovic (90′, straff)

Första halvlek handlade framförallt om PSG:s obalans i laget när inte Thiago Motta var med. Mittfältet var hafsigt och rollerna kändes oklara. Då hade Lorient, annars mest känt för sitt tempostarka passningsspel, inga problem att kontra till sig bra lägen. Framförallt inte då ytterbackarna i PSG, Jallet och Maxwell, hade lite väl offensiva positioner. I andra halvlek började PSG äta sig in i matchen och det var bara en tidsfråga innan de skulle göra ett par mål. Man hade gott om matchvinnare förra året, men den här gången var det nyförvärvet Ibrahimovic som fick kliva fram när alla andra missade jättechans efter jättechans. Ibrahimovic kunde ha lekstuga i andra halvlek när Lorient saknade sina ordinarie mittbackar.

Dåligt coachat från Ancelotti, ett par viktiga spelare borta och en tydlig osamspelthet, men man får poäng för att man har så pass mycket bättre spelare än vad Lorient har.

Sochaux – Bastia 2-3
1-0 Privat (12′)
1-1 Modeste (58′)
1-2 Maoulida (74′)
1-3 Maoulida (82′)
2-3 Doubaï (88′)

Sochaux kämpade sig till en ledning och var ohyggligt nära att sätta tvåan och därmed avgöra matchen, men målet kom aldrig och istället blev man passiva. Man bjöd in Bastia i matchen, trots att Bastia inte på något sätt gjorde en storartad insats. Tre-fyra målchanser senare hade Bastia vänt 0-1 till 3-1. Till och med Bastias tränare Hantz var förvånad över resultatet sett till matchbilden. Sochaux verkar ännu inte ha byggt upp en stabil grund att stå på. Är det ytterliggare en säsong med ojämna prestationer och individuella misstag?

Saint-Étienne – Lille 1-2
0-1 Chedjou (58′)
1-1 Hamouma (73′)
1-2 Pedretti (89′)

Den mest välspelade matchen den här omgången. Inget av lagen gjorde någon supporter besviken och den här böljande matchen hade kunnat sluta hur som helst. Det som Lille gjorde bra var att plocka bort motståndarnas storstjärna Aubameyang, det ska man tacka mittbacken Chedjou för. Bägge lagen förtjänade att vinna, men för titelstriden är det såklart bra att Lille tar så många poäng som det bara är möjligt.

Rennes – Lyon 0-1
0-1 Gourcuff (16′)
Rött kort Kembo Ekoko (Rennes, 30′)

Rennes’ flytande anfallsspel som de brukar ha varje höst var som bortblåst. De hade varken viljan eller kunnandet att såra Lyon tillräckligt, utan Lyon kunde försvara sig enkelt. Ett Lyon som inte riktigt visste hur de skulle agera efter motståndarnas utvisning. Bägge lagen måste höja sig rejält om de vill slåss i toppen, men i den här matchen var det ändå Lyon som kom undan med fler positiva besked än vad Rennes gjorde. Försvaret, som ifjol var skakigt, såg bra ut trots att Lovren och Lloris saknades samtidigt som Lacazette såg ut som en vettig ersättare för Bastos. Gourcuff fick dessutom göra ett mål som var viktigt för självförtroendet.

Troyes – Valenciennes 0-1
0-1 Självmål (34′)

Valenciennes saknade attackvilja. Det är tråkigt att Sanchez har förstört den fina fotbollen som klubben tidigare har spelat, nu handlar det mest om att fega och gneta sig till ströpoäng lite här och var. Det finns inga ambitioner i spelet. Oerhört trist för Troyes som hade missflyt hela matchen, som man annars dominerade från början till slut. Troyes spelade bra och det kan man ta både som en styrka och en svaghet. Spelar de såhär i fortsättningen kan de utan tvekan hålla sig kvar, men det är oroande att de inte tar poäng. Offensiva rutinerade spelare som Marcos och Nivet måste vara effektiva så fort de får målchanser, annars har klubben inte en chans att få stanna kvar. Troyes klarar inte spela bra fotboll varje match, och de få gångerna man väl gör det måste det bli poäng.

Reims – Marseille 0-1
0-1 Cheyrou (78′)

Två stabila men inte särskilt charmiga startelvor mot varandra. Det var tempofattigt med undantag för vissa perioder i matchen. Det enda tillvägagångssättet som funkade för bägge lagen var den höga bollen in i straffområdet. Antingen så dök bollen ned på fötterna, eller så blev det nick. Det var chansmässigt jämnt, men man får nog säga att kvalitet avgjorde. Cheyrou pressade ned ett volleyskott utan att förhasta sig. Reims hade inte samma kyla i liknande lägen. Det viktigaste för Marseille är dock att plocka poäng, hur spelet ser ut spelar ingen större roll. Man kommer att få längre formsvackor även den här säsongen och då är det viktigt att man har samlat på sig en bunt poäng.

Omgångens bästa: Ibrahimovic (PSG). Efter en anonymare första halvlek kliver han fram i andra och lyckas med nästan allt han försöker sig på.

Omgångens sämsta: Kembo Ekoko (Rennes). Korkad utvisning i ett dåligt läge av matchen, om det nu någonsin finns något annat än dåliga lägen att bli utvisad på. Han försöker flörta sig till en flytt till en större klubb, men en sådan flytt får man inte genom korkade utvisningar.

Omgångens mål: Obraniak 0-1 (Évian – Bordeaux). Precis så som alla lag vill spela: rörelse, finurlighet, våga utmana, många spelare inblandade och till det ett högklassigt avslut. Många bra prestationer i det målet.

Omgångens Kim: Ibrahimovic (PSG). Se ovan.

Omgångens elva (4-4-2)

Ibrahimovic (PSG) – Gouffran (Bordeaux)
Ben Khalfallah (Bor.) – Palmieri (Bastia) – Mavuba (Lille) – Maoulida (Bastia)
Haïdara (Nancy) – Zebina (Tou.) – Chedjou (Lille) – Faussurier (Tro.)
Penneteau (Valenciennes)

***

Alou Diarra (Marseille till West Ham, €2,5 miljoner)
Man kan klaga på Diarras fjolår, men det är ett monster som gör mycket nytta vilken form han än är i. Frankrikes positiva överraskning i EM-slutspelet i sommar, och ett tunt Marseille släpper honom billigt. En strålande affär av West Ham, han borde klara av tempot.

Lucas Moura (Sao Paulo till Paris SG, €44,5 miljoner)
Senast Paris SG värvade en hypad unga brasse var det Ronaldinho som anlände. Moura är såklart alldeles för dyr vilket sänker helhetsbetyget, men han har kvalitéer som kommer passa utmärkt mot lag som parkerar bussen i eget straffområde när de möter PSG. Slåss med Pastore, Verratti och kanske Ménez om att vara den stora fanbäraren om några år när Ibrahimovic har slutat. 4/5

/J

Publicerad 2012-08-13 kl 12:09
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto