POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"Ny stjärnytter i Lille?"

För franska sportchefer, presidenter och tränare var fredagen en någorlunda lugn dag. De flesta väntade in samtal från klubbar vars ligor hade sin sista transferdag igår, i hopp om att någon klubb skulle betala överpriser för deras spelare. Eftersom Ligue 1 höll på en vecka längre än de flesta ligor förra säsongen, så blev även transferfönstret för de franska klubbarna några dagar längre. Franska klubbar får värva spelare fram till på tisdag, den 4:e september. Därför kunde franska klubbar sälja spelare igår, och ändå ha flera dagar på sig att hitta eventuella ersättare.

Det finns några försäljningar som direkt har försvagat Ligue 1 den här sommaren. Lloris, Hazard, Källström, Giroud, Azpilicueta, Mbia och Diarra är de tyngsta tappen. Samtidigt har ligan fått in Mutu, Ibrahimovic, Lavezzi, Silva, Verratti, Kalou plus en mängd intressanta spelare, så ligan är minst lika bra i år som ifjol. Man har dessutom fått behålla Debuchy, M’Vila, Yanga-Mbiwa, Rémy, Aubameyang, Belhanda, Capoue, Boudebouz med flera. Såvida inte någon rysk klubb kommer in och värvar under de sista transferdagarna…

De franska klubbarna har såhär långt spenderat €217 miljoner (Lucas Moura inräknad) och sålt för €163 miljoner. Man är därmed en bra bit ifrån Serie A och Premier League, men över La Liga och jämnbördigt med Bundesliga. Skulle man ta bort Paris SG från ekvationen så skulle dock siffrorna vara nere på €77 spenderade miljoner, €160 miljoner i försäljningar. Paris SG står nästan för två tredjedelar av alla spenderade pengar den här sommaren, men har samtidigt bara sålt Bisevac för runt €3 miljoner.

Igår var som sagt en dag för försäljningar, men samtidigt blev det några värvningar. En av de värvningarna är en av sommarens mest utdragna och intressanta affärer – Ryan Mendes da Graca flyttade till slut från Le Havre. Jag tror inte det har funnits någon klubb i Ligue 1, Paris SG undantaget, som inte har varit ute efter Mendes den här sommaren. Han har dock hela tiden varit tydlig med att han vill gå till Lille. När man kvalificerade sig för Champions League fanns pengarna och konkurrensbehovet till att köpa loss honom.

Han har varit smart, den gode Mendes. Han har väntat till att rätt klubb ska kontakta honom. Under de senaste två åren har han varit så pass bra att han kunnat lämna för Ligue 1 när han själv velat, han ville vänta fram till det att det kändes helt rätt. Många spelare i hans position hade annars lämnat Ligue 2 så fort de hade fått chansen. Han kom faktiskt först som 18-åring till Frankrike från sitt hemland Kap Verde, detta var för fyra år sedan och han har känt att han har behövt några extra års skolning i den fantastiska plantskolan Le Havre innan han ville testa på något nytt. Det är först i sommar som han har känt sig redo.

Är det något som Lille är experter på så är det att jobba med kantspelare. Gervinho, Hazard, Sow (även om han fick plats som anfallare), Bastos, Keita med flera har gjort stor succé där, och man har även haft spelare som Debuchy, Odemwingie, Mirallas, Obraniak med flera som yttermittfältare. Så fort man spelar som ytter i Lille verkar man bli en kvalitetsspelare. Vi får se om Mendes kan fortsätta den här stolta yttermittfältstraditionen, han har alla förutsättningar till att göra det.

Han är kvick, stark i kroppen, modig, håller bollen nära fötterna även när han springer i hög hastighet. En djupledslöpare med mycket kvalitet i det han håller på med. Han måste bli en bli en ännu bättre poängspelare, men samtidigt får man så många bra bollar att jobba med i Lille att jag inte skulle bli förvånad om han gör 8-10 mål redan den här säsongen. Han är inte köpt som startspelare, men Payet och Kalou kommer inte att hålla hela säsongen så Mendes kommer att gå gott om chanser. Han känns som en spelare som är gjuten i en Lille-form, han passar den här klubben perfekt. Det här är ett klassiskt klipp från Lille, det är bara att lyfta på hatten för ytterliggare en sund värvning.

Ett sådant här mål gjorde han i somras när han spelade landslagsfotboll för sitt Kap Verde. Visar han upp sådana kvalitéer i Ligue 1 så kommer inte Lille kunna behålla honom särskilt länge.

Omgång 4

Lyon – Valenciennes (Lördag 17.00) TV4 Sport
Saknas: López, Monzón, Gourcuff, Cris (Lyon), Angoua, Djuric, Massampu, Bong (Valenciennes)
Tillbaka/nya: Grenier, Malbranque (Lyon), Sánchez (Valenciennes)

Lyon är starka på hemmaplan, Valenciennes oerhört svaga på bortaplan. Det är dock stökigt i Lyon efter att Lloris flyttat och man inte har tillgång till Gourcuff och López, samtidigt som Valenciennes fått tillbaka viktiga Sánchez. Valenciennes har dock inga större chanser att ens plocka poäng, utan jag kan tänka mig att Lyon har vaknat till efter en svag prestation mot Évian senast. Hemmaseger.

Ajaccio – Évian (Lördag 20.00)
Saknas: Mutu, Maire, Pierazzi, Sammaritano (Ajaccio), Jarolim, Bugnet, Angoula, Tie Bie, Ehret, Bérigaud, Yousef (Évian)
Tillbaka/nya: Jemal, Mostefa, Bouhours (Ajaccio), Khlifa, Mensah (Évian)

En kamp mellan två cyniska tränare och två jämnstarka trupper. Ajaccio går mest och väntar på att Mutu ska bli spelklar, men samtidigt vill man bygga vidare på den fina insatsen man hade hemma mot Paris SG för två veckor sedan. Évian har matchen mot Lyon i minnet, där man visade att man kan stänga av motståndarlagets offensiv. Oavgjort.

Bastia – Saint-Étienne (Lördag 20.00)
Saknas: Ilan, Agostini, Sans, El-Azzouzi (Bastia), Diomandé, Bayal (Saint-Étienne)
Tillbaka/nya: Varenne (Bastia), Brandão (Saint-Étienne)

Utan tvekan den matchen som jag kommer att prioritera på lördagen. Stämningen på Korsika är väldigt het eftersom både Ajaccio och Bastia gör succé på olika sätt, det måste vara en mardröm att spela matcher där just nu. Bastias bisarrt fina hemmaform har jag redan tjatat er sönder på, men nu ställs man mot Saint-Étienne som vann med 4-0 i den senaste matchen och verkligen är på gång. Det här kan bli en av säsongens höjdpunkter alla kategorier. Oavgjort.

Brest – Troyes (Lördag 20.00)
Saknas: Alphonse, Grougi (Brest), Bahebeck, Enza-Yamissi, Camus, Drouin (Troyes)
Tillbaka/nya: Kantari (Brest), Faussurier (Troyes)

Två lag som har haft perioder i matcher där man har spelat den fotbollen man har velat, men man har inte fått resultaten med sig. En viktig match eftersom bägge lagen är “favoriter” till att åka ur. Jag vill gärna att Troyes ska plocka tre poäng, men Brest är ändå starkare. Oavgjort.

Lorient – Nancy (Lördag 20.00)
Saknas: Emeghara, Ecuele Manga, Aliadière, Coutadeur, Quercia (Lorient), Luiz, Mollo, Helder, Dampha (Nancy)
Tillbaka/nya: Moukandjo (Nancy)

Hur ska man kunna skilja lagen åt? Bägge två siktar på placeringar runt 10:e plats, har likvärdiga avbräck, spelar på konstgräs, det brukar vara jämna matcher mellan dem. De spelar olika typer av fotboll – Nancy är mer köttande och blitzkriegattacker, Lorient är mer rulla runt. Jag tror dock att det har lossnat för hemmalaget. Traorés vänsterfot avgör, även om Nancy inte har släppt till många målchanser i början av säsongen. Hemmaseger.

Sochaux – Montpellier (Lördag 20.00) TV4 Sport
Saknas: Sauget, Corchia, Mikari, Butin, Duplus (Sochaux), Estrada, El Kaoutari (Montpellier)
Tillbaka/nya: Roussillon (Sochaux), Saihi, Bocaly (Montpellier)

Sochaux står på 0 poäng, Montpellier på 1 poäng. Det är någon form av krismatch. Montpelliers ägare Loulou Nicollin har varit rasande efter den här säsongsinledningen, medan Sochaux verkar ta det mer lugnt och försöker ge det här nya laget tid. Orden hopp och tålamod används ofta i Sochaux. Läge för islossning för Montpellier nu när både Belhanda och Mounier är redo att starta? Bortaseger.

Toulouse – Reims (Lördag 20.00)
Saknas: Djaló (Toulouse), Sekkat, Peuget (Reims)
Tillbaka/nya: Zebina, Capoue, Rivière (Toulouse), Diego, Weber, Tacalfred (Reims)

Såvida inte Reims gör mål efter något ströinlägg eller dylikt, så kan jag inte se hur Toulouse ska tappa poäng. Man har varenda spelare tillgänglig förutom nyförvärvet Djaló och är riktigt tunga att möta på hemmaplan. Det här är en av säsongens absolut svåraste bortamatcher, även om Reims har fått tillbaka det ordinarie mittbacksparet samtidigt som Diego kan göra debut. Hemmaseger.

Bordeaux – Nice (Söndag 14.00)
Saknas: Chalmé, Bellion, Ben Khalfallah, Poko (Bordeaux), Anin, Pentecôte, Fofana, Hennion (Nice)
Tillbaka/nya: Traoré (Bordeaux), Cvitanich, Pied, Eysseric (Nice)

Bordeaux har svårt för Nice. De senaste fem åren har man bara vunnit ett par matcher, och dessutom gjorde Nice en fin prestation mot Lille som skulle ha inneburit seger. Bordeaux har börjat säsongen fint, Nice är ojämna. Det borde ändå bli en segermarginal med ett par mål för Bordeaux. Hemmaseger.

Marseille – Rennes (Söndag 17.00) TV4 Sport
Saknas: Barton, Mendes, Diawara, N’Diaye (Marseille), Apam (Rennes)
Tillbaka/nya: Abdallah (Marseille), Makoun (Rennes)

Jag har svårt att se några trender brytas. Stabila och segerrika Marseille mot ett frustrerat Rennes. Att Pitroipa har kommit igång kanske räddar Rennes. Marseille har fortsatt tunn trupp, men när man är inne i ett stim med segrar så brukar det bara rulla på. Hemmaseger.

Lille – Paris SG (Söndag 21.00) TV4 Sport
Saknas: Debuchy, Bonnart, Klonaridis (Lille), Bodmer, Chantôme, Lavezzi, Lugano, Silva, Tiéné (Paris SG)
Tillbaka/nya: Kalou, Basa, Mendes (Lille), Douchez, Sissoko (Paris SG)

Om Paris SG skulle tappa poäng här, mot den kanske troligaste ligatitelkandidaten, då kommer deras ligasäsong att bli jobbig. Med trepoängssystem så går det visserligen fort att äta sig uppåt i tabellen genom att ta några segrar på raken, men Paris SG har inte råd med fler poängtapp, åtminstone inte psykologiskt. Samtidigt möter man ett Lille som spelade 120 minuter fotboll i Champions League den här veckan. Lille lär dock inte tänka på hur slitna de är, utan vill ge den nya hemmaarenan en fin start. Oavgjort.

***

Ammar Jemal (Young Boys till Ajaccio, lån)
Ajaccio fann sin mittback till slut. Jemal började förra säsongen på lån i Köln riktigt bra, men blev sedan skadad och kom inte igång efter det. Senaste tunisiska mittbacken som bytte Bundesliga mot Ligue 1? Toulouses stjärna Abdennour. Jag chansar och tror att detta blir riktigt bra. 4/5

Ryan Mendes da Graca (Le Havre till Lille, €3 miljoner)
Se ovan omgångspresentationen. 4/5

Hugo Lloris (Lyon till Tottenham, €10 miljoner + €5 miljoner)
Ligans bästa målvakt lämnar efter fyra år i Lyon. Om vi bortser från hur jag tror att han kommer att klara av Premier League, så kommer det här tappet att göra att Lyon tar någonstans mellan 5 och 10 poäng färre den här säsongen, även om ersättaren Vercoutre är förvånansvärt bra för att vara andramålvakt. Även om målvaktsmarknaden är svår, så borde man kunnat få några extra miljoner. Nice ska dessutom ha antingen 15% eller 25% av övergångssumman.

Joey Barton (QPR till Marseille, lån)
Sportsligt kanske det blir bra. Vad jag tycker om personen Barton i Ligue 1? 0/5

Stéphane Mbia (Marseille till QPR, €5,5 miljoner)
QPR gör ett ännu större klipp än när man tog in opolerade Diakité i vintras. Mbia var en av ligans bättre defensiva spelare och jag trodde att han skulle gå till en större klubb. Skador och små attitydproblem har dock hindrat hans karriär.

Kassim Abdallah (Sedan till Marseille, €0,5 miljoner)
Marseille plockar in en till bänkspelare som är uppväxt som Marseillesupporter. Abdallah är dock en klart godkänd högerbacksreserv, han var ligans bästa högerback i Ligue 2. Han kanske till och med kan utmana Fanni om en startplats? 3/5

Marama Vahirua (Nancy till Panthrakikos, gratis)
Min absoluta favoritspelare i Ligue 1 får nu spendera sina avslutande år i Grekland istället. Efter succén med Lorient 2009/2010 har det gått blytungt utför. Synd. Det är bara ett fåtal spelare i varje generation som har ett lika bra tillslag som Vahirua. Ett par av de vackraste målen finns en minut in i det här klippet, men det vackraste finns här. De längre bollarna han slog till Gameiro var dessutom en av huvudanledningarna till att Gameiro blommade ut.

Franck Dja Djédjé (Nice till Chornomorets Odesa, €0,3 miljoner)
Puel släpper iväg ytterligare en floppvärvning som Roy gjorde. Dja Djédjé startade visserligen den senaste ligamatchen, men är en medioker spelare och nu har Pied, Eyserric och Cvitanich värvats samtidigt som man vill köpa ännu en nya spelare, så förlusten av Dja Djédjé kommer inte att märkas.

Yacine Brahimi (Rennes till Granada, lån värt €0,3 miljoner)
En av Frankrikes mest lovande mittfältare för några år sedan. Han har dock inte klarat av att ta steget från en iögonfallande trixkille till att leverera varje vecka i Ligue 1. Rennes ville inte alls behålla. Det ingår en köpoption i lånet.

Jirès Kembo Ekoko (Rennes till Al-Aïn, €3,7 miljoner)
Kembo Ekoko fick sitt genombrott under förra säsongen. Ett tag var han den spelaren i ligan som gjorde flest mål per spelade minuter, trots att han är yttermittfältare. 24-åringen ville dock inte skriva på nytt kontrakt utan trodde att Lille skulle köpa loss honom i sommar. Så blev det inte, och den egna produkten går nu till Förenade Arabemiraten efter åtta år i Rennes. Något säger mig att han är tillbaka i Europa inom ett eller två år…

Idriss Saadi (Saint-Étienne till GFC Ajaccio, lån)
Fick speltid i den senaste omgången, men trots att Saint-Étienne har en tunn anfallsuppsättning så väljer man att låna ut honom. Antagligen för att Saadi är i desperat behov av att få starta matcher varje vecka. Han har ännu inte lyckats ta klivet till att prestera på seniornivå, trots många chanser, men han är bara 20 år så detta kanske blir hans genombrottssäsong?

Yannick Djaló (Benfica till Toulouse, lån)
Han var bokstavligt talat bara sekunder ifrån att skriva på för Nice förra sommaren, men man hann inte få in alla papper i tid innan transferfönstret stängde. Portugisiska klubbar tror antagligen mycket på honom, när Sporting släppte honom gratis i vintras högg Benfica direkt med ett kontrakt på 4,5 år. Den här anfallaren lever på sin snabbhet och har haft vissa bra perioder i sin karriär, men det andas budgetvärvning. 3/5

Mamadou Samassa (Valenciennes till Chievo, gratis + eventuella bonusar)
Valenciennes släpper en potentiell startspelare till Chievo, helt gratis? Ja, faktiskt. Samassa satt på en lön på runt €1 miljon/år, en lön de verkligen behövde bli av med. Aboubakar och Pujol klarar av att slåss om den enda anfallsplatsen.

Bengali-Fodé Koita (Montpellier till Le Havre, lån)
Han fick inte chansen den här säsongen heller. Akademiprodukten är 23 år när nästa säsong börjar, vill han återvända till Montpellier så måste han antagligen ösa in mål i Le Havre det här året.

Fabien Camus (Genk till Troyes, lån)
Den tunisiska mittfältare, fostrad i Montpellier och Marseille, har nu hunnit att bli 27 år gammal. Han lyckades inte alls i Genk, men i vissa matcher (bland annat mot Chelsea) såg man vilken hög nivå han kan hålla. Får han bara förtroende så kan det bli ett bra lån för Troyes. 3/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-09-01 kl 12:42
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå