POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

"The Joey Barton"

Igår skedde en av årets mest bisarra händelser: Joey Barton gjorde debut för Marseille. Eftersom hans engelska avstängning även gäller i Frankrike så kan han inte spela i någon fransk turnering innan mitten av november, men han får spela i Europa League. Av alla matcher som finns att spela, så blev det Fenerbahce på bortaplan (som om en Barton-debut inte var hett nog…) som debuten skedde i. Hur det gick? 2-2 efter det att Marseille hade vänt ett tvåmålsunderläge. Barton fick cirka 70 minuters speltid och han spelade försiktigt och enkelt, men skötte sig godkänt.

Jag tror att de flesta har insett att Barton faktiskt har bra kvalitéer, att han inte är den genomsnittliga engelska brunkarmittfältaren. Han är en av de mest spelskickliga engelska mittfältarna utanför A-landslaget, och han tillför även bra ledaregenskaper de dagarna som han håller sig lugn. Men som sagt, det är bara under de dagarna som han håller sig lugn…

Vi pratar alltså om en människa där Aguero-“incidenten” inte var en engångsföreteelse. Han gör sånt här och sånt här under matcher, såhär och såhär mot sina lagkamrater samtidigt som han har suttit ett par månader i fängelse. Jag förstår inte på något sätt hur man kan hylla Joey Barton på det sättet som fransmännen har gjort. Majoriteten har varit väldigt positiva och varma till hans ankomst, både bland medier och fans. Han har fått ett ännu varmare välkomnande än vad Joe Cole fick när han gick till Lille förra året.

Tidningarna har ringt runt till Marseille-spelare, tidigare lagkamrater och andra personer, och de flesta har bara sagt positiva saker om honom. Som tur väl är så har iallafall Marseille-legendaren Papin satt ned foten och sagt att han ogillar den här övergången, även om ett bara är ett lån på ett år. Fint. Det behövs fler som Papin, som inte bara hyllar Bartons övergång och säger att “han har förändrats”, för bäst var det är står Barton där med en ny tio matchers lång avstängning, och när det väl händer kan man fråga sig om Marseilles sportchef Anigo fortfarande tycker att Bartons övergång till Marseille på vissa sätt är större än Ibrahimovics dito till Paris SG…

För just nu går det bra i Marseille, men den klubben är himmel eller helvete. Det är ingen normal toppklubb utan det kan saknas allt form av nyanstänkande. När spelet kommer att börja hacka – för det kommer det göra, det gör det varje säsong – då är jag högst tveksam till att fansen, media och Barton själv är lika lyckliga. Då kommer det inte räcka med att Barton fortsätter att twittra ut sin kärlek till Marseille och Frankrike. Han måste hålla sig hur lugn då, men alla vet att en pressad Joey Barton aldrig håller sig lugn.

Vi får även komma ihåg att trots att Ligue 1 är en betydligt lugnare liga än Premier League, så är Ligue 1 den toppliga i Europa där det hittills har delats ut flest röda kort den här säsongen (0,4 röda kort/match, att jämföra med 0,15 röda kort/match i Premier League). När Barton kommer tillbaka så är det inte en fråga om det kommer att blåsa hårt kring honom, utan när. Fram till dess får Marseilles tunna trupp göra allt för att få ut så mycket som möjligt av fotbollsspelaren Barton, för där kan man faktiskt få mer nytta än vad man tror.

Jag kan respektera vissa saker som Joey Barton gör när det kommer till att vara involverad i välgörenhet, stå upp för homosexuella fotbollsspelare, vara en trevlig prick när det själv passar honom, men alla de här incidenterna på och utanför planen gör att jag kommer aldrig att kunna respektera människan och därmed heller aldrig fotbollsspelaren Barton. Han är ingen schysst bad boy eller skön kille, utan en idiot som visar sitt rätta jag så fort adrenalinet pumpar i hans kropp. Som tur väl är så slipper vi honom i Ligue 1 i två månader till.

Montpellier – Saint-Étienne (Fredag 20.45) TV4 Sport Extra
Saknas: Utaka, El Kaoutari (Montpellier), Clerc, Zouma, Diomandé, Brison (ASSE)
Tillbaka/nya: Polomat (ASSE)

Bastia – Paris SG (Lördag 17.00) TV4 Sport
Saknas: Moizini, El-Azzouzi, Ilan, Bonnefoi (Bastia), Lavezzi, Lugano, Tiéné, Motta (PSG)
Tillbaka/nya: Cioni (Bastia), Douchez, Sissoko, Silva, van der Wiel, Bodmer, (PSG)

Brest – Valenciennes (Lördag 20.00)
Saknas: Mendy, Dernis, Brou Apanga, Martial, Elphonse, Benschop, Guidileye, Ferradj, Coulibaly (Brest), Djuric, Gomis, Massampu, Pujol, Angoua, Saez (Valenciennes)
Tillbaka/nya: Grougi (Brest)

Lorient – Nice (Lördag 20.00)
Saknas: Quercia, Sunu, Ecuele Manga, Coutadeur, Le Lan, Traoré, Audard, Baca, Emeghara (Lorient), Fofana, Hennion, M’Bow,Pied, Diaz, Pentecôte, Anin (Nice)
Tillbaka/nya: 

Sochaux – Troyes (Lördag 20.00)
Saknas: Nogueira, Butin, Mikari, Carlão, Cros, Daf, Lopy (Sochaux), Jarjat, Outrebon, Drouin, Xavier, Enza-Yamissi, Obbadi, Bettiol (Troyes)
Tillbaka/nya: Sauget, Privat (Sochaux)

Reims – Nancy (Lördag 20.00)
Saknas: Peuget, Toudic, Fortes, Liébus, Ghilas, Fofana (Reims), Helder, Haïdara (Nancy)
Tillbaka/nya: Ramaré (Reims), Luiz, Jeanvier (Nancy)

Toulouse – Rennes (Lördag 20.00) TV4 Sport
Saknas: Vidal, Firmin, Aguemon, Zebina (Toulouse), Montaño, Diarra (Rennes)
Tillbaka/nya: Sané (Rennes)

Bordeaux – Ajaccio (Söndag 14.00) TV4 Sport
Saknas: Kommer uppdateras
Tillbaka/nya: Kommer uppdateras

Marseille – Évian (Söndag 17.00) TV4 Sport Extra
Saknas: M’Madi, Bugnet, Tié Bi (Évian), Marseille kommer uppdateras
Tillbaka/nya: Mongongu, Rabiu, Sorlin (Évian), Marseille kommer uppdateras

Lille – Lyon (Söndag 21.00) TV4 Sport
Saknas: Kommer uppdateras
Tillbaka/nya: Kommer uppdateras

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-09-21 kl 19:15
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto