Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Korsikaderby: Mer glädje än hat. Förhoppningsvis

Man får nog gå tillbaka till 70-talet då Bastia lirade ute i Europacupspel för att hitta en period där Korsikafotbollen var starkare än vad den är idag. När AC Ajaccio gick upp till högstadivisionen 1973, där Bastia redan var, så var det över 50 000 människor ute på gatorna för att fira. Inte dåligt för en ö där det då, precis som nu, bodde runt 300 000 invånare. Den sportsliga bedriften från 1970-talet har upprepats den här säsongen då både AC Ajaccio och nykomlingarna SC Bastia spelar i Ligue 1. Dessutom finns två andra framgångsrika lag på Korsika: Gazélec Ajaccio som var i semifinal i Coupe de France i våras och nu är nykomlingar i Ligue 2, och sedan har vi CA Bastia (Cercle Athlétique Bastiais, oerhört vackert namn) i National, det vill säga tredjedivisionen.

ANNONS

Det sportsliga går alltså bra just nu, men som vanligt är fotbollen på Korsika inte i en kontext där det bara handlar om sportsliga bitar. I helgen är det derby mellan Ajaccio och Bastia, ett derby som klubbarna och polisen har jobbat med i flera veckor, allt för att det inte ska bli några problem. Ajaccio har gett 900 biljetter till Bastia-fansen, vilket är en bit mer än de 5% av arenan som de måste ge till bortasupportrarna enligt fotbollsförbundets regelstiftning, men samtidigt vill man hålla nere antalet Bastia-fans.

De har Catastrophe de Furiani i tankarna, en match år 1992 mellan Bastia och Marseille där 18 människor dog på grund av att det togs in för många supportrar på arenan, vilket ledde till att en av läktarna rasade. Fotbollsförbundet har också tagit krafttag mot läktarproblemen och Ajaccio började den här säsongen med tre minuspoäng på grund av upprepade förseelser från publiken under den gångna säsongen. Bland annat fick en assisterande domare ta emot en spark på benet under en ligamatch mot Lyon.

ANNONS

Det ska dock inte bli några större problem i den här matchen, utan det stora problemet blir att se till så att publikantalet hålls nere till hanterliga nivåer. Supportrarna till klubbarna har respekt för varandra, åtminstone de äldre. Det är snarare de yngre supportrarna, och då framförallt de som är med i ultrasgrupperingar, som kan vålla problem i enskilda situationer. Fansen till SC Bastia och AC Ajaccio ser klubbar som Marseille och Paris SG som sina stora fiender, snarare än sin ö-kollega. Spelarna och klubbarna har också respekt och inte avsky för varandra. I France Football var det i veckan en intervju med lagens kapten Cahuzac och vicekapten Cavalli, som visade upp den här glädjen som finns i att spela matchen.

Den här veckan på Korsika har dock varit tung. I tisdags inträffade årets 15:e mord på ön, och det var inte vem som helst som blev mördad. Antoine Sollarco, som i omvärlden mest är känd för att vara en advokat vars klienter oftast är korsikanska nationalister samt folk från maffiavärlden, blev i tisdags skjuten när han var på väg till jobbet. Det var ytterliggare ett i rad av alla mord på människor kopplade till olika gäng på Korsika. Maffiautbredningen på ön är stor. Varför detta är viktigt? Sollarco var advokat för AC Ajaccio och en mycket nära vän med klubbpresidenten Orsoni.

ANNONS

Bara timmar innan Sollarco mördades så fann man även Jean-Dominique Allegrini-Simonettis kropp. Allegrini-Simonetti var också en koriskansk nationalist, som bland annat var medlem i den våldsamma separatiströrelsen Armata Corsa. Nu har både premiärministern Ayrault och inrikesministern Valls tröttnat och de kräver att man börjar att städa upp på Korsika för att återigen få lugn och ro på ön. Det krävs att något markant händer, för just nu eskalerar gängvåldet.

Nåväl, det ska ju spelas fotboll också och Korsika är inte bara fyllt med tråkigheter.

Ska man dra några skillnader mellan klubbarna så är det att Bastia från den norra delen av ön är en större fotbollsklubb, men från en mindre stad som dessutom är mer av en klassisk arbetarstad än vad Ajaccio är. Ajaccio känns lite mer intellektuellt. Historiskt sett brukar de här matcherna mellan de två lagen vara jämna, åtminstone när matcherna spelas i Ajaccio. Ajaccio har dessutom ett starkt hemmafacit, med blott fem förluster på de 22 Ligue 1-matcherna man har spelat sen man tog sig tillbaka till högstadivisionen, men Bastia vann bägge mötena lagen emellan under säsongen 2009-2010, då bägge lagen var i Ligue 2.

ANNONS

Ajaccio har fixat ihop defensiven under den nya tränaren Dupont, men det finns fortfarande det där eldiga i laget. När man har en bra dag kan man slå vilket gäng som helst. När man har en dag där man inte brinner 150% för matchen så syn det varför man är ett bottenlag. Framförallt de tekniska svagheterna brukar skina igenom. Därför har man varit beroende av kvalitetsspelare som Ochoa och nyförvärvet Mutu, som tillför spetskvaliteten som behövs om man vill vinna matcher där resten av laget inte spelar på topp. Mutu är fortfarande i en inskolningsfas, men han tillför saker av högsta tekniska kvalitet. Ajaccio känns dock på gång, jag tror att laget med tiden kan bli en hyggligt stabil Ligue 1-klubb om man sköter allting rätt.

Bastia har egentligen inte spelat särskilt bra den här säsongen. Man har släppt in 20 mål på 8 matcher, vilket är sämst i ligan, men samtidigt har man gjort mål i rätt lägen av matcherna. Hade Bastia varit mindre effektiva så hade folk kallat det för ett rätt kasst lag, men nu ramlar målen och poängen in med hygglig kontinuitet, så de rider fortfarande på en positiv våg. Det har varit olika spelare som klivit fram, bland annat Khazri, Yatabaré, Rothen, Palmieri, Cahuzac med flera, men det har bara varit i någon eller några matcher. Det är ingen som har presterat riktigt bra under hela säsongsstarten. Målskyttar som Maoulida (3 mål) och Modeste (4 mål) har dock haft energin att ta de där extra löpningarna varje match, så de har fått en målchans som de sedan har satt.

ANNONS

När det gäller matchtrupperna så är det bara Ajaccio som har släppt sin. De saknar Belghazouani, Lasne och Felipe, men det är bara Belghazouani som hade startat matchen. Jag kan tänka mig att startelvorna kommer se ut ungefär såhär:

Ajaccio (4-2-3-1)

Mutu
Diarra – Cavalli – André
Mostefa – Faty
Bouhours – Poulard – Medjani – Diawara
Ochoa

Alternativet är att man på något sätt får in Pierazzi eller Eduardo.

Bastia (4-2-3-1)

Modeste
Khazri – Yatabaré – Maoulida
Rothen – Cahuzac
Harek – Choplin – Marchal – Angoula
Novaes

Palmieri, eller Ilan (värvad från Ajaccio) om tränaren Hantz vill chansa, är också aktuella för startelvan.

Om man ska jämföra startelvorna så krossar Ajaccio på målvaktsposten, backlinjerna är jämnsvaga med varsin bra Ligue 1-spelare (Medjani respektive Marchal), på mittfältet är Bastia segrare tack vare bättre bredd samt tekniskt kvalitet och i anfallet är Mutu en klart bättre spelare än Modeste, även om Modeste är mer inskolad. Sånt här lär dock inte spela någon större roll på söndag, uppladdningen inför de här matcherna började redan när Bastia blev uppflyttade i våras så bägge lagen är väl pålästa om varandra.

ANNONS

Nu undrar ni alla: hur har Mutu värmt upp inför derbyt? Han har festat tillsammans med holländska landslagsspelare och prostituerade kvinnor. Mutu hånglade upp en av de prostituerade, men gick ändå hem ensam. Bra Mutu.

Vad som annars har hänt i veckan? U-21 landslaget har varit i kris. Mombaerts misslyckades med att ta landslaget till U-21 EM-slutspelet och avgick från förbundskaptenposten innan han hann att få sparken. Dessutom valde Griezmann, M’Vila, Mavinga, Ben Yedder och Niang att festa i Paris dagar innan den avgörande kvalmatchen mot Norge, något som kom fram tack vare festbilder på Facebook.

Nu är Mavinga och M’Vila avstängda från spel i Rennes på obestämd tid, de får bara träna med juniorlaget. Allting började med att Rennes försökte hålla kvar M’Vila för länge genom att sätta en för hög prislapp, och när småproblemen började att komma så var inte tränaren Antonetti tillräckligt kapabel till att hålla tyglarna om M’Vila. En bättre tränare och en bättre sportchef hade kunnat sköta situationen mycket snyggare, och då hade inte den här situationen uppstått. Det känns som att hela Rennes’ säsong kommer att gå ut på att man ska lösa alla problem och sedan härda sig igenom året utan att vara nära nedflyttning, för att sedan börja bygga nytt nästa sommar. Kanske med en ny tränare.

ANNONS

Bordeaux – Lille (Fredag 20.45) TV4 Sport Extra
Paris SG – Reims (Lördag 17.00) TV4 Sport
Nancy – Sochaux (Lördag 20.00)
Évian – Toulouse (Lördag 20.00)
Nice – Saint-Étienne (Lördag 20.00)
Rennes – Montpellier (Lördag 20.00)
Valenciennes – Lorient (Lördag 20.00) TV4 Sport
Ajaccio – Bastia (Söndag 14.00)
Lyon – Brest (Söndag 17.00) TV4 Sport Extra
Troyes – Marseille (21.00) TV 4 Sport

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2012-10-19 kl 21:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto