Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Omgång 25: Barriärbrytande bilklubb

I Tyskland finner vi Wolfsburg och i Italien finns det Juventus, men den franska motsvarigheten pratas det sällan om. Biltillverkarna Peugeot har sedan slutet på 1920-talet sysslat med fotboll i form av deras egna klubb Football Club Sochaux-Montbéliard.

ANNONS

Sochaux är en av Frankrikes absolut viktigaste klubbar. När klubben kom fram i slutet på 20-talet så valde Peugeot, som tidigare mest hade tillverkat cyklar men började riktade in sig mer mot bilbranschen, direkt att göra en storsatsning. Man betalade ut löner till spelarna vilket var förbjudet på den här tiden. Sochaux förstod inte varför så därför gick klubben ut och var en av de drivande krafterna till att proffsfotbollen infördes i Frankrike, vilket betydde att klubbarna nu fick betala ut löner. Dessutom bildades Peugeot Cup år 1930. Cupen fungerade som en slags nationell titel, och bara ett par år senare var Sochaux återigen en av de största drivande krafterna i ett viktigt beslut. Den här gången hjälpte man till att skapa en nationell liga, den ligan som idag heter Ligue 1.

Sochaux levde gott på Peugeots pengar. Peugeot hade startat klubben som ett projekt för sina arbetare så att de hade någonstans där de kunde träna efter arbetsdagarna. Det tog dock inte lång tid innan Sochaux värvade in skottar, schweizare, spanjorer, argentinare och fransmän från andra franska lag. Sochaux var den första nationella franska storklubben, och mellan 1935 och 1938 vann man två ligatitlar och en cuptitel.

ANNONS

Efter det kom andra världskriget och inget blev sig likt. Peugeot tvingades tillverka åt tyskarna under kriget och när det väl var slut så var man inte villiga att spendera pengar på Sochaux, utan prioriterade att försöka bygga upp en Europaledande bilindustri. Sochaux klarade sig tack vare att man slog sig samman med några andra klubbar, men sedan fick man en briljant idé: att starta en ungdomsakademi. Sochaux blev den första klubben i Frankrike att göra detta. Ungdomarna spelade fotboll på förmiddagarna och arbetade i fabriken på eftermiddagarna. Man ska inte underskatta den påverkan som Sochaux har haft på det akademiklimatet som vi fortfarande ser i Frankrike idag.

Den här ungdomssatsningen har sedan genomsyrat hela föreningens aura sedan slutet på 40-talet. Akademin hämtar bara in ungdomar från närområdet samt från välbevakade akademier i Senegal, Mali och Kamerun. A-laget har visserligen alltid kryddats med utländska (Álvaro Santos!) och inhemska värvningar, men Peugeot har varit noga med att Sochaux ska vara ett föredöme. Klubben ska vara självgående, fylla ut en så stor del av truppen som möjligt med egna akademispelare, ha humaniska värderingar och spelarna ska uppföra sig korrekt. Dessutom är man noga med att spelarna ska ta skolstudierna på stort allvar. Det kan låta lite sektliknande, men det är det verkligen inte utan Sochaux lever på sina tydliga och sunda regler.

ANNONS

Att man skapat ett beroende av att akademin tar fram stjärnspelare har ibland varit till stor glädje, men också problematiskt. Man har aldrig lyckats etablera sig i toppen under en längre tid, man har varit ojämna, utan sedan slutet på andra världskriget så har man bara vunnit en Coupe de France-titel (2007) och en Coupe de la Ligue-titel (2004). Inte en enda ligatitel. Däremot kan man skryta med att man är den franska klubben med flesta säsonger i högstadivisionen. Man är inne på sin 66:e säsong, tvåan på listan är Marseille med 64 säsonger.

I början på 2000-talet såg man ut att kunna gå mot en ny storhetsperiod, efter en sejour i Ligue 2. Spelare som Benoît Pedretti, Pierre-Alain Frau och Jérémy Mathieu var några av Frankrikes mest lovande spelare och alla kom från Sochauxs akademi. Pedretti var det stora namnet när han som 23-åring klev in i Confederations Cup för Frankrike och inte bara var ordinarie, utan en av de bästa spelarna i det franska laget. Ett år senare var han såld till Marseille, dock fick han aldrig den stora karriären som hans potential antydde att han kunde få.

ANNONS

Det går däremot tyngre för klubben nu, trots att man nyligen blev utnämnd till att ha Frankrikes bästa akademi. Den förre tränaren Francis Gillot byggde upp en riktigt fint lag med spelare som Marvin Martin, Modibo Maïga, Ideye Brown, Kévin Anin med flera, men det är egentligen bara Ryad Boudebouz, en spelare som några enstaka fans hoppat på med rasistiska påhopp sedan Boudebouz sjungit sånger tillsammans med Marseille-fansen i höstas, som är kvar. Alla andra har lämnat och de lämnade under 2011 och 2012, utan någon möjlighet till inskolning för de nya startspelarna. Sträckan för inskolningen har varit för kort och det är nu därför som Sochaux, för andra säsongen på raken, slåss för att inte åka ur Ligue 1. Detta trots att man slutade femma i tabellen så sent som 2011.

En sak som dock imponerat på mig den här säsongen är hur Sochaux har gått från att vara laget som var fullproppat med inspirationsrika och okontrollerbara stora talanger, till att nu vara… Ett lag. De taktiska bitarna sitter där, tränaren Hély är duktig på att visa upp tydliga riktlinjer för hur han vill att laget ska spela, men han har haft problem att få ut spetskvalitéerna hos spelarna. Det var dock inget problem i matchen mot PSG i helgen, utan då spelade man med ett självförtroende som jag inte har sett i Sochaux de senaste 18 månaderna. Detta, tillsammans med en taktik anpassad för att plocka bort ett trött PSG, gjorde att segern kunde komma, trots att man släppte in både 0-1 och 2-2.

ANNONS

På samma sätt som Ancelotti var den stora orsaken till att PSG vann matchen mot Valencia i helgen, så var han den här matchen den stora förloraren i tränarkampen mot Hély. Jag har pratat om det tidigare, att Ancelotti ibland går in med en nonchalt inställning till ligamatcher. Han verkar inte påläst. Sochauxs höga backlinje och tajta lag i en 4-4-2 byggde på tydliga anfallslöpningar och där Boudebouz skulle stå för kreativiteten. Det intressanta var att Sochaux lyckades spela aggressivt trots att man låg lågt i positionerna. Det enda målchanssituationer som PSG skapade var när spelarna försökte sig på individuella prestationer och när det blev fasta situationer. Laget saknade helt och hållet en genomtänkt matchplan.

Och Sochauxs startelva mot PSG? Sex spelare som har gått genom den egna akademin, tre gratisvärvningar, ett lån och högerbacken Corchia som kostade €2 miljoner. Dessutom passade de inbytta anfallsparet Privat och Bakambu, bägge två från den egna akademin, på att samarbeta fram segermålet. Det är riktigt imponerande att ett sådant lag kan gå ut och verkligen ta en rättvis seger mot PSG, för man var under långa stunder i matchen det spelmässigt bättre laget.

ANNONS

Tränaren Hély då? Jorå, när han kom fram som junior så tillhörde han Sochauxs akademi och dessutom jobbade han mellan 2003 och 2012 som ungdomstränaren i klubben. Det är så Peugeot vill att det ska vara, för Peugeot driver fortfarande klubben. Bland annat har alla klubbpresidenter i Sochauxs historia tidigare jobbat i Peugeot och är handplockade av biltillverkaren för att passa just Sochaux, och hemmaarenan (som man spelat på sedan 30-talet) heter sedan år 1945 Stade Auguste Bonal. Auguste Bonal var en tidigare Peugeot-chef som blev avrättad av tyskarna innan kriget var slut. Sochaux är på många sätt en underlig men genuin klubb. Jag vill verkligen inte att de ska åka ur Ligue 1.

Lille – Rennes 2-0
1-0 Självmål (24′)
2-0 Payet (61′)

Den här matchen handlade efteråt om att Rennes’ franska A-landslagsman Alessandrini drog på sig en knäskada och missar resten av säsongen och troligen även starten på nästa säsong. Det är synd för Lille, för de förtjänar beröm för inte bara den här matchen, utan för den fina trenden man håller på att komma in i. De positiva tendenserna fanns där redan i förlustmatchen mot PSG, men nu har man slagit topplagen Lyon och Rennes den senaste veckan – och man har varit det bättre laget i bägge matcherna. Rennes var förvånansvärt medelmåttligt i sitt offensiva spel.

ANNONS

Marseille – Valenciennes 1-0
1-0 Fanni (94′)

Marseille hade problem. Valenciennes brukar gilla att ligga lågt och sedan gå på fina kontringar, samtidigt som man är ett någorlunda bollskickligt lag. Sådana lag som Marseille har problem att få bra resultat mot, inte minst då man förlorade mot just Valenciennes med 4-1 i höstas. Det var inte en särskilt underhållande match utan bägge lagen tog ut varandra. Det var först under de sista fem-tio minuterna som Marseille verkligen ökade tempot och då skapade man flera målchanser. I den 94:e minuten gjorde Valenciennes sitt första stora markeringsmisstag i matchen och då blev det mål. Valenciennes ska dock orka med att ha längre anfall än vad som var fallet i den här matchen.

Bastia – Nice 0-1
0-1 Maupay (61′)

En bra och intressant match när Bastia var tillbaka på sin egna hemmaplan för första gången sedan i november, detta på grund av säkerhetsbrister som nu ska vara åtgärdade. Nice fick dock inte ta med sig sina fans till matchen, så istället skedde firandet på flygplatsen senare under kvällen. Bastia skapade de bästa målchanserna, men Nice fick in ett offsidemål av 16-åriga Maupay som ändrade förutsättningarna. Bastia-fansen höll hög ljudvolym genom hela matchen. Det hjälper dock inte när man har problem att göra mål. Bastia har bara gjort tre mål på de sju matcherna man har spelat under 2013. Det är en anmärkningsvärd siffra för ett så offensivt lagt lag.

ANNONS

Brest – Ajaccio 1-1
1-0 Raspentino (12′)
1-1 Oliech (70′)

Tidigare hemmastarka Brest (fem segrar och en oavgjort på de sex första matcherna) vinner inte ens sina hemmamatcher längre. Man gjorde en fullt godkänd första halvlek där man till och med hade möjligheter till en tvåmålsledning. Efter det blev man passiva och Ajaccio kom in i matchen. I andra halvlek var det Ajaccios mittfältare Cavalli som höll på att fixa en seger för sitt lag.

Lorient – Évian 2-1
1-0 Aliadière (Straff, 42′)
2-0 Monnet-Paquet (78′)
2-1 Betão (83′)

När Lorient hittar sitt rullande anfallsspel, då är man ett av de mest attraktiva lagen i Ligue 1. Man hade det under första halvlek och borde fått mer utdelning än bara ett mål. Efter en trögare halvlek satte sig Lorient i besvär när man släppte in en reducering, men man vill verkligen utmana om Europa League-platsen/platserna.

ANNONS

Montpellier – Nancy 1-0
1-0 Herrera (34′)

Nancy kan ibland spela riktigt bra anfallsfotboll, men oftast ligger man med elva spelare på rätt sida och hoppas på fasta situationer. Det här var en match med det sistnämnda. På en svårspelad gräsmatta hade bägge lagen svårt att få till ett ordnat passningsspel, vilket gagnade Nancy mer än Montpellier. Montpellier var dock det matchförande laget, även om Nancy hade ett par farliga målchanser.

Toulouse – Troyes 2-2
0-1 Yattara (78′)
0-2 Nivet (83′)
1-2 Ben Basat (86′)
2-2 Självmål (88′)

Två missnöjda lag. Toulouse hade mycket bollinnehav utan att få till bra anfall. Ben Basat gjorde ett bra jobb på topp, men fick ingen hjälp från mittfältarna. Det fanns inga idéer i spelet och Troyes hade lätt för att försvara. Matchens enda underhållning vad det galna slutet.

ANNONS

Bordeaux – Lyon 0-4
0-1 Grenier (15′)
0-2 Fofana (65′)
0-3 Grenier (Straff, 73′)
0-4 Lacazette (75′)

Fotboll är en underlig sport. Det här var en tempofattig match mellan två slitna lag. Det kanske till och med var lite fördel Bordeaux i matchen. Lyon hade dock fyra anfall där man visade spetskvalitet och i samtliga fyra anfall blev det mål. Det är imponerande att Lyon vann så stort på bortaplan mot ligans näst bästa försvar, framför allt eftersom Lyon inte spelade särskilt bra.

Reims – Saint-Étienne 1-1
0-1 Aubameyang (10′)
1-1 Courtet (76′)

Attityd mot teknik. Saint-Étienne började med högt tempo och fick en rättvis ledning. Efter det hände något. Saint-Étiennes spel flöt inte på lika naturligt längre utan Reims verkligen kämpade sig in i matchen och hade dessutom möjligheter till att vinna. Courtet fick besked att han hade cancer för snart två år sedan, men han har kämpat sig tillbaka och trots skador så är han nu en av de mest intressanta nya spelarna i Ligue 1 den här säsongen. Åtta mål på elva starter och sju inhopp imponerar, särskilt då han är den enda offensiva spelaren som levererar bra prestationer i Reims.

ANNONS

Sochaux – Paris SG 3-2
0-1 Alex (29′)
1-1 Roudet (36′)
2-1 Sio (54′)
2-2 Sakho (76′)
3-2 Bakambu (82′)

Se ovan.

Tabell: Omgång 25

Omgångens bästa: Boudebouz (Sochaux). Ibland är han usel och många gånger transparent – och stundtals helt briljant. Har en hög teknisk nivå.

Omgångens sämsta: Diarra (Rennes). Januarilånet har sett bra ut tidigare, men föll igenom mot Lille.

Omgångens Kim: Fofana (Lyon). När Källström och Bastos har lämnat så är det Fofana och Umtiti som står för de praktfulla distansskotten i Lyon.

Omgångens mål: Fofana 0-2 (Bordeaux – Lyon). Fofana vann själv bollen på mittplan och några passningar senare satt bollen klockrent i krysset.

Omgångens elva (4-2-3-1)

Sio (So)
Barthelmé (Lo) – Grenier (Ly) – Boudebouz (So)
Anin (Ni) – Fofana (Ly)

ANNONS
Roussillon (So) – Hilton (Mo) – Basa (Li) – Fanni (Ma)
Jourdren (Mo)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-02-18 kl 16:45

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto