Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Omgång 36: Årets spelare i respektive lag

Att utnämna “Årets spelare” i ett lag är svårt, man måste egentligen se varenda match för att få ett så bra helhetsperspektiv att man med säkerhet kan ge en ordentlig åsikt. Det är lätt att man bara nämner de spelarna som det skrivs om i medierna, men för att ta ett exempel: årets spelare i Kalmar FF år 2012 var inte Dauda, utan Arajuuri. Det är det egentligen bara KFF-fansen som har koll på.

Jag ska försöka att ge min bild av de spelarna jag tycker har betytt mest för varje lag, och även de spelarna som har varit de negativa överraskningarna. Jag uppskattar att jag har sett minst tio matcher med alla lag, snarare runt 20-25 matcher för de flesta. Max två spelare i varje kategori, och när det gäller att kora de bästa spelarna så är kravet att man får ha missat max tio ligamatcher.

Ajaccio

Visst, det finns en hel del spelare i laget som lägger ned ett stort jobb, men det är ändå Ochoa och Mutu som är klasser bättre än sina medspelare i de avgörande situationerna. En av de spelarna som också var tänkt att bidra med kvalitet var Lorient-nyförvärvet Diarra, men trots en lovande start så får han liksom inte ut några av sina styrkor.

Bastia

Thauvins Hazard-spel har varit en av ligans stora glädjeämnen. Han bara kör på med sina tekniska grejer i hög fart. Samtidigt tycker jag även att den oortodoxa tvåvägsmittfältaren Yatabaré tillför en livsnödvändig fysik till ett annars alldeles för tunt Bastia. Brassemålvakten Novaes var för mycket brasse för att vara en bra målvakt, han var en vandrande katastrof och man undrar hur han kan ha blivit vald till den bästa målvakten i Ligue 2 ifjol.

Brest

Redan nedflyttade, men målvakten Thébaux och mittbacken Kantari kommer att flytta till större klubbar i sommar. Kantari känns så komplett som mittback, han har alla de kvalitéerna som man vill se där nere. Man hade hoppats på betydligt mer från de fina fötterna hos Grougi och framför allt Dernis. Istället för att vara kloka och fina, så har de istället varit gamla och mediokra.

Bordeaux

Trémoulinas är mer av en “wing back” än en “full back”, fast han är så pass bra att han ändå alltid gör ett magnifikt jobb, oavsett om Bordeaux kör med tre-, fyra- eller fembackslinje. Han är så kvick och smart. Är det han som får kaptensbindeln om han bestämmer sig för att stanna? Plasil har nämligen varit förvånansvärt svag sedan han skrev på nytt kontrakt, en sådan spelare vill man se med glädje och i form, det får han nog först efter att han har bytt klubb i sommar.

Évian

Så svårt här. Ninkovic har spelat för få matcher och Khlifa har bara blänkt till ibland. Jag gillar dock alltid det som Barbosa och Wass gör, så det får bli de två eftersom det är i grunden två genuint bra spelare. Dessutom är Barbosa så gammal (37 år!), men ändå så poängstark. Jarolim och Dhaouadi hade kunnat bli viktiga nyförvärv, men de saknade motivationen till att etablera sig i Évian. De två skapade irritation bland fansen över sina beslut att lämna klubben bara månader efter att de skrivit på.

Lille

Det är svårt att veta vad som kommer att hända med Payet i framtiden. Han är 26 år och kanske får “nöja” sig med en Valbuena-karriär. Den här säsongen har han inte varit Hazard-klass, men han ligger bakom alla av Lilles segrar. Man vill verkligen att de ska gå bra för Roux, men det stämmer aldrig för honom. Fernando Torres-syndromet.

Lorient

Lorient har Ecuele Manga, Traoré, Gourcuff och ett passningsspel som få lag i Frankrike kan matcha. Ändå hänger mycket av deras framgångar på Aliadière. Aliadière är den löpsmartaste anfallaren i ligan, han drar hela lasset för laget. Bara sätt unga anfallare framför några timmars video där de får studera Aliadière, så kommer de att förstå fotboll på ett bättre sätt. Nästa spelare som Lorient måste få skadefri är Coutadeur. Han på något sätt definierar hela Lorients spel: pass-rörelse-pass-rörelse-pass-rörelse. Än så länge visar han det alldeles för sällan.

Lyon

De unga spelarnas toppar har egentligen varit under för korta perioder, men Umtiti verkar man alltid kunna räkna med. Lyon ska bygga upp en ny stomme med Umtiti som en av de stora namnen. Gourcuff är alltid den stora floppen, så länge han inte är en av ligans bästa spelare så får han ses som kraftigt överbetald.

Marseille

Självklart skulle Valbuena varit nominerad till priset som årets spelare i hela ligan. Hade det inte varit för filmningarna så hade alla älskat honom. De två vinterförsäljningarna Kaboré och framför allt Rémy gjorde sitt bästa för att vara så sunkiga som möjligt. De lyckades rätt bra med det.

Montpellier

Vi fortsätter med de offensiva mittfältarna. Det har blivit ett maktskifte i Montpellier. Det mesta i offensiv väg kretsar kring de finurligheterna som Cabella kan komma på. Belhanda å andra sidan kräver man mycket mer av. Till och med Montpellier har förstått detta, de har självmant sagt att det är hur lugnt som helst om Belhanda lämnar, men Cabella är absolut inte till salu.

Nancy

Nancys problem är inte i mittförsvaret. Puygrenier är en krigare som visserligen ibland blir sliten, men när han är bra, då är Nancy bra. Dessutom är han ligans bästa spelare på att nå bollen på offensiva fasta situationer. I målet var Ndy Assembe så dålig att till och med den eviga målvaktsreserven Gregorini kändes som ett klockrent val i jämförelse.

Nice

Det finns en spelare som dirigerar ihop hela laget, och det är Digard. Lägg där till att han är både en bolluppsugare och en passningsläggare av högsta klass så får du en av ligans bästa mittfältare för den här säsongen. Pied var sommarens dyraste köp, men var allldeles för anonym. Man märkte sällan av honom.

Paris SG

Matuidi definierar en del av Paris SG, Ibrahimovic en annan. Silva har spelat för sällan, och Sirigu har inte haft den där extrema toppen. På andra sidan har inte Pastore ännu levt upp till sin €40 miljonersprislapp, han gör ibland bra matcher och bra sekvenser, men det sker för sällan och han kan bara få en säsong till på sig att bevisa sig. Holländaren van der Wiel kom fel in i det redan från början och behöver en nystart.

Reims

Det här var enkelt: Krychowiak är en skördetröska på mittfältet, som skövlar och är matnyttig. Agassa gör sina misstag, men räddade laget i nästan varje match under hösten. Reims gjorde i somras en stor kraftansträngning för att få behålla Ghilas. Under den här säsongen har han stått för humoristiskt många målchansmissar.

Rennes

Féret försöker att göra fotboll både vackert och effektivt. Hade han varit några år yngre så hade han spelat landslagsfotboll. Makoun har varit en mer än godkänd ersättare för M’Vila, det syns varför han tidigare i karriären var eftertraktad av några av världens absolut största klubbar. Just M’Vila var direkt medioker under hösten, hela hans karriär dog på mindre än ett halvår. Samtidigt lyckades inte heller Diallo att utnyttja något av sin stora talang.

Saint-Étienne

Ännu en enkel vinnare: Aubameyang. Det behövs inga kommentarer där. Däremot är kompanjonen på kanten, den förhållandevis dyra Hamouma, inte i närheten av att vara tillräckligt bra för Saint-Étiennes startelva. En floppvärvning såhär långt. Han har inte kvalitéerna för en toppklubb.

Sochaux

Hade det inte varit på grund av skador så hade jag nog sagt Roussillon eller Doubaï. Nu får det istället bli målvakten Pouplin och högerbacken Corchia, två spelare som alltid gör vad de kan där bak och håller stabil Ligue 1-nivå. Annars var det den här säsongen som Cros skulle bli en av ligans mest intressanta målvakter, men gjorde bort sig rejält och fick bara fyra matcher. Även Boudebouz måste skärpa till sig rejält.

Toulouse

Det är svårt att bortse från Capoue och Abdennour. Capoue är den här ligans Fellaini, fast han är inte lika köttig utan är bättre på att läsa av spelet. Lånet Djalo samt Ninkov visade att Toulouse fortfarande har oerhört svårt att hitta utländsk kvalitet. Några valfria juniorer hade kunnat göra ett identiskt jobb.

Troyes

Frågan är om någon spelare i hela ligan har rört bollen så ofta som målvakten Thuram? Det är inte underligt att han ibland visar sig göra misstag, för han är alltid inblandad i så många situationer. Nivet är en av de riktigt gamla spelarna som bara lever på sin rutin och sitt tillslag, men han gör det ändå så bra. N’Sakala skulle vara en av ligans bättre vänsterbackar, men det var alldeles för enkelt för motståndarna att attackera på hans kant.

Valenciennes

Den fysiskt duktiga, men ändå passningssäkra mittfältaren Carlos Sánchez har tvingats att ta ett kliv framåt i och med att flera nyckelspelare har lämnat. Stundom har han varit enorm och när hans kontrakt går ut i sommar så måste en större klubb hugga. Däremot måste Valenciennes var tjuriga över att aldrig ha fått igång stortalangen Aboubakar, som lär lämna nu när hans kontrakt går ut. Han visar alltid upp potential, men det blir aldrig något mer med det.

***

Nu är det helt klart att Brest åker ur Ligue 1. De började säsongen fint och var ett tag ligans bästa hemmalag, men sedan blev det problem mellan ägarna och oron spred sig in i truppen. Man gjorde ett gott försök med att ta in en speltänkande tränare i Chauvin, och han hade en bred trupp att jobba med, men han fick för kort tid på sig för att fixa ihop helheten. Jag tror inte att de kommer att ta sig tillbaka direkt, utan de hör hemma i Ligue 2.

***

Omgång 36

Lille – Reims 3-0
Marseille – Toulouse 2-1
Ajaccio – Troyes 0-1
Bastia – Montpellier 3-1
Bordeaux – Nancy 3-2
Brest – Sochaux 0-2
Valenciennes – Rennes 4-1
Lorient – Saint-Étienne 3-1
Évian – Nice 4-0
Lyon – Paris SG 0-1

Tabell: Omgång 36

Omgångens bästa: A.Ayew (Marseille). Två mål mot Toulouse fixade Champions League för nästa säsong.

Omgångens sämsta: Rennes. Nuförtiden slänger de in massa juniorer eftersom ingen annan presterar. Tre unga debutanter mot Valenciennes, men ändå förlust med 1-4.

Omgångens Kim: Ibrahimovic (PSG). Få spelare i Europafotbollen som har vunnit åtta stora ligatitlar.

Omgångens mål: Khlifa 4-0 (Évian – Nice). Ibland när man skjuter från över halva planen så försöker man sig på något lobbförsök. Khlifa valde något mer vristliknande tillslag. Det gick helt okej.

Omgångens elva (4-2-3-1)

Privat (So)
Danic (Va) – Khlifa (Év) – A.Ayew (Ma)
Rabiu (Év) – Motta (Pa)
Roussillon (So) – Jarjat (Tr) – Basa (Li) – Lala (Va)
Thuram (Tr)

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-13 kl 17:50
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons