Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vem ersätter Ancelotti?

Om det nu blir så att Ancelotti hoppar av jobbet som tränare för PSG, för att istället gå till Real Madrid, så är det svårt att säga något om det. Real Madrid är, tillsammans med Barcelona och troligen Manchester United och Bayern München, på en annan nivå jämfört med andra klubbar. Det här är Ancelottis stora tränarchans och hans tid i PSG har varit godkänd, varken mer eller mindre. På 18 månader har han utfört ungefär det man hade kunnat förvänta sig. Han har varken floppat eller lyft laget till någon fantastisk nivå. Han kan varken sparkas eller tokhyllas, därför är det ändå förhållandevis enkelt att byta tränare.

Det sägs att en annan av huvudanledningarna är att Ancelotti och PSG inte kom överrens om hur klubben ska värva i sommar. Är det Leonardo som har sina egna favoriter, eller kommer QIA inte att pumpa in pengar i samma takt längre? Värt att komma ihåg är att det bara är ett halvår sedan som folk pratade om hur misslyckad Ancelotti hade varit i PSG, så man vill kanske inte ge honom alltför stora fria tyglar?

Samtidigt är det troligen “fel” sommar som det här sker. PSG har länge spanat in tre tränare: Mourinho, Guardiola och Wenger. Man har haft de tre som sina drömtränare. Den här sommaren går det troligen inte att få någon av dem. Jag tror även att Pellegrini hade varit en kandidat, men nu ser även han upptagen ut. Därför måste PSG väga in vad som betyder mest när de letar efter andra alternativ:

1. Att tränaren har en italiensk prägel. PSG har inte bara en trupp som är hämtad ifrån Serie A, utan även flera i ledningen är Serie A-lärda.

2. Att tränaren kan “garantera” Champions League-framgångar. PSG verkar hoppas på att man ska ha en så pass bra trupp att man vinner ligan av den anledningen, och att tränaren istället ska lägga fokus på Champions League.

3. Att tränaren kör ett liknande taktisk upplägg. Ancelotti var någorlunda flexibel när det gällde den siffermässiga uppställningen, men han prioriterade ett stensäkert centralt defensivt block och lät de offensiva spelarna få helt fria roller.

4. Att tränaren är ett tillräckligt stort namn/tillräckligt bra ledare för att vinna spelarnas respekt. Det underlättar både under tyngre spelmässiga perioder, men även när man ska värva spelare.

5. Eventuellt att priset kan ha en liten betydelse.

Man skulle kunna lägga till en punkt, den som gäller hur bra koll tränaren har på fransk fotboll, men det verkar vara en punkt som PSG alltid struntar i. Så, vilka är då kandidaterna, och sett till de här fem ovan nämnda sakerna, vad prioriterar PSG hos sin tränare? Vill man bygga på kontinuitet så handlar det sällan om att ta in den flashigaste tränaren som finns, utan att fortsätta med ungefär samma grunder.

Benítez? Är flexibel när det gäller taktik, någorlunda billig och en garanti i Europa-spelet. Klarade dock inte av Serie A och det är, av någon anledning, ett val som fotbollssupportrar brukar ha problem med, trots att han brukar fixa resultaten. I L’Équipes nätundersökning är han dock på andra plats över vem som fansen vill se som tränare, efter Capello.

Mancini? Han har redan gjort ett sådant här jobb, i en klubb i en liknande position. Han prioriterar däremot en helt annan fotboll än Ancelotti, en fotboll som fungerar i ligan men inte i Europa. Är han tillräckligt smart för att nå de stora CL-framgångarna?

Leonardo? Det skulle passa hans ego, han känner klubben bäst av alla, men han kan mycket väl bli avstängd i ett år för knuffen mot en domare. Tycker QIA att det är ett tillräckligt sexigt val, eller är internlösningar lite väl mycket “Jaha”?

Capello? Ett val som skulle höja respekten för klubben, det skulle också förhindra att Serie A-spelarna i klubben vill lämna. Däremot säkerligen svindyr och vi ska komma ihåg att han bara har en enda CL-titel, trots över 20 år i toppklubbar.

Mazzarri? Har samma agent som Sirigu (eller?) och Cavani, och är numera klubblös. Om man vill överraska, men ändå försöka ha en etablerad tränare, så vore det ett logiskt val.

Luis Enrique? Det har pratats lite om honom, och det skulle ju vara om man helt vill byta inriktning på vad PSG handlar om. Har spelarna känt sig för defensivt låsta med Ancelotti? Man ska inte helt bortse ifrån att Qatar och Barcelona har jobbat nära varandra.

Laudrup? Vore ett fräscht val. PSG kanske tänker att det är en så pass intressant tränare att det är bäst att hugga honom innan någon annan gör det? Ungefär som Chelsea gjorde med Villas-Boas.

Lucescu? Det har tidigare pratats om honom som ett seriöst alternativ. Då verkade han själv tycka att det stora problemet var att han inte skulle få tillräckligt mycket tid. Kanske kan han övertalas? Han vet vad som gäller för svinrika klubbar som inte spelar i de absolut största ligorna, och har dessutom fått igång sitt CL-spel.

Blanc? Kommer antagligen själv försöka ta jobbet, och ska man ta ett franskt val känns han som ett av få alternativ.

Klopp? Omöjlig att få och någon slags motsats till Ancelotti. Ett annat problem är att Klopp bygger mycket av sina framgångar på att ha en bra kommunikation med sina spelare, fungerar det lika bra i en icke-tysk klubb?

En Ligue 1-lösning? Svårt att se. Puel misslyckades i Lyon, Garde lär sig fortfarande, Galtier är för oprövad, Garcia har haft problem att få kontroll på omklädningsrummet i Lille, Girard och Gillot känns inte tillräckligt bra, man skulle aldrig få för sig att ta tillbaka Kombouaré. Gourcuff hade varit mitt absoluta favoritval bland alla tränare, men det kommer aldrig att ske.

En före detta spelare? Om Leonardo känner att han inte fått styra och ställa tillräckligt mycket så kan man ta in någon som Beckham eller Makélélé för att låta dem vara en marionettdocka. Milan-stilen.

Det finns även några andra val som ligger och dryper där nere. Spalletti, Pochettino, Allegri, Petkovic, Donadoni, Pereira, Montella, Bielsa, Simeone med flera. Alla de ovan nämnda tränarna skulle inte vilja flytta till PSG, även om det mesta handlar om pengar i dagens fotboll, utan jag har bara spunnit loss på vilka alternativ som finns.

Fransk media pratar mycket om Benítez, och att man även kollar på Mancini, Capello och Leonardo. I italiensk media verkar det populärt att tro att Mazzarri är en kandidat. Klart är det iallafall att det finns många alternativ om PSG vill göra förändringar, men rätt så få klockrena val om man vill fortsätta i samma takt.

Hade jag fått sätta upp en lista med fem namn för att jämföra med varandra, så hade det blivit Capello, Lucescu, Allegri, Laudrup och Gourcuff. Allegri låter kanske som ett underligt val, men han förstår sig på Silva och Ibrahimovic, och kommer från Ancelotti-skolan.

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-20 kl 11:43
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons