Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Monaco värvar för €70 miljoner

Hansson blogg

För fjärde gången på fyra år presenterade en Ligue 1-klubb ett stort duoköp. Först var det Lyon som köpte Cissokho och López för €40 miljoner från Porto, sedan PSG som värvade Pastore och Sirigu för €46 miljoner från Palermo, efter det var det återigen PSG som värvade Thiago Silva och Ibrahimovic för €63 miljoner från Milan, och nu är det Monaco som tar Rodríguez och Moutinho för €70 miljoner från Porto.

De officiella siffrorna säger att Rodríguez kostar €45 miljoner och Moutinho €25 miljoner, vilket skulle göra Rodríguez till den dyraste spelaren i Ligue 1:s historia, men samtidigt är priset antagligen satt på den siffran just för att sätta transferrekordet. Det pratas om att Moutinho skulle ha varit betydligt dyrare, redan ifjol skulle Tottenham ha tvingats betala mer än €25 miljoner för att få Moutinho, och priset lär knappast ha sänkts med tanke på att Porto hade koll på att Monaco kan betala enskilt högre summor än vad Tottenham kan göra. En uppskattad bedömning är att Moutinho kostade €30-35 miljoner, och Rodríguez €35-40 miljoner.

Annons

Dessutom får Monaco göra samma sak som Manchester City, PSG och Chelsea: betala några miljoner € fler bara för att klubbarna vet att de har mer pengar. Å andra sidan har Monaco råd med det, eftersom man dels ha Rybolovlev som ägare, och dels behöver man inte alls betala samma kostnader för lönerna.

Vad får du Monaco in? När man värvar dyra spelare från Portugal och då framför allt Porto så får man i nio fall av tio välskolade kvalitetsspelare. Vill man få in en i det närmaste garanterat lyckad storvärvning så ska man kolla på vad de portugisiska klubbarna har scoutat fram. Porto brukar värva spelare från oväntade klubbar och ligor, oftast för förhållandevis höga summor men man har ett så pass bra scoutingnätverk att de har råd med några misslyckade värvningar per sommar, eftersom man ändå får in ett par riktiga fyndvärvningar. Man samlar på sig många talangfulla spelare, och de som lyckas blir sedan förbaskat bra.

Annons

Det är två spelare som passar in i Monacos spelsätt. Mycket av Monacos spel har byggt på att yttermittfältarna ska vara avgörande för laget, de har fria roller för att de ska få utnyttja sina spetskvalitéer i så stor utsträckning som det bara är möjligt. Rodríguez liknar de spelartyperna som Monaco har använt sig av på kanterna den här säsongen (Dirar, Ocampos och Carrasco). Moutinho är en spelare som fungerar så bra både framåt och bakåt att han kan fungera som en av två centrala mittfältare om Ranieri bestämmer sig för att fortsätta med 4-4-2. Det är få mittfältare i toppfotbollen som klarar av att hålla ihop ett mittfält när motståndarna kör med tre spelare centralt, och Moutinho är en av dem. Jag kan tänka mig att han är tänkt att vara Monacos svar på Motta, ett nav på mittfältet som alla kan luta sig mot.

Annons

Tidigare pratades det om att Monaco skulle spendera runt €100 miljoner i sommar, men räkna med att den siffran höjs med tanke på att den här duon kostade €70 miljoner. Man kommer att försöka att få Falcao, även om det är oklart om man kommer att lyckas, och sedan ska även defensiven putsas till. Det är ännu oklart exakt vilka spelare som anländer, men de som det pratas mest om är Valdes eller Ruffier till målet, Chedjou eller Nkoulou som mittback, någon ytterback och någon mer anfallare förutom stjärnanfallaren som ska in. Som det ser ut just nu verkar dock inte spelare som Sagna, Rooney, Lamela, Kompany med flera vara aktuella, utan det handlar antagligen bara om tidningsankor. Stora rubriker ger många “klick” på internet.

Monacos storspenderande har dock redan fått negativa konsekvenser. När Mendy fick höra att Moutinho skulle komma in så valde han att skriva på för Nice istället, och Monaco tappade därmed en av Frankrikes mest lovande mittfältare. Detta bara ett år efter att man tappat en annan av landets mest lovande mittfältare, Eysseric, till samma klubb. Spelare som Appiah, Salli och Kurzawa lär också lämna i sommar. Nuvarande vicepresidenten, och klubbens tidigare president, Campora gjorde det till sitt livsverk att fixa en strålande ungdomsakademi för Monaco. Det verkar inte som att man kommer att ha någon som helst nytta av den under de kommande åren, utan de stora talangerna flyttar för att göra succé på annat håll.

Annons

Det är ännu oklart hur det blir med Monaco nästa säsong. När de säkrade uppflyttningen så var ligaförbundet snabba med att gratulera, men i samma pressmeddelande så påpekade man hur viktigt det var att Monaco löser sin ekonomiska situation. Monaco har vägrat att flytta sina kontor i Frankrike för att på det sättet tvingas betala skatter, utan man menar att man har EU:s regelverk med sig. Å andra sidan finns det ingenting som säger att ligaförbundet kan stänga ute Monaco från sin egna liga. Räkna med att den här fejden kommer att fortsätta ända fram tills dess att Monaco bestämt sig för att vika sig.

Omgång 38 (Söndag 21.00)

Ajaccio – Nice
Bastia – Sochaux
Bordeaux – Évian
Brest – Nancy
Lille – Saint-Étienne
Lorient – Paris SG
Lyon – Rennes
Marseille – Reims
Toulouse – Montpellier
Valenciennes – Troyes

Annons

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-05-24 20:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto