Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Guiden för Ligue 1 2013/2014, del 3

Del 1 (Ajaccio, Toulouse, Montpellier, Nantes)
Del 2 (Saint-Étienne, Reims, Nice, Sochaux)

* = Nytt lån
** = Avslutat lån

SC BASTIA

Startelva (4-2-3-1)

Keserü
Khazri – Ilan – Raspentino
Romaric – Yatabaré
Palmieri – Harek – Squillaci – Diakité
Landreau

Bänk: Leca, Modesto, Cioni, Sablé, Cahuzac, Maoulida, Bruno

Nyförvärv: Keserü (Angers), Squillaci (Arsenal), Raspentino* (Marseille), Romaric (Real Zaragoza), Bruno* (Lille), Modesto (Olympiakos), Diakité (Olympiakos), Ba (Brest), Leca (Valenciennes), Genest** (Istres)

Spelarförluster: Thauvin** (Lille), Modeste** (Bordeaux), Rothen (Caen), Faty** (Sivasspor), Marchal (Metz), Choplin (Metz), Beauvue (Châteauroux), Bonnefoi (Châteauroux), Angoula (Angers), Novaes (Valenciennes), Inkoom** (Dnipro), El-Azzouzi

Fotbollskanalen borde ta fram en blogg som endast behandlar lagen från Korsika. Det är ju inte bara det att de slänger iväg tio mediokra spelare varje sommar och chansar med tio nya billiga spelare, utan det är alltid någon skandal eller sinnessjuk match på gång.

Bastia hade under den gångna säsongen några av “ligans värsta” inom olika kategorier. Ligans överlägset sämsta försvar, ligans överlägset mest kortbenägna lag, ligans mest utblommade talang (Thauvin), ligans skönaste anfallsspel, ligans mest överpresterande spelare (Modeste), ligans vackraste bakgrundshistoria (Angoulas kamp till toppfotbollen). Lägg där till att man gick över två år obesegrade på hemmaplan och vi får ett lag som, precis som Korsikagrannen Ajaccio, saknar alla form av mellansteg. Antingen så är man bäst eller så är man ingenting.

Tränaren Hantz, som är något av en mini-Galtier, har inte varit rädd för att skära bort spelare som Marchal och Rothen, utan har istället haft koll på transfermarknaden under lång tid. Man har fått in sju nya spelare som ska kunna vara ordinarie i ett någorlunda bra Ligue 1-lag, och detta utan att betala några övergångskostnader. Stjärnan Khazri har dock haft en omotiverad försäsong, han har sett lagkamrater som Thauvin och Diallo gå vidare i karriärsstegen utan att Bastia har velat sälja av just Khazri. Tjatar han till sig en flytt innan transferfönstret stänger?

Annars har mycket handlat om att förbättra backlinjen. Squillaci ligger fortfarande efter i den fysiska förberedningen, men Diakité och Modesto har visat fint spel. Som det ser ut nu är dock Romaric den mest positiva värvningen, och om Ba kan få mer pondus i sina handlingar så är det en matchavgörande inhoppare. Ba har ju fått sin fotbollsuppfostran i Mauretanien av alla ställen. Bara det gör det värt att gilla honom.

STADE RENNAIS F.C. (+€0,3 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Erdinç
Diarra – Féret – Pitroipa
Makoun – Pajot
Théophile-Catherine – Armand – Kana-Biyik – Danzé
Costil

Bänk: Diallo, Boye, Foulquier, Konradsen, Diallo, Oliveira, Montaño (+ långtidsskadade Alessandrini)

Nyförvärv: Montanier (Real Sociedad, tränare), Makoun (Aston Villa, €3m), Armand (Paris SG), Oliveira* (Benfica, €1m i lånekostnader), Jebbour** (Nancy)

Spelarförluster: Antonetti (tränare), Diarra** (West Ham), Ilunga, Mensah, Brahimi (Granada, €4m), Verhoek (St. Pauli, €0,3m), Carrasso (Metz)

Grunden finns nu där. En komplett startelva med ett skogstokigt fascinerande mittfält som den stora spetsen, inga transferförluster av bra spelare och en av de mest framgångsrika tränarna ute i Europa under den gångna säsongen. Lägg där till en av Frankrikes bästa ungdomsakademier samtidigt som även ägaren Pinault är en av Frankrikes absolut rikaste människor.

Ändå är det ingen som vågar tippar Rennes för högt upp i tabellen. Hade Pinault lagt ut €10 miljoner ur egen ficka på ett par väl valda nyförvärv så det här gänget haft titelchans. Nu har istället den här klubben hamnat i samma gamla “det här är ett projekt”-termer som alla klubbar verkar hamna i så fort de kommer i en ny cykel. Folk vågar inte att tro på Rennes på kort sikt eftersom det är en förlorarmentalitet insprängd i spelarnas huvuden.

Laget faller alltid igenom någon gång under säsongen.

Det är så Rennes fungerar. Att förändra en klubbmentalitet är inget som sker med ett tränarbyte (hej Hammarby), utan den här klubben måste jobba med kontinuitet för att lösa problemet. Montanier får bara hoppas att Rennes’ klubbledning har mer förtroendekapital för honom än vad Real Sociedad hade.

Att klubben inte fixar resultat är visserligen frustrerande för supportrarna, men för en neutral åskådare är det ändå en fröjd att kolla på Rennes. Hastighetsmaxad fotboll med många läckra individuella nummer. Får man behålla Alessandrini så kommer Rennes vara det laget som producerar flest kvalitetsanfall under säsongen. Irak-ättade Allée har gjort en så fin försäsong att vi inte ska räkna bort att han får starta matcher under säsongen, och han är en av ett tiotal egna produkter i truppen med stabila kvalitéer och/eller strålande potential.

Däremot är inte transferagerandet slut ännu. Pengarna man lär få för att sälja Mavinga till Rubin Kazan kommer att spenderas på en ny yttermittfältare och kanske en till försvarsspelare.

OLYMPIQUE LYONNAIS (+€18,3 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

López
Danic – Grenier – Lacazette
Malbranque – Gonalons
Bedimo – Umtiti – Biševac – M.Lopes
A.Lopes

Bänk: Vercoutre, Dabo, Koné, Fofana, Mvuemba, Gourcuff, Gomis

Nyförvärv: Danic (Valenciennes, €1m), Bedimo (Montpellier, €2m), M.Lopes* (Sporting CP, €1m i lånekostnader)

Spelarförluster: Réveillère, Lovren (Southampton, €10m), Bastos (Al-Ain, €4m), Monzón (Catania, €3,3m), Martial (Monaco, €5m)

Kommer ni ihåg tiden när Aulas kallades för en fullständig idiot då han agerade som en renodlad affärsman vid fotbollsmässiga beslut? Nu är vi här igen. Aulas är återigen så försiktig med pengarna att han vägrade lägga ut några extra hundratusen € för att få Corchia (Sochaux). Han vill inte ens betala marknadsvärdet för spelarna, utan ska någon in så är det för ett underpris.

Å andra sidan är det enklare att förstå honom nu än vad det har varit under tidigare år. Den nya arenan slukar hutlösa summor pengar och han har ett desperat letande efter pengar som är ovanligt att se i en så stor toppklubb. Aulas direktiv till tränaren Garde har varit solklara: du får just nu klara dig med ett par billiga nyförvärv, annars ska allting satsas på det som redan finns i klubben. Garde har också lyckats att snickra ihop en fin startelva som bara behöver någon finputsning, utan det är istället bredden som gör laget instabilt. Fast skulle man nu göra sig av med den nu onödiga trion Gomis, Gourcuff och Briand så skulle de årliga lönekostnaderna minska med över €10 miljoner. Lägg där till transfersummor för minst samma summa och då kan Lyon ta in några fräscha namn.

Att Garde ska förlita sig på egna produkter är ju en fin tanke och det har gjort att Grenier, Gonalons, Umtiti och Lacazette inte bara är ordinarie utan också viktiga spelare, men om han ska tvingas trycka in ännu fler spelare (Ghezzal, Benzia, Bahlouli…) redan under den här säsongen så kommer det att betyda en nedgång i resultaten. Förnhoppningsvis klarar sig Lyon igenom CL-kvalet och gör några försäljningar, och då kan det bli en riktigt trevlig säsong för laget. Det här är ju dessutom en rätt avgörande säsong för Garde. Om han lyckas hålla upp resultaten även i år så har han bevisat att han redan nu är bland det bästa som går att hitta i tränarväg i Frankrike.

Och vi får ju även ge Aulas kredd för att han den här sommaren bara är intresserad av att sälja underpresterande spelare. De spelarna som gjorde det bra under den gångna säsongen ska behållas. Dessutom är det schysst att laget har en Lopes, en Lopes och en López i startelvan.

OLYMPIQUE DE MARSEILLE (-€24 miljoner)

Startelva (4-2-3-1)

Gignac
A.Ayew – Valbuena – Payet
Imbula – Romao
Mendy – Mendes – Nkoulou – Fanni
Mandanda

Bänk: Samba, Diawara, Morel, Cheyrou, Kadir, Khlifa, J.Ayew

Nyförvärv: Payet (Lille, €10m), Imbula (Guingamp, €7,5m), Khlifa (Thonon Gaillard, €2,5m), Mendy (Le Havre, €4m)

Spelarförluster: Sougou* (Thonon Gaillard), Barton** (QPR), Raspentino* (Bastia), Omrani* (Arles), N’Diaye

Beroende på vilken filosofisk inriktning ni har valt på era liv, om glaset är halvfullt eller halvtomt, så har ni redan bestämt er för var ni tippar Marseille i tabellen: titelutmanare eller ännu en fiaskosäsong.

Antingen kan man se det som att fjolårets ligatvåa har gjort ett av sommarens bästa transferageranden genom att värva in en av Ligue 1:s bästa spelare, Ligue 2:s bästa spelare och en fantastiskt lovande vänsterback. Man har fyllt igen de tre hålen som fanns i startelvan. Det betyder att det på varje position i laget finns toppspelare. Och man har gjort sig av med Barton, vilket är tårväckande bra.

Man kan också se det som att Marseilles usla försäsong har visat upp den stora bristen: Baup är inte en tillräckligt bra tränare. Laget har inte visat några tendenser som säger att man har utvecklat sitt offensiva spel. Redan under den gångna säsongen hade Marseille stora problem att föra matcherna och den enda anledningen till att segrarna kom var för att defensiven höll igen och Valbuena/Gignac var matchavgörande alldeles för många gånger. Marseilles starka poängresultat speglade inte av det mediokra spelet. Man var egentligen inte särskilt bra utan man hade svårt att komma upp i ett vettigt bolltempo.

Sportchefen Anigo har fått spendera alla Champions League-pengar och han har tagit in det bästa möjliga inom de franska gränserna. Om det fungerar så får man säga att det var ett väl planerat och väl genomfört transferfönster. Om det inte fungerar så stämde återigen inte Anigos fotbollsöga med det som tränaren har. Vi ska visserligen vänta in någon mer värvning, men det är troligen inte en avgörande sådan.

Marseille har samtidigt valt att ignorera fjolårets “vi värvar bara spelare med Marseille-anknytning”-transferfilosofi. Det var bara ett sätt för att få rätt stämning i truppen under en kortare period och även spara pengar, och värvningarna av Raspentino, Abdallah och Kadir visade att det inte finns tillräckligt många starka Marseille-supportrar som även är tillräckligt bra fotbollsspelare. Frågan är vad som händer med mentaliteten i klubben när sådana spelare försvinner, samtidigt som klubben har haft svårt att på ett vettigt sätt skola in egna produkter i A-lagets startelva. Kan det bli så att Marseille får sämre resultat under den här säsongen beroende av att spelarna inte lägger ned en tillräckligt hängiven insats?

1. –
2. Lyon
3. –
4. Marseille
5. Saint-Étienne
6. Rennes
7. –
8. Montpellier
9. Nantes
10.
11. Nice
12.
13. Toulouse
14.
15. Bastia
16.
17. Sochaux
18. Ajaccio
19. –
20. Reims

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Publicerad 2013-08-06 kl 12:11
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons