Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varför ska det bli en ny utrensning hos Les Bleus?

Det är svårt att veta om bristen på engagemang hos de franska spelarna i fredagens landskamp mot Ukraina (0-2) berodde på att det saknades en väl etablerad anfallsplan, eller om Deschamps inte hade varit en tillräckligt god motivatör. Frankrike hade kunnat kontrollera matchbilden om man hade haft rätt attityd, men istället lyckades Ukraina få in ett ledningsmål, och sedan förstörde Koscielny kvällen med både en korkad straffsituation och en korkad utvisning. Det är en stor skillnad på 1-0, och 2-0 med en avstängd ordinarie mittback.

Det är lätt att säga att Deschamps har misslyckats med landslaget, men då har man egentligen inte kollat på hur det gick i kvalgruppen. Frankrike tappade poäng i tre matcher: en uddamålsförlust mot Spanien, ett oavgjort resultat mot Spanien och en mållös match mot Georgien. Jag har svårt att se det som ett resultatmässigt misslyckat kval. Att vinna mot Spanien är en uppgift som nästan inget annat landslag lyckats med under de senaste fem-sex åren, och ibland så får man också matcher mot sämre motstånd (Georgien) där det helt enkelt inte kan bli mål. Visst har det franska laget ibland haft några sega matcher, men hur många landslag har inte sega matcher i ett kval?

Ska man hitta något stort som Deschamps hade kunnat göra annorlunda så är det att han kunde ha gått ifrån sin läromästare Jacquets tankar lite oftare. Jacquet funderade på hur man skulle försvara, och därifrån byggde han sitt anfallsspel. Dagens stora fotbollslag funderar istället på hur man ska anfalla, och därifrån bygger man sitt försvarsspel. Deschamps har försökt att hitta rätt balans mellan försvar-anfall i de större matcherna, men fortfarande inte hittat den. Han har ju dock bara jobbat med landslaget i drygt ett år. Det kan lika gärna bara handla om lärotid. Ingen kan påstå att Deschamps tidigare i sin spelar- och tränarkarriär inte har varit en stora matchernas man.

Jag har svårt att se att de taktiska förändringarna inför matchen mot Ukraina hade en stor påverkan på matchbilden. Att Nasri valdes före Cabaye, eller Rémy före Valbuena, eller Debuchy före Sagna. Visst är det möjligt att en renodlad bollvinnare hade kunnat ge fler konkreta situationer i försvarsspelet, men samtidigt har Deschamps inte använt sig särskilt mycket av spelartyperna Mavuba/Capoue/Gonalons under den senaste tiden. Dessutom är de alternativen märkbart sämre spelare än vad Matuidi och Pogba är. Tänk hur reaktionerna hade blivit om Mavuba hade valts framför Pogba.

Frankrike kan fortfarande vända det här, men redan nu börjar det pratas om vad ett uteblivet VM-slutspel kommer att ge för effekt. EM 2016 spelas i Frankrike, så om laget misslyckas med att ta sig till VM 2014 så kommer det att gå nästan två och ett halvt år utan tävlingslandskamper. Att ersätta Deschamps med Willy Sagnol, U21-förbundskaptenen vars landslag snittar över fyra mål framåt per match, verkar vara ett alternativ som många ser som det mest givna. Bayern München-vinnarmentaliteten och hans uppfriskande fotbollstänk ger Sagnol en bra aura.

Men ännu en förändring? Ännu en utrensning där alternativen varken är bättre eller mer hängivna? Pogba och Varane finns redan i truppen och är så nära en given startplats. Evra och Abidal kommer ändå inte vara med 2016. Det är förändringar som kommer att ske oavsett vem som är förbundskapten. Vilka fler stora förändringar kan en ny förbundskapten göra? Det vill säga förändringar som leder till det bättre. Det här gäller inte bara individuella spelare, utan även spelfilosofi. Deschamps är från den klassiska franska skolan, och spelar ett spel som de franska spelarna har vuxit upp med.

Och det här med förändringar.

När VM 2010 satte igång så var det tolv förändringar i truppen jämfört med hur det såg ut i EM 2008. Över halva laget var utbytt.

Efter VM 2010 byttes det förbundskapten och fotbollsfilosofi, och det haglade spelaravstängningar.

Efter EM 2012 gjorde man en kopia av det man gjorde efter VM 2010.

Ska Frankrike göra likadant igen? Byta förbundskapten, slänga ut spelare och hoppas att det är det som är förändringen som krävs? Det är en vanlig tanke att börja om på något nytt, men det skulle betyda att Frankrike gör sin fjärde omstart på drygt fem år. Vad säger att en omstart igen kommer att vara det som ger framgångar om två och ett halvt år? Vad säger att det franska landslaget inte kommer att göra en ny omstart efter misslyckat EM 2016?

Och framför allt: vad är det som tyder på att de nuvarande unga spelarna (exklusive Varane och Pogba) är bättre än de unga spelarna som kom fram efter EM 2008, eller VM 2010, eller EM 2012? Vad säger att exempelvis Sagnols fotbollstankar passar bättre än de som Deschamps har? Att förändra bara för att få till den positiv attityden som kommer direkt efter en förändring är bara fegt.

Jag har svårt att se hur det franska landslaget kan må bra av ännu en omstart. “Rensa ut, ta in fräscht” fungerar i vissa situationer, men det är ingen framgångsgivande metod om den används vartannat år. Om det är den enda metoden som används vid motgångar så är det i slutändan aldrig spelarna eller förbundskaptenen det är fel på, utan då ligger felet endast hos fotbollsförbundet.

@jonas_hansson

Publicerad 2013-11-17 kl 14:14
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons