Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Underläge med 0-2: "Nu blir det VM". Året 2013

Hansson blogg

Det finns få saker som stiger lika fort som förväntningar och krav. När Falcao och Cavani värvades till Ligue 1 i somras så sågs det snarare som något tvunget. Man hade redan vant sig vid tanken av stora spelare, så därför började man inte att diskutera vilken påverkan spelarna skulle ha på ligans rykte. När en stor ägare kommer in så är det i början funderingarna kring hur stora ambitioner han har, och hur villig han är på att nå dit. Redan 2012 hade de flesta förstått att Paris SG och Monaco skulle ta sig till Champions League-toppen, och själva värvningarna sågs då bara som formaliteter.

Samtidigt har Ligue 1 varit så svår för klubbarna att dominera. Det känns som en omöjlighet att Lyons sju raka ligatitlar (2002-2008) ska upprepas, och i skrivande stund är det bara Premier League som lyckas hålla ett närmare avstånd mellan toppen och resten. Att klubbarna måste kämpa så hårt för att vinna Ligue 1-matcherna lär skapa minst ett av följande problem: sämre förutsättningar i Champions League tack vare mer ligafokus, eller så mycket fokus på Champions League att man av den anledningen tappar poäng i ligan.

Några av nyckelorden för det franska fotbollsåret 2013: Ribéry, Blanc, Deschamps, Thauvin, 4-3-1-2, Sakho, Rabiot, Baup, Enyeama, Ibrahimović, Ravanelli, 75%, Puel, Korsikagalenhet, Nantes, Falcao/Cavani, Beckham, Rybolovlev, Lemina-affären, Anigo, Leonardo, Kombouaré, Bompastor, Schelin, Öqvist, Dam-EM, Griezmann, Benzemamåltorka, Le Mans, Newcastle, Garcia, Nicollin, Brandão, Anin, Varane, Pogba, Grenier, Landreau, Courbis, publiktillströmning, Qatar, Clément

ANNONS

ÅRETS KLUBB

Paris SG. Monaco. Lille. Marseille. Saint-Étienne. Hade man sammanställt 2013 års poängsnitt så hade man fått tabellen i den ordningen. Inget förvånande, utan det följer de ekonomiska förutsättningarna. Det är det istället det sjätte poängbästa laget som är värt att lyfta fram: En Avant de Guingamp.

För ett par år sedan var Desplat en figur inom den amerikanska reklambranschen, och gjorde jobb för företag som exempelvis Pampers. Han började att komma ihåg hur viktigt det var med rötterna, så han drog hem till Frankrike och tog istället över ett fiskeföretag med ett par hundra anställda. Samtidigt förstod han att regionen måste växa, så han blev även klubbpresident för Guingamp.

Det bor ungefär 8000 i Guingamp, och ändå har man ett publiksnitt på 15 000. Desplat har gjort upp tanken att symbiosförhållandet mellan region och fotbollsklubb är viktigast, man ska få med sig alla. Du kan komma in på arenan för €5, och när du kommer in så är det ett lagarbete med en tydlig spelfilosofi som du ska få se. Målet som fixade uppflyttningen till Ligue 1 fulländade klubbens tänk om hur spelet fotboll ska vara: rakt, snabbt, och attraktivt lagarbete. Tillsammans ska man känna fotbollen. I Frankrike kallas Guingamp för bönder. Isåfall är det de mest sofistikerade, omtyckta och moderna bönderna jag någonsin har sett. Frankrikes Villarreal.

ANNONS

ÅRETS MÅL

Woody Allen sa att när han såg en Ingmar Bergman-film så blev han så tankspridd. Han tyckte att han hade fått se perfektion, något som aldrig skulle göras bättre. Jag kan tänka mig att om jag hade varit en frisparksspecialist så hade jag känt samma sak kring Gourcuffs frispark. 

ÅRETS SUPPORTER

Det finns en ultraskille i Nice som heter Alexy. Han har under de senaste två åren haft problem att göra det som han tycker är det roligaste i livet: att stå i kurvan och vara klackledare. Det är nämligen svårt att få hans jobb att gå ihop med det finaste i livet. Hans nya yrke? Alexy Bosetti är fotbollsspelare för Nice.

På armen, på bröstet och på låret sitter tre tatueringar som hyllar klubbens supportrar. I nacken har han tatuerat in sitt tröjnummer. På ena foten sitter datumet då han gjorde sitt första mål för A-laget. I våras skulle det spelas en bortamatch mot Bastia, en sydmatch där det skapas känslor. Bosetti tog sig ur fotbollsspelarrollen och tog på sig rollen som en omogen supporter och skickade en nedvärderande tweet om Bastiasupportrar och Furiani-olyckan, där 18 supportrar miste sitt liv. En ultras på fotbollsplanen.

ANNONS

ÅRETS VÄRVNING

Det här behöver vi ju inte ens gå igenom. Visst hade vi kunnat säga Toulalan, men Vincent!

Vincent Aboubakar 2012/2013: petad i Valenciennes, sammanlagt 13 starter, de flesta på grund av skador på andra spelare. Gjorde två mål på hela säsongen.

Vincent Aboubakar 2013/2014: gick gratis till Lorient, och under hösten har inte en enda spelare i Ligue 1 gjort fler spelmål än Aboubakar. Tio stycken, plus ett straffmål. Och han har inte ens fyllt 22 år ännu. En kille som tidigare bara var en stereotypbild av en afrikansk anfallare – gänglig, snabb, oförmögen att få ut sina kvalitéer – har nu blivit en av de bästa beslutsfattarna i Ligue 1:s offensiv.

ÅRETS SPELARE

Egentligen hade kanske Årets prestation varit en bättre titel. När Mamadou Sakho fick höra att han skulle starta den andra play off-matchen mot Ukraina så sa han att “Nu blir det VM”. Jodå, Sakho var tillräckligt övertygad för att göra en Thuram 2.0 genom att göra två mål när Frankrike vände 0-2 till 3-2. 

ANNONS

Det finns helt klart spelare som har varit bättre, men räkna in att Sakho gjorde så att Frankrike nu får vara med i ett VM-slutspel, och förhoppningsvis sparkar man inte Deschamps. Det VM-slutspelet kan visa sig göra mycket nytta nu när fransmännen själva lär kräva stora framgångar i hemma-EM 2016.

Sakhos två mål kan vara avgörande för landets fotboll både på kort och lång sikt.

@jonas_hansson

Publicerad 2013-12-28 14:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto