POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Den andra sidan av kriget

I slutet av 2013 gav jag en historia om den franska landslagskaptenen som inte hade principerna till att stå emot nazisterna under andra världskriget, utan ställde sig på deras sida och gick från nationalhjälte till en person som gjorde något så grovt att fransmännen har velat glömma bort honom. Det fanns ju dock personer i Frankrike som istället älskade sitt land så mycket att de ville göra motstånd. Här är historien om Rino Della Negra.

Rino Della Negra, född 1923, var en vanlig ung person. Hans familj hade invandrat från Italien till en liten förort i Paris som var känd för att vara lite av stadens motsvarighet till Little Italy. Rino var son till en murare, och en tystlåten person i en familj som aldrig hade en politisk agenda. Han jobbade själv i en fabrik, men framför allt såg han sig som en fotbollsspelare.

I Parisklubben Red Star Olympique var Rino både en målvakt och en ytter, och skaffade sig mest framgångar som en dribblesugen ung ytter. Red Star var under krigstiden en rätt framgångsrik klubb, som bland annat spelade Coupe de France-finaler och var en av de bättre klubbarna i den norra regionen. Rino Della Negra var en av lagets mest lovande spelare.

Han orkade däremot inte se kriget från sidan, utan 1943 gick han frivilligt med i en motståndsrörelse som mestadels bestod av immigranter. Han var bland annat med när de grep en tysk general, och attackerade en italiensk fascistsamling. Han hann bara med tre stora attacker innan han fick en kula i ryggen under ett misslyckat attentat i Tyskland, och Gestapo kunde fånga in honom tillsammans med 22 andra personer från motståndarrörelsen. Della Negra var en italiensk medborgare som slogs för Frankrike, men som hade blivit tillfångatagen av fransmän som stred för Tyskland.

De torterade de 23 fångarna i tre månaders tid, och den 21:a februari 1944 avrättades samtliga utom en kvinna, som skickades till en annan avrättningsplats för att få huvudet avhugget med en yxa. Tyskarnas princip var att inte skjuta kvinnor.

Ett par timmar innan avrättningen av Rino Della Negra så fick han skriva ett brev till sin lillebror. Brevet låg intryckt i en ficka med de blodiga kläderna som skickades till mamman. Brevet sammanfattade varför Rino hade gått med i motståndarrörelsen. Det var inte för att kriga eller på grund av politiska skäl, utan för att han älskade sin familj och sina vänner i den lilla Paris-förorten. Det var den kärleken han ville skydda. Hans enda önskan var att hans lillebror skulle gå ned till stadens gator för att kyssa och krama om alla de vänner och familjemedlemmar som stod Rino nära. I brevet fanns också den här viktiga delen:

– Säg hej och adjö till alla i Red Star.

Red Star har tagit till sig Della Negras historia och firar honom nu varje år med orden “en röd stjärna dör aldrig”. Förra fredagen var det exakt 70 år sedan Della Negra avrättades. Varje år samlas Red Star-supportrarna för att lyssna på föreläsningar om andra världskriget och hylla Rino Della Negra, och 2004 satte de upp en hyllning till Della Negra vid ingången till arenan. Nu i helgen har klubben dessutom en hemmamatch. Eftersom Della Negra är Red Stars stora symbol så bör vi förvänta oss att få se Della Negra-banners på läktaren, förmodligen med den här ikoniska bilden på den blyga pojken som bara ville skydda sitt hem vilket kostade honom sitt liv, 21 år ung.

Källor: Le Monde, Red Star, L’Équipe, So Foot, Italian Workers of the World 

@jonas_hansson

Publicerad 2014-02-28 kl 14:20
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto